Projektorius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Skaitmeninis vaizdo projektorius
Grafoprojektorius mokyklos klasėje

Projektorius – optinis prietaisas, skirtas projektuoti atvaizdui ant nutolusio paviršiaus, t. y. rodyti vaizdui ant atskiro, didelio ekrano. Įprastas projekcinis aparatas sukuria atvaizdą, šviesos srautui praeinant per lęšių sistemą. Naujesni aparatai gali projektuoti vaizdą tiesiogiai, lazerio pagalba, o virtualus retininis projektorius sukuria vaizdą ant akies tinklainės, užuot naudojęs išorinį projekcinį ekraną (matomas vaizdas tarsi kabo ore, prieš akis).

Šiuo metu labiausiai paplitęs projektoriaus tipas vadinamas vaizdo projektoriumi. Tai skaitmeninis aparatas, pakeitęs anksčiau naudotus diaskopus, grafoprojektorius, kino teatruose buvusius kinoprojektorius.

Vaizdo projektoriaus pagalba sukuriamas vientisas, didelio formato vaizdas. Nedideli, kompaktiški, tinkami nešiojimui iš vietos į vietą, yra mobilieji projektoriai. Prezentacijoms ir kitiems vaizdo projektavimo poreikiams naudojami konferenciniai projektoriai su naujos kartos hibridiniais šviesos šaltiniais. Plataus kampo optikos projektoriai tinka nedidelėms patalpoms, kur nėra vietos atitraukti projektorių toliau, kad būtų išgautas didesnis vaizdas.

Charakteristikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuolaikiniuose projektoriuose naudojamos dvi šviesos šaltinio technologijos – LCD (skystųjų kristalų) ir DLP (mikroveidrodžių). LCD technologijos privalumas – tikslesnis spalvų atkūrimas, naudojant kompiuterį kaip išorinį vaizdo šaltinį. DLP privalumas – nėra oro filtrų, kuriuos reikia reguliariai valyti ir keisti. Be to, su DLP atkuriamos spalvos, kurios laikui bėgant beveik nesikeičia. Šviesos šaltiniu gali tarnauti įprasta gyvsidabrio lempa ar LED su lazeriu. Gyvsidabrio lempų šviesos srautas ilgainiui sumažėja, jos yra jautrios elektros įtampos svyravimams bei dingimui, yra toksiškos. LED šviesos srautas beveik nemažėja, joms žalos nedaro elektros dingimas. Tai nekenksminga aplinkai technologija, sunaudojanti mažiau elektros energijos.

Projektoriaus šviesos srautas (ryškumas) matuojamas ANSI (Amerikos Nacionalinio Standartų Instituto rodiklis) liumenais. Kuo jų daugiau, tuo projektorius šviečia ryškiau. Įprastai klasei ar nedidelei mokymo auditorijai rekomenduojamas šviesos srautas yra 2500–3000 ANSI liumenų, kai projekcinis plotis yra apie 200 cm. Projektuojamo vaizdo ryškumą menkina krentanti ant jo tiesioginė saulės, šviestuvų ir pan. šviesa.

Projektoriaus skiriamąją gebą nusako prieinamas pikselių (taškų) skaičius, kuris sukuria vaizdą. Ekrano skiriamoji geba skiriasi priklausomai nuo vaizduojamos medžiagos:

  • SVGA (800x600) raiškos pakanka, jei vaizduojamoji medžiaga yra įprasti vaizdo failai, paveiksliukai be smulkaus šrifto elementų.
  • XGA (1024x768) raiška tinkamiausia, esant daug smulkaus šrifto tekstų, skaičių, lentelių ir kitokių smulkių vaizdo elementų.
  • WXGA (1280x800) raiška rekomenduojama tais pačiais atvejais kaip ir XGA, bet dažniausiai tada, kai kompiuterio raiška yra aukštesnė negu XGA (1024x768) arba ekranas yra plačiaformatis (16x10; 16x9 ir pan.). WXGA raiškos ekrane, palyginti su XGA, telpa apie 30 proc. daugiau vaizdo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]