Skydas (heraldika)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Skydas – pagrindinis ir esminis herbo elementas.

Nuo pat atsiradimo heraldika buvo orientuota į skydą, kaip pagrindinį elementą talpinti heraldines figūras. Visi kiti herbo elementai buvo ir yra priklausomi nuo bendros heraldinės herbo kompozicijos.

Skydas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vallerot šeimos herbo skydas.

Nuo pat pradžių skydas buvo apsaugos priemonė nuo ieties, kirvio, kalavijo ar strėlės. Heraldikos istorijos pradžioje (XII a. antra pusė) skydas buvo labai ilgas – uždengdavo beveik visą žmogaus figūrą. Laikui bėgant, tobulėjant apsaugos priemonėms, mūšio ir kovos menams, skydas sumažėjo iki tokio dydžio, jog uždengdavo tik kario krūtinės sritį.

Skydai buvo daromi iš medžio lakštų juos klijuojant tarpusavyje, dažnai buvo dengiami oda, pergamentu ar lino audiniu. Šios dangos buvo dengiamos gipso sluoksniui, o tai buvo puikus paviršius dekorui.

Prie skydo buvo tvirtinamos rankenos, transportavimo diržai, bei kitos detalės. Manoma, kad konstruktyviniai elementai galėjo transformuotis į skydo puošybą. (Pav.)

Skydo forma[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Guilford šeimos herbas (1709). Heraldikos nuopuolio pavyzdys.

Kaip jau minėta aukščiau, pradžioje skydai buvo ilgi. Jiems prigijo romaninių skydų pavadinimas. XIII a. antroje pusėje – XIV a. skydai sumažėjo. Jie buvo panašūs į trikampį, į apačią nusmailėjantį su truputi išgaubtais į išorę šonais. Vėliau jis keitėsi ir tapo stačiakampiu su užapvalinta apačia. Tuo pačiu metu atsirado turnyriniai skydai – taip vad. tarčė. Juose buvo išpjovos prilaikyti ietį. Apie XVI a. sunykus turnyrams ir skydui praradus karinę reikšmę, keitėsi skydas ir heraldikoje. Jo išvaizda tapo vis įmantresnė, atsirado daug puošybos elementų. Tuo metu vyravo renesanso epcho skydai. Renesansą pakeitęs barokas pakeitė skydo formą į ovalą, o jį pakeitęs rokoko stilius skydą padarė beveik beformį.

Skydo forma pagal šimtmetį[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skydo forma pagal šalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žemiau pateikiamos būdingos skydo formos vienai ar kitai šaliai.