Queen

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Queen
Biografija
KilmėLondonas, Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
ŽanraiRokas
Kūrinių kalbosanglų
Aktyvumo metai1970–dabar
Įrašų kompanijaEMI · Parlophone · Elektra · Capitol · Hollywood · Island · Virgin
Svetainėqueenonline.com
Nariai
Brian May
Roger Taylor
Buvę nariai
Freddie Mercury
John Deacon

„Queen“ (liet. karalienė) – britų roko grupė, susikūrusi 1970 m. Londone. BBC televizijos apklausoje „Queen“ buvo išrinkta geriausia Didžiosios Britanijos visų laikų grupe.[1]1985-ųjų gyvas pasirodymas buvo išrinktas geriausiu gyvu roko pasirodymu visoje muzikos istorijoje.[2] Pagal BBC iki 2009 m. „Queen“ yra pardavusi daugiau nei 300 milijonų albumų kopijų visame pasaulyje.[3]

Iš visų grupės įrašų net 18 albumų, 18 singlų ir 10 DVD yra pasiekę aukščiausias topų vietas. 2001 m. „Queen“ buvo įrašyta į Rokenrolo šlovės muziejų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Susikūrimas ir pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Britų roko grupė „Queen“ pradėjo savo veiklą 1970 metais, kai Brianas (gitaristas) ir Rodžeris (būgnininkas), iš išnykusios grupės „Smile“ pradėjo koncertuoti kartu su dainininku – Fredžiu Merkuriu ir koledžo bendraklasiu Džonu Dykonu (bosinė gitara). Jaunoji grupė koncertavo mažuose vakarėliuose aplink Londoną, kol jų įrašai surado kelią į „EMI“ apdovanojimus. Oficialiai kaip grupė jie pasirodė 1973 m. liepą ir debiutavo pavadinimu „Queen“. Tais metais jie išleido savo pirmąjį albumą – „Queen“. Jis neturėjo tokio didelio pasisekimo, bet „Queen“ gavo progą dalyvauti paramos koncertuose; po jų 1974 m. albumo „Queen II“, jie gavo progą surengti koncertus Didžiojoje Britanijoje ir Amerikoje, bet Brianas Mėjus buvo paguldytas į ligoninę dėl kepenų uždegimo ir daug koncertų Amerikoje buvo atšaukti.

Trečiasis grupės albumas – „Sheer Heart Attack“, buvo išleistas tų pačių metų pabaigoje ir galiausiai „prasilaužė“ Didžiojoje Britanijoje. Po pasaulinio išpardavimo ir pasikeitimų grupės vadyboje, „Queen“ sugrįžo vėlyvais 1975 m. su nuodugniai paruoštu nauju albumu – „A Night At The Opera“, kurio geriausia daina – „Bohemian Rhapsody“ pasiekė topų viršūnę Didžiojoje Britanijoje. Daina buvo net 6 minučių ilgio. Albumas turėjo didžiulį pasisekimą Amerikos top 10 ir tapo platininiu. Per pasaulinį turą kiekvienas iš pirmųjų keturių grupės „Queen“ albumų buvo Didžiosios Britanijos top 20. Tai buvo neturintis precedento įvykis. Grupė „Queen“ buvo ypač populiari Japonijoje. Į kiekvieną koncertą susirinkdavo daug fanų.

„Queen“ koncertuoja in Niu Heivene, Konektikute, 1977 m. lapkričio mėn.

1976 m. albumą „A Day at the Races“ grupė atliko nemokamame koncerte, vykusiame Londono „Hyde“ parke, kuris sutraukė beveik 150 000 gerbėjų.[4][5] Albumas pasiekė penktą vietą Jungtinėse Valstijose. Po Šiaurės Amerikoje vykusių gastrolių ir Rodžerio Teiloro solinio singlo, grupė pradėjo prašmatnų ir brangų turą po Europą, kurio dalis buvo nufilmuota. 1977 m. albumas „News of the World“, kuriame buvo tokie hitai kaip „We Will Rock You“ ir „We Are the Champions“, pasiekė pirmąsias topų vietas. Jie būdavo atliekami per įvairias sporto žaidynes, nes įaudrindavo žiūrovus.

Palikę savo vadybininką, 1978 m. „Queen“ išleido albumą „Jazz“, kurio viršelio nuotrauka buvo su nuogomis moterimis, dalyvaujančiomis dviračių lenktynėse ir stovinčiomis šalia grupės Vimbldono stadione. Po didelių gastrolių 1979 m. grupė „Queen“ grįžo į Londoną, kad įrašytų savo dvigubą gyvą albumą „Live Killers“. 1980 m. grupė dar įrašė garso takelį nepasisekusiam mokslinės fantastikos filmui „Flash Gordon“. Įjungę į savo muziką sintezatorių, „Queen“ 1980 m. įrašė albumą „The Game“, didžiausią albumą savo karjeroje ir pirmąjį, kuris pasiekė pirmąją vietą Amerikos topuose ir kurio daina „Another One Bites the Dust“ buvo pačioje Amerikos topų viršūnėje. Vienu metu „Queen“ buvo ir roko, ir solo, ir disko stilių lyderiai. Tuo metu jie buvo populiarūs kaip niekada. Savo gastrolėse po Pietų Ameriką „Queen“ koncertuodavo didesnėms kaip 130 000 žiūrovų minioms. Praktiškai jie buvo daugiausiai žiūrovų sutraukianti grupė Pietų Amerikoje. „Queen“ dainos liko Amerikos topuose kelerius metus.

1980–1990: R. Taylor ir F. Mercury solo karjeros, turai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1981 m. pradžioje Rodžeris Teiloras išleido savo solinį, debiutinį albumą „Fun in Space“. „Queen“ dainos gavo „EMI“ apdovanojimus ir liko britų top 100-tuke visam dešimtmečiui. Sekančiais metais „Queen“ išleido „Hot Space“, kitą komercinį triuškinantį albumą. Prieš išleidžiant Briano solinį albumą „Star Fleet Project“, „Queen“ sugrįžo į studiją tik 1984 m. tam, kad įrašytų albumą „The Works“, kuris buvo išleistas kitų metų pradžioje. Tai pirmasis singlas „Radio Ga Ga“, pasiekęs pirmąją vietą 19-oje šalių. Tačiau, šis albumas nebuvo toks populiarus kaip ankstesni „Queen“ darbai.

„Queen“ koncertas Frankfurte, Vokietijoje, 1984 m. rugsėjo 26 d. Be savo vokalinių sugebėjimų, F. Mercury taip pat gebėjo groti daugeliu instrumentų

Po sekančio Rodžerio Teiloro solinio albumo „Strange Frontier“ 1984 m., „Queen“ pradėjo naujas gastroles, šį kartą Afrikoje. Jų sprendimas buvo įtraukti Pietų Afrikos Respublika į savo gastrolių maršrutą. Tada šiame pasaulinio masto boikote dėl rasinės politikos, grupei kainavo tai, kad ji turėjo problemų Anglijos federacijoje, kurioje jie buvo kritikuoti; grupė net susidūrė su protestu kai kuriuose koncertuose, vykusiuose Naujojoje Zelandijoje. Fredžio Merkurio solinis debiutas buvo su albumu „Mr. Bad Guy“, kuris buvo išleistas 1985 m. Anksčiau grupė „Queen“ trumpam buvo pasirodę garsiame, gyvo garso paramos koncerte „Live Aid“, vykusiame liepos mėn. Londone. 1986 m. grupė buvo šiek tiek atsiribojusi nuo koncertų, nes kūrė garso takelį „Princes of the Universe“ veiksmo filmui „Kalnietis“. Buvo išleistas ir albumas „A Kind of Magic“. Kruopščiai paruoštos gastrolės, į kurių maršrutą buvo įtrauktas sustojimas Vengrijoje. Tai buvo vienas iš pirmųjų vakarų roko pasirodymų Rytų bloko šalyse. Gastrolių kulminacija buvo koncertas Knebwortho mieste, į kurį susirinko apie 120 000 anglų fanų. 1986 m. turas buvo užfiksuotas antrame gyvo garso grupės albume „Live Magic“. Nors „Queen“ buvo populiarūs kaip niekad, Amerikoje jų populiarumas greitai sumažėjo.

„Queen“ 1987 ir 1988 m. daug laiko praleido atskirai: Teiloras kūrė naują grupę „Cross“, kol Merkuris dirbo prie dar vieno solo albumo „Barcelona“. 1989 m. duetinis albumas buvo įrašytas kartu su ispanų operos žvaigžde, Montserrat Caballe. „Queen“ grupės labai lauktas 15 albumas buvo „The Miracle“, kuris buvo išleistas 1989 m. gegužės mėnesį ir iškart pasiekė Anglijos hitų dešimtuko pirmąją vietą. Grupė padarė dar vieną pertrauką, siekdami išleisti solinį projektą, pasirašydami sutartį su įrašų kompanija „Hollywood“. 1991 m. albumas „Innuendo“ dar kartą užėmė Didžiosios Britanijos topų pirmąją vietą ir pakliuvo į JAV top 30.

F. Mercury mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

F. Mercury atlieka pasirodymą dainos „We Are the Champions“ vaizdo klipe vilkėdamas arlekino kostiumą

1991 m. lapkričio 24 d. Fredžio Merkurio vardu išplatintas pranešimas spaudai, kuriame jis pirmą kartą viešai prisipažino sergantis AIDS. Nepraėjus 24 valandoms jis mirė. Vos po keleto mėnesių po Merkurio mirties „Queen“ daina „Bohemian Rhapsody“ buvo panaudota kaip garso takelis filme „Veino pasaulis“, Londone surengtas didelis koncertas F. Merkuriui atminimui su siekiu surinkti pinigų AIDS aukoms. Jame taip pat dalyvavo garsūs atlikėjai Eltonas Džonas, Guns N' Roses ir Deividas Bouvis. Koncertas buvo transliuojamas per televiziją, jį žiūrėjo daugiau nei milijardas žmonių.

„Queen“ be F. Mercury[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Queen + Paul Rodgers“ 2005 m.

Po F. Merkurio mirties Brianas Mėjus išleido savo antrąjį solinį albumą „Back to the Light“. 1993 m., kol Rodžeris Teiloras tęsė pasirodymus su „Cross“, Džonas Dykonas pasitraukė iš muzikos pasaulio. Trys „Queen“ nariai trumpam susijungė 1994 m. tam, kad įrašytų dar neišleistas F. Merkurio dainas. 1995 m. jie kūrė paskutinį „Queen“ albumą „Made in Heaven“.

1999 m. „Queen“ išleido albumą „Greatest Hits III“. Albume tarp kitų dainų buvo žinomų „Queen“ hitų versijos, atliktos kartu su kitais atlikėjais – „Another One Bites the Dust“ kartu su Vaiklefu Džanu, gyvo garso „Somebody to Love“ versija su Džordžu Maiklu ir kt. B. Mėjus ir R. Teiloras koncertuodavo kartu su kitais kviestiniais atlikėjais įvairiuose koncertuose, labdaros akcijose atlikinėdami „Queen“ koverius.

2003 m. B. Mėjus ir R. Teiloras įrašė keturias naujas dainas Nelsono Mandelos kampanijai kovai prieš AIDS.

2004 m. buvo paskelbta, kad B. Mėjus ir R. Teiloras vėl pradės dainuoti kartu. 2005 m. prie jų prisijungus Polui Rodžersui jie koncertuodavo „Queen + Paul Rodgers“ pavadinimu. B. Mėjus ir R. Teiloras paminėjo, kad P. Rodžersas atliks naujojo grupės vokalisto vaidmenį, o ne pakeis F. Merkurį, todėl ir pasirinktas „Queen + Paul Rodgers“ pavadinimas. Nuo 2005 iki 2006 m. „Queen“ kartu su P. Rodžersu pradėjo gastroles pasaulyje. Iš pradžių koncertai vyko Europoje, vėliau Japonijoje ir JAV. 2008 m. „Queen + Paul Rodgers“ išleido pirmąjį jų albumą „The Cosmos Rocks.

2009 m. gegužės 15 d. „Queen“ ir P. Rodžerso keliai išsiskyrė. P. Rodžersas po to neatmetė galimybės kada nors vėl prisijungti prie „Queen“.[6]

Nuo 2009 m. iki dabar[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. išleistas geriausių „Queen“ dainų rinkinys „Absolute Greatest“

2009 m. viduryje „Queen“ nariai pranešė, kad bus išleistas naujas grupės geriausių dainų rinkinys „Queen: Absolute Greatest“. Albumas buvo išleistas lapkričio 16 d. Albume yra 20 geriausių „Queen“ dainų, taip pat 18 gyvų pasirodymų įrašų. Prieš pasirodant albumui „Queen“ svetainėje buvo organizuojamas žaidimas, kurio metu kiekvieną dieną grupės gerbėjai galėjo spėti vienos dainos vietą albume bei pelnyti įvairius prizus.

2012 m. rugpjūčio 12 d. „Queen“ pasirodė Londono olimpiniame stadione vykusioje 2012 m. vasaros olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje. Grupė scenoje parodė specialiai paruoštą vaizdo klipą, kuriame F. Merkuris bendrauja su publika 1986 m. koncerto metu. Po to B. Mėjus atliko solinę dainos „Brighton Rock“ versiją iš albumo „Sheer Heart Attack“. Pabaigoje prie pasirodymo prisijungė R. Teiloras ir atlikėja Jessie J, kurie kartu atliko kūrinį „We Will Rock You“.[7]

Logotipas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Queen“ logotipas

„Queen“ grupės logotipą sukūrė F. Merkuris iš karto po pirmojo albumo išleidimo.[8] Logotipas simbolizuoja visų keturių grupės narių zodiako ženklus: du liūtus (Deacon ir Taylor), vėžį (May) ir dvi fėjas, simbolizuojančias F. Merkurio mergelės ženklą.[8] Abu liūtai iš dviejų pusių laiko stilizuotą Q raidę, vėžys, virš kurio kyla liepsna, pavaizduotas ant raidės viršaus. Abi fėjos yra iš abiejų Q raidės pusių po liūtais. Viduryje Q raidės yra karūna, o virš Q raidės ir visų simbolių yra iškilęs feniksas. Visas logotipas primena Jungtinės Karalystės herbą.

Nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Queen declared 'top British band'
  2. Queen win greatest live gig poll
  3. QUEEN OVER 300 MILLION ALBUMS SOLD WORLDWIDE BBC NEWS-FREDDIE MERCURY
  4. „Queen play Hyde Park“. BBC. Nuoroda tikrinta 2009-04-09.
  5. „Queen Biography 1976“. Queen Zone. Suarchyvuotas originalas 2007-03-11. {{cite journal}}: Citatai journal privalomas |journal= (pagalba)
  6. Paul Rodgers, Queen Split: „It Was Never a Permanent Arrangement“
  7. Olympics closing ceremony: A long goodbye to the Games
  8. 8,0 8,1 „Queen Logo“. Famouslogos.net. Suarchyvuotas originalas 2012-10-18. Nuoroda tikrinta 2011-01-28.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]