Šiurpilis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šiurpilis
lenk. Szurpiły
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Lenkijos vėliava Lenkija
Vaivadija Palenkės vaivadija Palenkės vaivadija
Apskritis Suvalkų apskritis Suvalkų apskritis
Valsčius Jeleniavo valsčius
Gyventojų (2006) 165
Pašto kodas PL 16-404

Šiurpilis[1] (lenk. Szurpiły) – kaimas Lenkijos šiaurės rytuose, Jeleniavo valsčiuje, Suvalkų apskrityje, Palenkės vaivadijoje. Kaimas yra apie 3 km į šiaurės vakarus nuo Jeleniavo, apie 16 km į šiaurę nuo Suvalkų ir 124 km į šiaurę nuo vaivadijos centro Balstogės. Apie 2,5 km nuo vaivadijos kelio Nr.DW655. Kaimas yra Sūduvos aukštumoje ir šalia Šiurpilio ežero. Netoli kaimo yra Pilies kalnas ir Šiurpilio piliakalnis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo VIII a. pr. m. e. iki XIX a. šioje teritorijoje gyveno lietuviams artima baltų tauta – jotvingiai. Nuo XIII-XIV a. iki 1795 m. kaimas priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei. Kaimą 1667 m. įkūrė Vygrių kamendulų vienuoliai. Šiose vietovėse jie užsiminėjo medkirtyste ir dervininkyste naudodami Augustavo girios medieną. Pagal 1920 m. liepos 12 d. Lietuvos ir Tarybų Rusijos taikos sutartį kaimas buvo priskirtas Lietuvos Respublikai. 1975-1998 m. priklausė Suvalkų vaivadijai.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaimo pavadinimas kilęs nuo lietuvių kalbos žodžių junginio Šiurpus ir Pilis.[2]

Paminklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaime yra medinis XIX a. kryžius ir keli to laikmečio pastatai.[3] Apie 2 km nuo kaimo yra Šiurpilio tvirtovė. Kaime prasideda turistinis pėsčiųjų takas link Šiurpilio tvirtovės. Kaimo apylinkėse yra nemažai kaimo turizmo sodybų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]