Šiaurinis plačialūpis raganosis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ceratotherium simum cottoni
Šiaurinis plačialūpis raganosis (Ceratotherium simum cottoni)
Angalifu, šiaurinio plačialūpio raganosio
patinas, San Diego zoologijos sodo parke.
Sulaukęs 14 m. amžiaus nugaišo 2014 m.
Apsaugos būklė

Grėsmingai nykstantys  (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Neporakanopiai
( Perissodactyla)
Šeima: Raganosiniai
( Rhinocerotidae)
Gentis: Baltieji raganosiai
( Ceratotherium)
Rūšis: Plačialūpis raganosis
( Ceratotherium simum)
Porūšis: Šiaurinis plačialūpis raganosis
( Ceratotherium simum cottoni)
Binomas
Ceratotherium simum
Lydekker, 1908

Plačialūpio raganosio paplitimo arealas Afrikoje:
  šiaurinio plačialūpio raganosio
  pietinio plačialūpio raganosio

Šiaurinis plačialūpis raganosis, arba šiaurinis baltasis raganosis (Ceratotherium simum cottoni) – vienas iš dviejų plačialūpio raganosio(Ceratotherium simum) porūšių (kitas – pietinis plačialūpis raganosis), stambus neporakanopis žinduolis žolėdis. Nykstantis, anksčiau buvo sutinkamas keliose šalyse Rytų ir Centrinėje Afrikoje, į pietus nuo Sacharos, ganėsi žolynuose ir miškingose savanose.

Šiaurinis plačialūpis raganosis su ypatingai lenktu ragu zoologijos sode Čekijoje
Vienas iš šiaurinių plačialūpių raganosių, perkeltų į Ol Pedžetą, gyvenęs pusiau laukinėmis sąlygomis, kartu su kitais savanos gyvūnais

2018 m. kovo 19 d. duomenimis, buvo likę tik du šio raganosio individai, beje, tik patelės. Atmetus galimybę, kad dar gali kažkur Afrikoje egzistuoti nežinomas ar neapskaitytas šiaurinio plačialūpio raganosio patinas, šis faktas funkciniu požiūriu reiškia porūšio išnykimą. Abi raganosio patelės priklauso Dvūr Kralovės prie Labės (Čekija) zoologijos sodui,[2] tačiau jos gyvena Kenijos Ol Pedžetos (Ol Pejeta) saugomoje teritorijoje ir yra kiaurą parą saugomos ginkluotų sargybinių. Pagal Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos vertinimą, 2011 m. šis porūšis buvo vertinamas kaip „prie kritinės išnykimo ribos (tikėtinai išnykęs laukinėje gamtoje)“.[3]

Ol Pedžetos draustinis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Populiacija zoologijos soduose mažėja, o nelaisvėje šiauriniai plačialūpiai raganosiai retai susilaukia palikuonių. Šiuo metu išlikusios tik dvi patelės: Najin, gimusi nelaisvėje 1989 m., jos tėvas buvo Sudanas. Kita patelė Fatu, yra Najin duktė, taip pat gimusi nelaisvėje 2000 m. Jos tėvas buvo Fautas. Abi patelės nuo 2009 m. gyvena Ol Pedžetos draustinyje, į kurį buvo atgabentos oro transportu iš Čekijos, Dvūr Kralovės zoologijos sodo. Kartu su jomis iš Čekijos buvo pervežti ir du patinai Sunis ir Sudanas. Po transportavimo į Keniją, šie keturi raganosiai buvo nuolat stebimi specialistų ir darbuotojų, gyveno specialiai sukurtuose aptvaruose. Aklimatizacijai praeiti jiems buvo sukurtos 400 × 400 m dydžio saugios zonos. Kad gyvūnai nepatirtų sužalojimų sąveikaudami tarpusavyje, jiems buvo patrumpinti priekiniai ragai, be to, taip suteikta galimybė atgauti natūralias formas. Gyvenant nelaisvėje ragai buvo užaugę dideli ir įgavę lenktas formas, raganosiams juos daug trinant į aptvėrimų kliūtis. Tuo pačiu jiems turėjo būti ir saugiau, nes tokiu būdu mažiau traukė brakonierių dėmesį (juodojoje rinkoje kilogramas ragų kainuoja $50 000).[4] Įrengti radijo siųstuvai ant gyvūnų, kad būtų galima atidžiau stebėti jų buvimo vietas. Ginkluoti sargybiniai juos saugojo visą parą.

Raganosis Sunis, 1980 m. gimęs Dvūr Kralovėje, 2014 m. nugaišo Ol Pedžetos draustinyje dėl natūralių priežasčių. Sudanas, laukinėje gamtoje sugautas 1975 m., gyvenimą baigė 2018 m. kovo 19 d. Draustinio veterinarai buvo priversti jį užmigdyti. 2017 m. į vieną iš kojų įsimetė infekcija, gyvūno būklė prastėjo, nepaisant dedamų pastangų išgydyti. Raganosis buvo jau pasenęs, kentė skausmus, nebegalėjo atsikelti.[5] Paimta genetinės medžiagos, tikintis ateityje pratęsti populiacijos gyvavimą.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Ceratotherium simum cottoni. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2011-08-05.
  2. Northern White Rhinos. Olpejetaconservancy.org (20 December 2009). Nuoroda tikrinta 16 April 2015.
  3. „The IUCN Red List of Threatened Species“. IUCN Red List of Threatened Species. Nuoroda tikrinta 2018-11-15.
  4. Houreld, By Katharine. „Horny male seeks mate: Kenya's last northern white rhino joins Tinder“. af.reuters.com. Suarchyvuotas originalas 2017-04-25. Nuoroda tikrinta 2017-04-26.
  5. Eyder Peralta (2018) "Sudan, World's Last Male Northern White Rhino, Dies" Archyvuota kopija 20 March 2018 iš Wayback Machine projekto. NPR, 20 March 2018. Accessed 20 March 2018.