Švenčionėlių–Berezvečės siaurasis geležinkelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Siaurukas Švenčionėliai-Berezvečė – 750 mm pločio vėžės siaurasis geležinkelis, nutiestas ir eksploatuotas Rusijos imperijos Vilniaus gubernijoje. Jungė Švenčionėlius ir Berezvečę (Gluboko priemestis).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaizerinės Vokietijos kariai Adutiškio geležinkelio stotyje Pirmojo pasaulinio karo metu
Švenčionėlių–Berezvečės siaurojo geležinkelio atkarpa prie Kabilninko (1916 m.)

Leidimas statybai buvo duotas 1894 m., o po metų jau prasidėjo eismas maršrutu Švenčionėliai–Pastovys. Darbus finansavo iš Saldutiškio kilusio inžinieriaus Boleslovo Jaloveckio įkurta Pirmoji geležinkelių bendrovė (rus. Первое обществo подъездных путей). Palaipsniui paklotų bėgių kelias ilgėjo, kol 1897 m. pasiekė Berzvečę. Bendras traukinių maršruto ilgis tais metais sudarė 118 varstų (126 km), trasa ėjo per šiuos miestelius ir kaimus:

Geležinkelis buvo numatytas keleivių, žemės ūkio produkcijos ir miško medžiagos transportavimui. Aptarnaujama teritorija buvo neturtinga ir gabentinų krovinių susidarydavo nedaug. Kiek geresnė padėtis buvo mazginėje Švenčionėlių stotyje, kurioje susijungdavo plačiojo geležinkelio Sankt Peterburgas-Varšuva ir siauruko Panevėžys-Švenčionėliai, valdomo tos pačios Pirmosios geležinkelių bendrovės, linijos. Akcininkai kasmet turėdavo dengti susidariusius nuostolius ir buvo net galvojama įmonę likviduoti, o bėgius demontuoti. Caro administracija taip pat nenorėjo finansiškai paremti geležinkelį, neskirtą kariškiams ar jų amunicijai pervežti.

Pirmojo pasaulinio karo metais frontas perskyrė Siauruką pusiau. Rytinį jo ruožą Rusijos kariuomenės geležinkelininkai praplatino iki 1524 mm vežios ir pratęsė iki dvikelės geležinkelio magistralės Bologojė–Polockas–Sedlecas, naujuoju bėgių keliu buvo gabenami kroviniai tiesiai į pafrontę. Vokiečių okupacinėje zonoje likusioje Siauruko Švenčionėliai-Berezvečė aptarnaujamo teritorijoje taip pat įvyko permainų: nutiestas Pabradės–Lentupio platusis geležinkelis ir 600 mm pločio siaurukas Lentupis–Kabilninkas.

Tarpukaryje lenkų valdomame Vilniaus krašte vietoje buv. Siauruko Švenčionėliai-Berezvečė veikė:

Dabartiniais laikais rekonstruota buv. Siauruko trasa kursuoja traukiniai tik Baltarusijoje, o Lietuvoje bėgiai buvo demontuoti: 19671968 m. – atkarpoje Švenčionys-Lentupis, o 1972 m. tarp Švenčionių ir Švenčionėlių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Первое ОПП (Свенцянско-Березвечская ж.д.)“. Suarchyvuota iš originalo 2014-01-05. Nuoroda tikrinta 2018-05-12.
  • В. Лобачевский. Воропаевская дистанция пути и сооружений