Acer Inc.

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Acer Incorporated
宏碁股份有限公司
FormaAkcinė bendrovė
Įkurta1976 m. kaip „Multitech“
Centrinė būstinėNaujasis Taipėjus, Taivanas
Svarbiausi darbuotojaiJ.T. Wang
ProdukcijaKompiuteriai, serveriai, techninė įranga, monitoriai, televizoriai, delniniai įrenginiai, elektronika, projektoriai, e-verslas
Pajamos$19,9 mlrd. USD (2010 m.)
Darbuotojų7 500 (2010 m. spalis)
Tinklalapisacer.com

„Acer Incorporated“Taivane įsikūrusi tarptautinė kompiuterinių technologijų ir elektronikos korporacija.

Įmonė gamina stacionarius, nešiojamuosius ir delninius kompiuterius, serverius, informacijos laikmenas, displėjus, išmaniuosius telefonus bei išorinius įrenginius. „Acer“ teikia elektroninio verslo paslaugas įvairioms įmonėms, vyriausybei, švietimui ir namų vartotojams.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Acer“ būstinė Naujajame Taipėjuje

1976 m. rugpjūčio 1 d.[1] „Acer“ įkūrė Stan Shih (施振榮) kartu su savo žmona Carolyn Yeh ir dar penkių žmonių grupe. Tuomet įmonė vadinosi „Multitech“, jos būstinė buvo Sinču (Taivanas).

Įmonei pradėjus veiklą, joje dirbo vienuolika darbuotojų, o kapitalas tesiekė $25 000 JAV dolerių. Pradžioje ji užsiėmė elektronikos dalių platinimu ir mikroprocesorių technologijų konsultacijomis. Įmonė išleido Micro-Professor MPF-I komplektą, vėliau Apple II klonus, Microprofessor II bei III ir prisijungė prie „IBM“ rinkos, taip galop tapdama reikšminga asmeninių kompiuterių gamintoja. 1987 m. įmonė buvo pervadinta „Acer“ vardu, o po metų įregistruota vertybinių popierių biržoje.[2]

1993 m. „Acer“ pranešė pasiekusi rekordinį pajamų skaičių, t. y. 75 mln. JAV dolerių.

1994 m. pardavimai išaugo iki $3,2 mlrd., o pajamos iki $205 mln. Nuo 1994 m. iki 1995 m. „Acer“ iš 14 vietos pakilo į 9 tarp pasaulyje didžiausių kompiuterių gamintojų, pralenkdama „Hewlett-Packard“, „Dell“ ir „Toshiba“.

1996 m. įmonė išplėtė produkciją, įtraukdama elektroniką, įvairius videodisc grotuvus, vaizdo telefonus ir kitus įrenginius, kad padidintų globalinę rinkos dalį ir 1997 m. įsigijo „Texas Instruments“ mobiliųjų kompiuterių padalinį.

Įmonei teko pertvarkyti veiklą kelis kartus, kadangi pradėjo smukti pardavimai ir vartotojai skundėsi, jog kompanija konkuravo su savo pačių gaminiais. Galiausiai tai pavyko įgyvendinti ir „Acer“ Europoje tapo viena žymiausių AK gamintojų. 2003 m. įmonės pardavimai padidėjo 48 % iki $4,6 mlrd., tai padėjo jai pralenkti Japonijos įmones, „Toshiba“ ir „NEC“, padarant ją penkta didžiausia kompiuterių gamintoja pasaulyje.[3]

2009 m. spalio mėn. „Acer“ pralenkė „Dell“, taip tapdama 2 didžiausia kompiuterių gamintoja pasaulyje.[4]

Acer Aspire 8920G Notebook

Produktų šeimos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Acer“ produkciją sudaro: Acer Extensa, Acer Iconia, Acer Aspire, Acer TravelMate, Acer Predator, Acer Aspire One, Acer TimelineX, Acer Nitro ir kt.

Aplinkos apsauga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Greenpeace“ „Žaliosios elektronikos vadove“ pagal aplinkosaugai skiriamą dėmesį bendrovei „Acer“ tenka 14 vieta iš 16 elektros gamintojų (2010 m. gruodžio mėn. duomenys; 1 vieta tenka ekologiškiausiai įmonei). Daugiausia kritikuojama gamybos grandinėje naudojamos pavojingos cheminės medžiagos, taip pat produktų šalinimo ir perdirbimo sritys.[5]

Logotipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.acer-group.com/public/Investor_Relations/pdf/2014AcerAnnualReport_en.pdf Archyvuota kopija 2015-06-23 iš Wayback Machine projekto.
  2. Archyvuota kopija 2015-04-02 iš Wayback Machine projekto.
  3. Encyclopedia of Business, 2nd ed.
  4. „http://www.businessweek.com/globalbiz/blog/eyeonasia/archives/2009/10/acer_passes_del.html“. Business Week. 2009 m. spalio 15 d. Nuoroda tikrinta 23 April 2010. {{cite news}}: Išorinė nuoroda parametre |title= (pagalba)
  5. A Guide to Greener Electronics. Suarchyvuotas originalas 2011-01-13. Greenpeace

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]