Naruto

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – per daug nereikšmingų detalių, veikėjus ir kitą informaciją sudėti į sąrašus
Jei galite, sutvarkykite.
Naruto
Žanras Maginė fantastika, nuotykių, drama, veiksmo, komedija, shōnen
Manga
Autorius Masashi Kishimoto
Leidėjas Japonija Shueisha
Jungtinės Amerikos ValstijosKanada Viz Media
Serializuota  Weekly Shonen Jump
Leidimo metai 1999 m. rugsėjo 21 d. –
2014 m. lapkričio 10
Tomų sk. 71 (700 skyrių)
TV anime
Režisierius Hayato Date
Studija Studio Pierrot
Kanalas Japonija Animax, TV Tokyo
Rodymo laikotarpis 2002 m. spalio 3 d. –
2007 m. vasario 8 d.
Serijų sk. 220
TV anime
Režisierius Hayato Date
Studija Studio Pierrot
Kanalas Japonija Animax, TV Tokyo
Rodymo laikotarpis 2007 m. vasario 15 d. –
2017 m. kovo 23 d.
Serijų sk. 500
Filmai
  • Ninja Clash in the Land of Snow
  • Legend of the Stone of Gelel
  • Guardians of the Crescent Moon Kingdom
  • Naruto Shippuden the Movie
  • Bonds
  • The Will of Fire
  • The Lost Tower
  • Blood Prison
  • Road to Ninja
  • The Last
  • Boruto The Movie

NarutoMasaši Kišimoto (岸本 斉史) parašyti ir iliustruoti manga komiksai. Pagrindinis veikėjas – Naruto Uzumakis (うずまきナルト), paauglys nindzė, nuolat ieškantis pripažinimo ir siekiantis tapti Hokage (火影), viso kaimo pripažintu vadovu ir stipriausiu iš visų. Ši manga serija sukurta pagal Kišimoto parašytą vienkartinį tematinį rinkinį, kuris žurnale „Akamaru Jump“ buvo publikuotas 1997 m. rugpjūtį.

Manga pirmą kartą publikuota 1999 metais leidyklos „Shueisha“ 43-iajame žurnalo „Weekly Shonen Jump“ leidime ir pasibaigs 2014 m. lapkričio 10 d., išleidus 50-ąjį „Jump“ leidimą. Šiuo metu manga dar yra leidžiama, skyrius ketinama surinkti į septynis tomus. Manga vėliau buvo adaptuota į anime serialą, sukurtą „Studio Pierrot“ ir „Aniplex“ įmonių. Anime premjera Japonijoje įvyko 2002 m. spalio 3 d. ir serijos jau pasibaigė. „Naruto“ apima 220 serijų. „Naruto Shippūden“, „Naruto“ tęsinys, yra transliuojamos nuo 2007 m. vasario 15 d. ir baigėsi 2017 m. kovo 23 d. Be anime serijų, „Studio Pierrot“ taip pat yra išleidusi filmų papildyti serijoms ir keletą OVA. Taip pat išleista ir kitokios produkcijos, pvz., lengvieji romanai, kompiuteriniai žaidimai, kolekcionuojamų kortų žaidimai ir kt.

Šiaurės Amerikoje teises platinti manga ir anime gavo įmonė „Viz Media“. „Naruto“ yra antras pagal populiarumą anime Japonijoje, šiek tiek nusileidžiantis „One Piece“.[reikalingas šaltinis] „Naruto“ plačiai pripažįstama viena iš perkamiausių manga istorijoje, jos kopijų vien tik Japonijoje parduota per 130 mln. „Naruto“ taip pat tapo įmonės „Viz Media“ pelningiausia leidžiama manga. Septintasis mangos tomas 2006 metais laimėjo „Quill“ apdovanojimą už geriausią grafinį romaną Šiaurės Amerikoje. Apžvalgininkai gyrė pusiausvyrą tarp kovų ir komedijos scenų, taip pat veikėjų asmenybes, bet kritikos sulaukta už standartinių shōnen mangai būdingų siužeto detalių naudojimą.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

I dalis: „Naruto“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš dvyliką metų kaimelį, vadinamą Konoha (kas reiškia "kaimelį, pasislėpusį lapuose"), esančią Ugnies šalyje, užpuola pabaisa devynuodegis lapinas Kiubis. Siekdamas apginti kaimelį nuo pražūties, 4-tasis Hokagė įkalino pabaisą savo naujagimyje sūnuje Naruto Uzumaki. Deja, Hokagei tai kainavo gyvybę, todėl į Hokagės pareigas vėl sugrįžo trečiasis. Po įkalinimo, Narutas tampa džinčiurikiu (liet. nešiotoju), dėl to kaimelio žmonės į berniuką ima žiūrėti su panieka, taip sukurdami jam gryną pragarą. Trečiasis Hokagė uždraudė kaimelio gyventojams kalbėti apie šiuos įvykius, todėl Narutas nenutuokia, kodėl kaimelio žmonės jo vengia. Siekdamas atkreipti jų dėmesį, Narutas dažnai krečia išdaigas, o nindzių akademijoje rodo tik prasčiausius rezultatus. Apie įkalintą pabaisą jis sužino tik dvylikos, šantažuojamas Mizukio. Visgi, Naruto dėstytojas ir vienintelis artimas draugas Iruka nelieka tylėti ir pasako gražiausius žodžius apie savo mokinį, o tai Narutui suteikia jėgų nugalėti Mizukį. Po šio įvykio Narutas pripažįstamas nindze.

Tapęs genino lygio nindze, Narutas atsiduria vienoje komandoje su Sasuke Učiha bei Sakura Haruno, kurių vedliu ir mokytoju tampa Kakašis Hatakė. Mokytojo paklaustas, Narutas pareiškia, kad jo svajonė yra būti pripažintam ir vieną dieną tapti kaimelio valdovu – Hokage. Sakura beviltiškai įsimylėjusi Sasukę, o jam tai nė motais. Sasukės gyvenimo tikslas – nužudyti ir atkeršyti savo vyresniajam broliui. Komanda visai netrukus imasi užduočių, kurios yra paskiriamos atsižvelgiant į jų sugebėjimus. Nors pradedantiesiems nindzėms tenka vien lengvesnės užduotys, kai kuriais nenumatytais atvejais jos tampa sudėtingesnėmis. Taip nutiko lydint tiltų statytoją Tazuną į Bangų šalį. Narutui bei kitiems teko susidurti su kraujo ištroškusiu nindze Zabuza, priklausančiu Septynių Kirigakurės kardininkų būriui, o taip pat su didelės nusikalstamos grupuotės bosu Gatu. Visa istorija pasibaigė Gato valdžios žlugimu ir visi grįžo namo.

Sugrįžus į kaimelį, Kakašis komandai leidžia dalyvauti čuninų egzamine, kurį perėjus bus galima iš genino tapti čuninu ir pradėti vykdyti sudėtingesnes užduotis. Egzamino metu stiprus nindzė atskalūnas Oročimaru susikauna su trijule, bet jo tikrasis taikinys – Sasukė, kuriam palieka "prakeiksmo žymę". Anot Oročimaru, Sasukė atvyks pas jo, trokšdamas įgauti daugiau galios. Toliau tebesitęsiant egzaminui, įvyksta kaimelio užpuolimas. Kaip paaiškėjo, Oročimaru su Sunagakure susimokė sunaikinti kaimelį. Po įnirtingų kovų, mirė trečiasis Hokagė, tačiau prieš palikdamas gyvųjų pasaulį, panaudojo mirtiną įkalinimo techniką ir atėmė iš Oročimaru galimybę naudotis visomis išmoktomis džiutsu. Po Hokagės mirties, kartu su savo naujuoju mokytoju Džiraija, Narutas pasileidžia į kelionę ieškoti Penktojo Hokagės. Narutas to nežinojo, bet jau iš anksto kaimelio tarybos buvo nuspręsta, kad naująja Hokage turi tapti viena iš legendinių saninų – Tsunadė, jėga nenusileidžianti Džiraijai ir Oročimaru, kurie irgi priklauso saninams. Narutui su Džiraija apsistojus viešbutyje, kaimelyje pasirodo Sasukės brolis Itačis. Tai žmogus, kuriam Sasukė trokšta atkeršyti už jo klano žudynes. Sužinoma, jog Itačis priklauso organizacijai, vadinamai „Akatsuki“, ir kad šie renka uodeguotuosius žvėris, todėl jo taikinys yra Narutas. Sasukė stoja į akistatą su savo broliu, tačiau pralaimi. Galiausiai į kaimelį sugrįžta Tsunadė ir oficialiai priima Penktosios Hokagės pareigas. Po nesėkmingos kovos, Sasukė suvokia, kad vienintelis būdas įgauti daugiau galios, norint atkeršyti Itačiui, yra palikti kaimelį ir iškeliauti pas Oročimaru. Bet jis nežino, kad Oročimaru tik domina jo kūnas su turimomis galiomis, ir kad tikisi jį užvaldyti. Vieną naktį Sasukė palieka Konohos kaimelį, o brėžtant aušrai yra suformuojamas specialus būrys, skirtas Sasukės sugrąžinimo operacijai. Misijoje dalyvauja Narutas ir jo draugai, tačiau jiems tenka kautis su Oročimaru parankiniais, lydinčiais Sasukę. Narutas ir kiti vos išneša gyvą kailį, tačiau nenuleidžia rankų – Narutas yra pasiruošęs toliau treniruotis, kad vieną dieną galėtų sugrąžinti Sasukę į kaimelį. Sakura savo ruožtu taip pat paprašo Tsunadės, kad ją imtų treniruoti ir padarytų stipresne.

II dalis: „Naruto Shippuden“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Narutas grįžta į kaimelį po dviejų su puse metų treniruočių. Kaip tik tuo metu Akatsuki organizacija suaktyvina savo veiklą, medžiodama džinčiurikius, kurie savyje nešioja uodeguotuosius žvėris. Narutas sužino, kad jo draugas Gaara, kuris jau dabar yra Sunagakurės Kazekagė, buvo sučiuptas organizacijos narių ir kad ištraukus žvėrį, nešiotojas miršta. Tačiau Sunagakurės senolės Čijo uždraustos technikos dėka, Gaara yra sugrąžinamas į gyvenimą. Po patirtų kovų su Akatsuki nariais, performuojama Naruto komandos sudėtis – prie jų prisijungia kaimelio pogrindžio vado Danzo paskirtas paslaptingasis Sai ir ilgus metus ANBU būryje dirbęs Jamato, kuris pakeis Kakašį. Visi išvyksta ieškoti Sasukės buvimo vietos, bet sutinka Oročimaru ir jo parankinį Kabuto. Galiausiai Narutui su komanda pavyksta nusigauti iki Oročimaru slėptuvės, kur ten sutinka Sasukę. Įvykus lemtingam susitikimui, Sasukė pasitraukia kartu su Oročimaru ir Kabuto, tačiau Narutas nenuleidžia rankų ir toliau ryžtasi treniruotis.

Treniruočių metu Narutas daugiau sužino apie čakrų prigimtis ir bando įvaldyti ypatingą techniką. Netrukus jam tenka susikauti su dar dviem Akatsuki nariais, kuriuos įveikia naujai išmoktos džiutsu pagalba. Sasukė nusprendžia, kad jau pasiekė tai, ko norėjo ir nužudo Oročimaru. Po kiek laiko, kovoje prieš Akatsuki lyderį Peiną, žūsta Naruto mokytojas Džiraija, o visai netrukus Sasukė susikauna su savo broliu Itačiu, kuriam atkeršija. Po kovos Sasukė prabunda viename kambaryje su Akatsuki nariu Tobiu (kuris dabar jau prisistato kaip Madara Učiha). Jis papasakoja Učihų klano istoriją ir apie slaptą užduotį, kurią turėjo Sasukės brolis Itačis. Tiesa buvo tokia, kad Itačiui buvo įsakyta išžudyti Učihų klaną, siekiant išvengti pilietinio karo, bet su viena sąlyga – kad jo jaunėlis brolis Sasukė liks sveikas. Sužinojęs šią karčią tiesą, Sasukė netvėrė pykčiu ir buvo įsitikinęs, kad kaimelio vyresnieji pasinaudojo Itačiu, savanaudiškai siekdami užtikrinti gerovę sau, todėl jo tikslas nuo šiol buvo sunaikinti Konohą. Po nesėkmingų Sasukės paieškų, į kaimelį grįžo Narutas, kur ten jis sužinojo apie mokytojo Džiraijos mirtį. Vaikinukas pasinėrė į depresiją, tačiau jo draugai stengėsi jam pakelti nuotaiką. Kol kaimelyje buvo siekiama išsiaiškinti Peino paslaptis, Narutas iškeliavo į Mijoboku kalnus (varlių rojų) mokytis varlių kovos meno ir įvaldyti išminčiaus lygį. Netikėtai kaimelį užpuolė Peinas, ieškantis Naruto, kad galėtų iš jo paimti uodeguotąjį žvėrį. Akatsuki lyderis nepagailėjo kaimelio ir jį sunaikino. Sugrįžęs į Konohą, Narutas rado tik griūvėsius, o netrukus susikovė su pačiu Peinu. Užtikrinęs pergalę, Narutas iškeliavo susitikti su "tikruoju" Peinu – Nagatu, buvusį Džiraijos mokinį, kuris valdė Peiną per atstumą. Narutas įtikino Nagatą, sugrąžinsiantis taiką į pasaulį ir pastarasis prikėlė nužudytus kaimelio žmones, šitaip paaukodamas savo paties gyvybę. Narutą kaimelyje visi sutiko kaip didvyrį, prasidėjo atstatymo darbai.

Siekiant sustabdyti Akatsuki veiklą, sušaukiamas penkių kagių susirinkimas. Per jį pasirodė Tobis, save dabar vadinantis Madara Učiha, kuris paskelbė karą visoms didžiosioms tautoms. Jo tikslas – surinkti likusius uodeguotuosius žvėris ir sukurti iliuzinį pasaulį, įvykdant "Mėnulio Akies planą". Niekas nenori gyventi netikrame pasaulyje, todėl kagės pasiryžta bet kokia kaina apsaugoti Narutą, jį išsiųsdami į slaptą salą, kad ten galėtų išmokti valdyti Kiubio galias. Ruošiantis karui, susivienijo visos, seniau viena kitai buvusios priešiškos, tautos į "Suvienytų šinobių pajėgas". Prasidėjus karui šinobiai (nindzės) susirėmė su galingais kovotojais, kurie buvo prikelti, panaudojant uždraustąją prikėlimo džiutsu. Nors kai kuriems buvo palikta laisva valia, daugelį iš jų kontroliavo Kabutas, kuris ir panaudojo šią techniką. Apie vykstantį karą sužino Narutas ir su Killer Bee pagalba pasprunka iš salos. Tarp prikeltųjų buvęs Itačis panaudojo regimąją džiutsu, kad išsivaduotų iš Kabuto gniaužtų ir iškeliavo jo sustabdyti. Tikrasis Madara Učiha, kuris irgi buvo prikeltas, sugebėjo pasipriešinti džiutsu sustabdymui ir pasiliko gyvųjų pasaulyje. Paaiškėjo ir tikroji Tobio (Madara apsimetinėjusio) tabatybė – tai Obitas Učiha, kuris kadaise buvo Kakašio bendražygis, bet tariamai "žuvo" praeito karo metu. Obitas paaiškino, kodėl jis bando sukurti iliuzija paremtą naująjį pasaulį, vykdant Mėnulio Akies planą, ir kad tai paskatino jų bendražygės Rin mirtis. Iš šešėlių pasirodęs Sasukė dar nieko nenutuokė apie karą ir netikėtai sutiko prikeltą savo brolį Itačį, prie kurio prisidėjęs sustabdė Kabutą ir prikėlimo džiutsu. Vėliau, Oročimaru padedamas, Sasukė susitiko su prikeltais buvusiais hokagėmis ir išklausęs jų žodžius, nusprendė nebepulti savo gimtojo kaimelio ir vietoje to, kartu su hokagėmis įsitraukė į karą. Narutas vėl sutiko Sasukę ir stojo į kovą prieš Madaros kūną perėmusią Kagują Otsutsuki – senovėje gyvenusią princesę, kadaise pavergusią žmoniją, kuri vėl ruošiasi visus užmigdyti ir sukurti jos valdomą pasaulį. Nugalėjus Kagują, Sasukė pareiškė ketinąs savaip atkurti pasaulį ir kaimelį. Bet šiam tikslui pasiekti trukdo Narutas, todėl Sasukė privalo jį nužudyti. Viskas pakrypo vos mirtimi nesibaigusia kova, bet nepaisant to, Sasukė pripažino pralaimėjęs. Grįžus namo, Kakašis tapo Šeštuoju Hokage. Jo malonės dėka, Sasukei atleista už praeityje padarytus nusikaltimus, tad šis kuriam laikui išvyksta iš kaimelio apmąstyti. Po kurio laiko Narutas veda Hinatą Hiuga ir tampa Septintuoju Hokage.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Narutas Uzumakis – pagrindinis veikėjas, našlaitis gyvenantis Ugnies šalyje, kaimelyje pavadinimu Konohagakure (木ノ葉隠れ) arba tiesiog Konoha (木ノ葉, išvertus iš japonų kalbos tai reiškia kaimelis, pasislėpęs po lapais). Narutas nuo pat vaikystės savyje nešioja įkalintą devynuodegį lapiną. Šitą lapiną į Naruto kūną įkalino ketvirtasis Hokagė, kaimelio valdovas, Naruto tėvas Minatas Namikazė, taip išgelbėdamas kaimelį nuo pabaisos antpuolio, tačiau paaukojo savo ir savo žmonos (Kušina Uzumaki) gyvybes. Be to, ketvirtasis Hokagė tikėjo, jog jo sūnus kažkada įvaldys devynuodegio čakrą (tikrasis lapino vardas Kurama). Po šio įvykio visi kaimelio gyventojai ėmė bijoti nuožmaus lapino tūnančio Naruto viduje ir tai išreiškė ignoruodami Narutą ir visaip jo vengdami. Narutui buvo labai liūdna gyventi vienui vienam, jis nesuprato kodėl žmonės jo vengia (Ketvirtasis uždraudė kaimelio gyventojams papasakoti Narutui apie nuožmųjį lapiną, kuris jo viduje), ir net nepažinojo savo tėvų. Jis visais įmanomais būdais stengėsi atkreipti į save dėmesį, dažniausiai krėsdamas pokštus, dėl to kaimelio gyventojai dar labiau jo nemėgo. Didžiausia Naruto svajonė buvo tapti Hokage, nes tada, jo nuomone, jis įgytų žmonių pripažinimą ir pasitikėjimą. Pabaigęs nindzių akademiją ir tapęs genino (下忍) lygio nindze, jis paskiriamas į 7 būrį, kartu su Sakura Haruno (春野 サクラ) ir Sasuke Učiha (kuris vėliau palieka kaimelį siekdamas didesnės galios, kad galėtu atkeršyti savo vyresniajam broliui Itačiui Učiha) (うちはサスケ), o jų mokytoju tampa patyręs jounin [džōnin] (上忍) lygio nindzė vardu Kakašis Hatakė (はたけカカシ). Nuo čia prasideda Naruto ir jo draugų kelionės ir išbandymai.
  • Sasuke Učiha (うちはサスケ) – vienas iš trijų likusių gyvų Učiha klano narių. Įvaldęs paveldimą kovos techniką naudojant akis (dōdžiutsu kekkei genkai – 瞳術血継限界) – Šaringan (写輪眼). Jo kadaise mylėtas brolis Itači Učiha (うちはイタチ) išžudė visus klano narius palikdamas gyvą tik jį (vėliau paaiškėjo, jog jis tą darė dėl misijos), todėl jis troško atkeršyti savo broliui bet kokia kaina. Sasuke nuo mažens pasižymėjo nepaprastais sugebėjimais ir nindzių akademiją baigė geriausiais pažymiais. Jis priklauso 7 būriui kartu su Naruto Uzumaki ir Sakura Haruno. Kadangi vaikystėje patyrė psichologinę traumą, Sasuke yra abejingas, ciniškas ir labai pasitikintis savimi. Jie yra labai artimi su Narutu, nors iš pirmo žvilgsnio taip neatrodo. Vėliau jis apleidžia Konohagakurę siekdamas galios ir toliau tęsią savo kelionę kaip keršytojas.
  • Sakura Haruno (春野 サクラ) – Naruto Uzumaki ir Sasuke Učiha komandos narė, priklauso 7 būriui. Ji nuo mažens myli Sasukę ir dėl jo dėmėsio varžosi su Ino Jamanaka (山中いの, savo geriausia drauge). Vėliau tampa Tsunadės (綱手, 5 Hokagės) mokine ir siekia tapti gera nindze medike. Vaikystėje Sakura buvo per daug drovi ir silpna, tačiau laikui bėgant jos asmenybė stipriai pasikeitė ir ji tapo tvirta, gerai įvaldžiusia kovos menus ir pasižyminčia nepaprasta jėga. Jos ir Naruto bei Sasuke ryšys yra labai tvirtas.
  • Sai (サイ) – Pogrindinės ANBU (暗部, specialiosios pajėgos būrys, sutrumpinimas iš 殺戦術特殊隊 – Ansacu sendžiutsu tokušu butai) organizacijos narys, pasiųstas į 7 komandą šnipinėti. Buvęs nemandagus ir bejausmis jis prisirišo prie Naruto, sužinojo ką reiškia jausmai ir dabar yra pavyzdingas nindzė. Jis yra dailininkas ir naudoja savo piešinius prikeldamas juos kovoje. Sai priklauso 7 komandai kartu su Naruto Uzumaki ir Sakura Haruno (Sasukė paliko kaimelį, todėl Sajus yra vietoj jo).
  • Kakašis Hatakė (はたけカカシ) – Konohagakurės Baltojo Ilties sūnus, vienas galingiausių ir labiausiai patyrusių jounin [džōnin] (上忍) lygio nindzių kaimelyje po lapais (priklausė ANBU specialiosios parengties būriui). Dar vadinamas Kopijavimo Nindze, nes turi unikalią akį (Šaringan) kurią gavo kaip dovaną iš savo mirštančio draugo Obito Učiha (うちはオビト). Dėl savo akies ir sugebėjimo kopijuoti svetimas kovos technikas jis yra plačiai žinomas tarp nindzių. Kakašis yra 7 komandos vadas prižiūrintis ir mokantis Sakura Haruno, Naruto Uzumaki ir Sasuke Učiha. Vaikystėje jis buvo 4-ojo Hokagės (Minato Namikaze – 波風ミナト) mokinys. Jo geriausias draugas ir amžinas konkurentas – Maito Gai (Might Guy, jap. マイト・ガイ). Jie tarpusavyje kovėsi beveik 100 kartų.

Kiti veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Hinata Hyuga (日向ヒナタ) – priklauso Hyuga (日向) klano pagrindinei šeimai, turi tą pačią kekkei genkai (血継限界, paveldimą kovos techniką) kaip jos pusbrolis Nedžis (日向ネジ, Nedži Hiuga) – Byakugan (白眼), tik yra šiek tiek silpnesnė. Hinata yra nepaprastai drovi, labai myli Naruto ir visada stengiasi jam padėti. Ji priklauso 8 būriui, jos komandos nariai- Kiba Inuzuka (犬塚キバ), Šino Aburame (油女シノ), o mokytoja Kurenai Juhi (夕日 紅).
  • Kiba Inuzuka (犬塚キバ). Kiba ir jo augintinis šuo Akamaru (赤丸) yra neišskiriami, jie visada kartu, net ir kovodami. Kiba priklauso Inuzuka (犬塚) klanui, kuris pasižymi augindamas šunis ir vilkus. Kiba yra labai nekantrus ir kartais arogantiškas, jie su Narutu dažnai pykstasi. Kiba priklauso 8 komandai kartu su Hinata Hiuga, Šino Aburame ir mokytoja Kurenai Juhi.
  • Šino Aburame (油女シノ). Šino priklauso dėl savo neįprasto kovos būdo plačiai žinomam Aburame klanui, kurie kovoja pasitelkdami vabzdžius. Šino leidžia savo kūne gyventi ir veistis vabzdžiams, už tai šie jam padeda kovoje. Šino yra tylus ir uždaras, tačiau pastabus ir protingas. Dažnai pyksta kai jo neatsimena. Jis priklauso 8 komandai kartu su Hinata Hiuga, Kiba Inuzuka ir mokytoja Kurenai Juhi.
  • Kurena Juhi (夕日 紅) yra jounin [džōnin] (上忍) lygio kunoiči (くノ一, moteris nindzė). Kurenai yra labai gabi gendžiutsu (幻術, iliuzijų) naudotoja, daug žinių apie jos asmenybę nėra, tik tiek, kad ji užmezguzi artimus santykius su Asuma Sarutobi (猿飛アスマ). Ji yra 8 komandos vadė ir prižiūri Hinata Hiuga, Kiba Inuzuka ir Šino Aburame.
  • Nedžis Hyuga (日向ネジ). Tai Hyuga (日向) klano narys, priklausantis ne pagrindinei šeimai, todėl turi sutramdymo užkeikimą savyje, kuris išreikštas tatuiruotės pavidalu jam ant kaktos. Daugelio vadinamas genijumi, nes yra puikiai įvaldęs paveldimą kovos techniką (kekkei genkai) – Byakugan, kuris leidžia matyti varžovo čakros tinklus ir pažeisti jų veiklą. Anksčiau buvo arogantiškas ir piktas, bet po kovos su Narutu per čunin (中忍) egzaminą (vidutinis nindzių lygis) visiškai pasikeitė ir tapo pavyzdingu Konohagakurės kariu. Jis priklauso 9 komandai kartu su Rock Lee, Ten Ten ir jų mokytojų Maito Gai. Miršta ketvirtajame šinobių kare.
  • Rock Lee – labai keistai atrodantis personažas, tačiau pasižymi be galo gera širdimi ir nepaprasta valia. Jis nemoka jokių nindžiutsu (nindzių kovinės technikos panaudojant čakrą) ar gendžiutsu (iliuzijos menas), todėl pasikliauja vien savo ištobulinta taidžiutsu (体術, kovos menai). Rock Lee stengiasi įrodyti, kad labai sunkiai dirbdamas gali aplenkti net ir pačius gabiausius nindzes. Jis dievina savo moktyoją Maito Gai ir besąlygiškai seka jo pėdomis. Per čiunin (中忍) egzaminą patyrė labai sunkią traumą kurią pavyko išgydyti Tsunadei (5 Hokagei). Nuo tada jis stengiasi dar labiau ir treniruojasi kiekvieną laisvą akimirką. Jis priklauso 9, Maito Gai vadovaujamai komandai, kartu su Nedži Hiuga (日向ネジ) ir Ten Ten.
  • Ten Ten (テンテン) – labai retai ekrane rodoma kunoiči (くノ一, moteriškos lyties nindzė). Jos svajonė buvo tapti panašia į Tsunadę (5 Hokagę). Ten Ten specializuojasi tolimo nuotolio kovose, kaudamasi ji naudoja įvairiausius ginklus, kuriuos laiko patalpinusi tūkstančiuose specialių ritinėlių. Ji priklauso 9 komandai kartu su Nedži Hiuga, Rock Lee ir mokytoju Maito Gai.
  • Maito Gai (Might Guy, jap. マイト・ガイ) arba kitaip Konohos kilnusis mėlynasis žvėris. Tai jounin [džōnin] (上忍) lygio nindzė puikiai įvaldęs taidžiutsu (体術, kovos menus). Galima drąsiai teigti, kad tai pats keisčiausias veikėjas iš visų. Gyvenime jis vadovaujasi pagal sau vienam suprantamas idėjas. Jis nuolat treniruojasi ir stengiasi bet kokią veiklą paversti puikia treniruote. Jo geriausias draugas ir amžinas konkurentas – Hatake Kakaši. Gai labai myli savo mokinį Rock Lee. Gai yra 9 komandos vadas ir prižiūri Rock Lee, Nedži Hiuga ir Ten Ten.
  • 10 komanda yra InoShikaCho rikiuotės nariai. Šioje rikiuotėje yra svarbus komandinis darbas norint įveikti priešininką.
  • Ino Jamanaka (山中いの) – Jamanakų klano atžala, kurios išskirtinė kovos technika leidžia atakuoti priešo mintis. Ji su Sakura Haruno yra geriausios draugės ir kartu varžovės, nes abi yra įsimylėjusios Sasuke Učiha. Ino yra labai pasitikinti savimi ir nuolat giriasi savo nepriekaištinga išvaizda. Vėliau bando specializuotis kaip medicininė nindzė. Ji priklauso 10 komandai, kurios vadas – Sarutobi Asuma (猿飛アスマ). Kartu su savo komandos nariais Šikamaru Nara (奈良シカマル) ir Čōdžiu Akimičiu (秋道チョウジ) jie sudaro nepaprastą trijulę – Ino-Šika-Čo (いのシカチョウ), visai kaip ir jų tėvai. Šitą Ino-Šika-Čo komandinę formaciją jie naudoja kovodami.
  • Šikamaru Nara (奈良シカマル) – nepaprastu protu ir analitiko talentu apdovanotas nindzė. Vienintelė jo bėda, kad jis labai tingus ir nuolat skundžiasi gyvenimu. Jo išskirtinė kovos technika yra šešėlių gaudymas, jis gali suparalyžiuoti priešą ir paversti jį savo marionete, jei pagavo jo šėšėlį. Šikamaru geriausias draugas yra Čodži Akimiči, taip pat jis neblogai sutaria su Narutu. Jis priklauso specialiai kovinei komandinei formacijai Ino-Šika-Čo. Jo komandos draugai yra Ino Jamanaka ir Čodžis Akimiči, mokytojas – Asuma Sarutobis.
  • Čodžis Akimičis (秋道チョウジ) – labai geros širdies nindzė, visada padedantis savo draugams. Jis savo kūno masę panaudoja savo kovinėms taktikoms. Jo geriausias draugas – Šikamaru Nara. Čodžis paprastai būna labai ramus, išskyrus atvejus, kai jį pavadina storu. Tada jis tampa nebevaldomas. Čodžis visada galvoja apie maistą ir valgo kiekvieną laisvą minutę. Jis priklauso specialiai kovinei komandinei formacijai Ino-Šika-Čo. Jo komandos draugai yra Ino Jamanaka ir Šikamaru Nara, mokytojas – Asuma Sarutobis.
  • Asuma Sarutobis (猿飛アスマ) – Jounin [džōnin] (上忍) lygio nindzė, garsaus Sarutobi (猿飛 – skraidanti bezdžionė) klano palikuonis, 3 Hokagės Hiruzeno Sarutobio (猿飛ヒルゼン) sūnus. Jis jaunystėje priklausė 12 nindzių sargų organizacijai. Jo geriausias draugas – Čiriku (チリク). Jie su Kurenai Juhi puoselėja šiltus jausmus vienas kitam. Jo išskirtinis bruožas – amžinai rūkstanti cigaretė burnoje. Asuma ir Šikamaru dažnai leisdavo laisvalaikį kartu žaisdami šogi (japoniškos šaškės). Jis yra 10 komandos vadas ir prižiūri Ino Jamanaka, Šikamaru Nara ir Čodžį Akimičį (秋道チョウジ). Buvo nužudytas Hidan'o.
  • Iruka Umino – čunin lygio Konohos nindzė, dirba nindzių akademijoje. Jo tėvai žuvo per devynuodegio lapino ataką. Jis buvo pirmasis Naruto mokytojas ir yra jam kaip vyresnysis brolis. Visada pavaišina Naruto ramen makaronais (japoniški makaronai).
  • Džiraija – vienas iš saninų (trijų legendinių nindzių) kartu su Tsunade ir Oročimaru. Jis yra trečiojo Hokagės Hiruzen Sarutobi mokinys, vėliau buvo 4 Hokagės Minato Namikaze ir Naruto Uzumaki mokytojas. Jis rašo erotines noveles ir yra didelis moterų mylėtojas. Buvo nužudytas Pain'o (Nagato) , misijos Amegakurėje metu.
  • Oročimaru – vienas iš sanninų (trijų legendinių nindzių) kartu su Džiraija ir Tsunade. Jis yra trečiojo Hokagės Hiruzen Sarutobi mokinys, o vėliau mokė Anko Mitaraši. Po tėvų mirties jis visiškai pasikeitė ir pradėjo naudoti uždraustas kovos taktikas, pagautas nusikaltimo vietoje buvo ištremtas iš Konohos, dėl to labai pyksta ir kuria piktus planus. Jo dešinioji ranka yra Kabutas Jakušis, kartu jie atlikinėja eksperimentus su žmonėmis.
  • Konohamaras Sarutobis – trečiojo Hokagės Hiruzeno Sarutobio anūkas, pašėlęs neklaužada, nori būti Hokage. Jie su Naruto Uzumaki susidraugavo ir mokosi vienas iš kito.
  • Ebisu – jounin [džōnin] (上忍) lygio nindzė, treniruojantis tik elitą. Jis yra Konohamaro mokytojas, nors jie ir nelabai sutaria.
  • Kabutas Jakušis – našlaitis užaugintas svetimų tėvų, medikas-nindzė, dešinioji Oročimaru ranka.

Hokagės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1-asis Hokagė – Haširama Sendžiu (千手 柱間) – legendinis nindzė, sugebėjes valdyti medieną. Jis buvo Sendžiu klano vadas ir kartu su Učiha klano vadu Madara įkūrė pirmąjį nindzių miestelį – Konoha. Vėliau jis tapo pirmuoju Konohagakurės Hokage – Šodai Hokage (išvertus iš japonų kalbos – pirmasis ugnies šėšėlis). Buvo 5 Hokagės Tsunadės senelis.
  • 2-asis Hokagė – Tobirama Sendžiu arba Nidaime Hokage (išvertus iš japonų kalbos – antrasis ugnies šėšėlis) buvo pirmojo Hokagės Haširamos Sendiu brolis. Pirmasis išrado mirusiųjų prikėlimo ir panaudojimo techniką – Edo Tensei, taip pat šešėlinių klonų techniką ir skraidančio perkūno tecniką. Taip pat sukūrė chunin egzaminus, ANBU, Konohos Karines Policijos Pajėgas, nindzių akademiją. Buvo žymus vandens valdytojas, 3 Hokagės Hiruzeno Sarutobio mokytojas ir 5 Hokagės Tsunadės dėdė.
  • 3-asis Hokagė – Hiruzenas Sarutobis arba Sandaime Hokage (išvertus iš japonų kalbos – trečiasis ugnies šėšėlis) buvo antrojo Hokagės mokinys. Vėliau treniravo Tsunadę, Oročimaru ir Džirają kitaip dar vadinamus sannin (trimis legendiniais nindzėmis). Jis yra Asumos Sarutobio tėvas ir Konohamaro Sarutobio senelis.
  • 4-asis Hokagė – Minatas Namikazė arba Yondaime Hokage (išvertus iš japonų kalbos – ketvirtasis ugnies šėšėlis), dar žinomas kaip Konohos geltonasis blyksnis (jis gavo šią pravardę, nes pasižymėjo nepaprastu greičiu). Jo mokytojas yra sanninas (vienas iš trijų legendinių nindzių) Džiraja. Minatas yra Naruto tėvas, kuris įkalino devynuodegį lapiną savo sūnaus kūne. Jis žuvo gindamas savo kūdikį ir Konohą nuo devynuodegio lapino atakos.
  • 5-asis Hokagė – Tsunadė Sendžiu arba Godaime Hokage (išvertus iš japonų kalbos – penktasis ugnies šėšėlis) Hokagės postą perėmė iš savo mokytojo – Hiruzeno Sarutobio. Jos senelis yra pirmasis Hokagė Haširama Sendžiu, o dėdė - Tobirama. Po mažojo broliuko Navakio ir mylimojo Dano mirties ji išvyko iš Konohos ir pradėjo lošti. Tsunadė yra viena iš sanninų (trijų legendinių nindzių) kartu su Džiraija ir Oročimaru. Ji pasižymi jėga ir yra geriausia medicininė nindzė iš visų.
  • 6-asis Hokagė – Kakašis Hatakė arba Rokudaime Hokage (išvertus iš japonų kalbos – šeštasis ugnies šėšėlis). Kakašis priėmė pasiūlytas Hokagės pareigas po ketvirtojo nindzių pasaulinio karo. Garsus nindzė dėl savo neeilinių sugebėjimų, ir gerai žinomas Naruto Uzumakio, Sakuros Haruno, ir Sasukės Učihos mokytojas. Ketvirtojo nindzių pasaulio karo metu prarado savo Šaringan akį, tačiau jo jėgos tai beveik nepaveikė.
  • 7-asis Hokagė – Narutas Uzumakis arba Nanadaime Hokage (išvertus iš japonų kalbos – septintasis ugnies šėšėlis). Pagrindinis Naruto mangos, anime ir filmų herojus, taip pat išskirtinis kad yra Ašuros (Hagoromo Otsutsukio – Šešių Kelių Sagės sūnaus) reinkarnacija. Praėjus keletui metų po Ketvirtojo nindzių pasaulio karo, vedė Hinatą Hyugą, ir susilaukė dviejų vaikų – Boruto Uzumakio (turinčio Bolt pravardę), ir dukters Himavari Uzumaki.

Akatsuki[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akatsuki yra S lygio nusikaltėlių grupuotė, susidedanti iš labai galingų nindzių, dažniausiai pabėgusių iš savo kaimelių. Jie renka uodeguotosius žvėris ir išsiurba jų čiakras specialios technikos metu. Akatsuki išvertus iš japonų kalbos reiškia "Aušra". Organizacijos pagrindinis atributas – juodi paltai su raudonais debesėliais.

Visi organizacijos nariai:

  • Itačis Učiha – pabėgęs Konohagakurės nindzė, garsaus Učiha klano atstovas, išžudęs visus savo klaniškius, išskyrus jaunesnįjį brolį Sasuke Učiha. Jau nuo mažens Itačis buvo labai gabus. Būdamas 7 metų baigė nindzių akademiją, aštuonerių įvaldė dodžiutsu kekkei genkai (paveldimą okuliarinę kovos techniką) – šaringan, 10 metų išlaikė čunin lygio nindzių egzaminą, o 13 tapo ANBU būrio kapitonu. Jis yra labai aukšto lygio gendžiutsu (iliuzijų kūrimo meno) meistras. Jo partneris Akatsuki organizacijoje yra Kisame Hošigakis.
  • Kisame Hošigakis – pabėgęs Kirigakurės nindzė, priklauso septynių Rūko kaimo kardininkų grupei. Kisame dar vadinamas beuodegiu uodeguotuoju žvėrimi, kaudamasis jis naudoja vandens elementą ir savo kardą – Samehadą, sugebantį sugerti varžovo čiakrą. Jo partneris Akatsuki organizacijoje yra Itačis Učiha.
  • Deidara – pabėgęs Ivagakurės nindzė, priklausė kaimelio sprogmenų specialistų organizacijai. Jo kovos technikos paremtos tolima distancija. Jis mano, kad jo kuriamos bombos yra menas. Jo partneris Akatsuki organizacijoje yra Sasoris.
  • Sasoris – pabėgęs Sunagakurės nindzė, dar žinomas kaip Sasoris iš raudonųjų smėlynų. Jis yra kovinių lėlių meistras ir išradėjas. Sasori yra įsitikinęs, kad paversdamas savę lėle (ir turėdamas kuo mažiau tikros gyvybės savyje) jis kuria tobulą ir ilgalaikį meną. Nors Sasoris ir Deidara dirba kaip komanda, jie dažnai nesutaria meno klausimu. Vienam iš jų menas, tai – momentalus sprogimas, antram – amžinas paveldas. Jo partneris Akatsuki organizacijoje yra Deidara.
  • Hidanas – pabėgęs Jugakurės nindzė, neaiškios religijos pasekėjas garbinantis dievą Jašiną ir atliekantis jam ritualus, kurie padaro jį beveik nemirtingą. Jo partneris Akatsuki organizacijoje yra Kakuzu.
  • Kakuzu – pabėgęs Takigakurės nindzė, Akatsuki organizacijos iždininkas. Jo specialus gebėjimas yra susiūti ir sutvarkyti bet kokius sužeidimus. Kakuzu ir Hidanas yra tobuli partneriai, nes Hidan gali būti sulaikytas (bet nenužudytas) jam nukirtus galvą, tačiau Kakuzu gali jį susiūti, net iš menkiausių dalelių. Taip pat Kakuzu savo kūne gali sutalpinti iki penkių skirtingų širdžių ir jas naudoti atgaivinant keturis skirtingų elementų monstrus savo kūne. Kai visos širdys yra jo kūne, jis jas gali persiųsti į bet kurią savo kūno dalį, tokiu būdu net nukirstos kūno dalys gali veikti atskirai nuo likusio kūno.
  • Konan – Amegakurės nindzė, vienintelė moteris Akatsuki organizacijoje. Ji kaunasi panaudodama popierių ir origami (lankstymas iš popieriaus Japonijoje). Jos partneris Akatsuki organizacijoje Painas.
  • Painas (Nagato) – Amegakurės nindzė įvaldęs dodžiutsu kekkei genkai (paveldima okuliarinė kovos technika) – Rinnegan. Jis yra Amegakurės valdovas.
  • Zetsu – Madaros Učiha sukurtas padaras iš pirmojo Hokagės ląstelių, susidedantis iš baltojo Zetsu ir juodojo zetsu. Puikiai tinka šnipinėjimui.
  • Tobis (Obitas) – Akatsuki organizacijos vadas, įvaldęs dodžiutsu kekkei genkai (paveldimą okuliarinę kovos techniką) – Šaringan ir daugelį kitų grėsmingų technikų.
  • Madara Učiha – tikrasis organizacijos vadas, ilgą laiką niekam nesirodęs, tačiau uždraustosios džiutsu pagalba sugrįžęs iš mirties. Tai vienas stipriausių nindzių visoje istorijoje, prieš daugiau kaip šimtmetį buvęs Učiha klano galva. Visą laiką buvo manoma, kad jis žuvo kovoje prieš 1-ąjį Hokagę, tačiau po kovos ilgus metus gyveno pasislėpęs ir netgi pažadino bene galingiausią okuliarinę jėgą – Rinegan. Prieš mirtį sutiko Obito, kuriam patikėjo įvykdyti jo ambicijas surinkti uodeguotuosius žvėris ir sukurti iliuzijų pasaulį.

Kovos technikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taidžiutsu[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai nindzių kovos stilius, kai nenaudojama čakra, trumpai tariant – kovos menai. Čia pasikliaujama tik raumenų jėga, todėl taidžiutsu gali įvaldyti bet kuris nindzė, net jei neturi nindžiutsu ar gendžiutsu gabumų. Taidžiutsu naudotojai kovoje yra siunčiami pirmiausia, norint išsiaiškinti, kokias galimybes ir gebėjimus turi priešininkas. Taidžiutsu skirstoma į dvi grupes: Goken – nindzė stengiasi sužaloti priešininko kūną, sulaužyti kaulus ir Džiuken – nindzė žaloja priešininko vidinius organus.

Nindžiutsu ir Gendžiutsu[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visiškai nesusijusios technikos, kurioms gabumus ir polinkį turi ne visi nindzės.

Nindžiutsu – nindzių kovų technikos, kurios reikalauja čiakros naudojimo. Naudojant čakrą, sukuriamos bangos, gyvūnų atvaizdai, žemės drebėjimai, liūnai, uraganai ar kitokie dariniai, kurie gali labai rimtai ar mirtinai sužeisti priešininką. Tai savotiška magija.

Gendžiutsu – iliuzijų technika. Įvaldę, ar turintys polinkį į šį kovos būdą, gali kurti iliuzijas ir taip apgauti priešininką. Gendžiutsu pagalba galima įtikinti žmogų, kad jis dega ar jį apsivyniojo medis, taip pat pasiversti akmeniu ar sukurti savo atvaizdą. Tai daroma siunčiant nedidelį kiekį nuosavos čiakros į priešininko smegenis, ir taip kontroliuojant jų veikimą. Gendžiutsu „atjungia“ auką, ir kol nėra pašalinama, neleidžia aukai prabusti. Tuo metu gendžiutsu naudotojas gali pribaigti ne tik mintis, bet ir kūną.

Kekkei genkai (paveldimos kovos technikos)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai yra tam tikri genai, kurie perduodami tik šeimos nariams ir suteikia jų turėtojui tam tikrų išskirtinių gabumų (Šaringan, Byakugan, Rinnegan, kaulų auginimas, lastelių koregavimas ir t. t.), kurių neįmanoma nukopijuoti arba išmokti ne klano nariams, jie yra įgimti ir paveldimi.

Kita Kekkei Genkai rūšis gali būti išauginta sujungiant dvi skirtingas čakros rūšis. Nindzių pasaulyje egzistuoja penkios pagrindinės čakros rūšys: Vėjo, Vandens, Žemės, Ugnies ir Žaibo. Sujungus bet kurias dvi iš pagrindinių yra gaunama nauja čakros rūšis. Pavyzdžiui: Haširama turi Vandens ir Žemės čakros rūšis, todėl jis gali naudoti Medžio valdymo technikas.

Dar yra Kekkei Touta, labai reta, išauginta sujungiant tris skirtingas čakros rūšis. Pavyzdžiui: antrasis Tsučikagė Mu ir Trečiasis Tsučikagė Ōnoki turėjo Ugnies, Žemės ir Vėjo čakros rūšis, todėl gali naudoti Dulkių/Dalelių valdymo formas.

Kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čakra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trumpai tariant, čakra – tai vidinės žmogaus jėgos. Čakros kanalai yra išsidėstę visame kūne. Čakros ištekliai gali baigtis, kai jų išnaudojama per daug arba jos naudojimas blokuojamas specialiomis džiutsu ar kovos technikomis. Čakra „gaminama“ iš kūno stiprybės ir psichologinio tvirtumo. Kuo stipresnis kūnas ir siela, tuo daugiau čakros galima aktyvuoti savo kūne. Ji naudojama gendžiutsu ir nindžiutsu technikoms. Net ir taidžiutsu remiasi ne tik kūno stiprybe, bet ir čakros koncentravimu. Čakra gali būti sukoncentruota kurioje nors specifinėje kūno vietoje, pvz., į kojas, ir taip sustiprinti savo smūgį.

Čakra taip pat gali turėti tam tikro gamtos elemento ypatybių. Žmogus, įvaldęs savo čakros elementą, gali pasinaudoti tomis ypatybėmis kuriant naujas specializuotas technikas. Elementų čakros yra pranašesnės viena už kitą. Kiekvienas nindzė turi įgimtą čakros rūšį. Naruto turi vėjo, Sasuke turi ugnies bei žaibo. Pasiekus aukštesnį čakros kontroliavimo lygį išmokstama įvaldyti ne vieną čakros rūšį. Kai kurie žmonės sugeba sujungti dvi čakros rūšis ir sukurti naują rūšį kaip ledo ar medžio. Sujungiant vėjo ir vandens čakrą gaunamas ledas, o sujungus žemės ir vandens gaunamas medžio. Tačiau ne visada sujungus dvi čakros rūšis gaunamas tas pats elementas (sujungus vandens ir žemės elementus galima gauti ne tik medžio, bet ir purvo elementą).

Klanai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Uzumaki klanas – labai patyrę kurti specialias užrakinimo ar įkalinimo technikas. Klano nariai: Naruto, Nagatas (Painas), Nagato tėvai, Kušina, Mito, Karin. Šio klano žmonės buvo labai gerai įvaldę Fuindžiutsu (specialias įkalinimo taktikas). Šis klanas buvo žinomas visame pasaulyje, daugelis jų bijojo, bet po Sūkurio Tautos sunaikinimo per didžiuosius šinobių (nindzių) karus klanas išsibarstė po visas šalis. Šis klanas pasižymi ilgaamžiškumu ir gyvybingumu, šitą savybę turbūt paveldėjo iš Sendžiu klano protėvių (pirmojo ir antrojo hokagių).

Hyuga klanas  – įvaldę Byakugan (pažodiui „baltos akys“). Tai akių kovos technika, kuris leidžia matyti čakros tinklą, sekti čiakros cirkuliaciją, matyti kiaurai daiktus, pritraukti vaizdą. Turi savitą taidžiutsu kovos techniką, smogia i čiakros tinklą, taip sustabdydami čiakros perdavimą. Taip gali ir užmušti savo priešininkus. Yra dvi Hyuga šeimos: pagrindinė, kuriai priklauso Hinata ir išorinė, kuriai priklauso Nedži. Išorinė klano atšaka yra skirta pagrindinės apsaugojimui.

Učiha klanas – įvaldę šaringan. Klanui priklauso Sasuke, vyresnysis jo brolis Itačis, Fugaku, Mikoto (Sasukės ir Itačio tėvas) Obito, Madara, Baru, Inabi, Hikaku, Izuna, Šisui, Kagami, Naka, Naori, Rai, Setsuna, Tadžima, Tekka, Tejakis, Uruči, Jakumis, Jaširo. Šio klano pagrindinė jėga – paveldima kovos technika naudojant akis – šaringan. Naudojant šaringan galima pamatyti varžovo iliuzijas ir pačiam jas kurti, nuskaityti priešininko kovos technikas ir jas nukopijuoti. Šio klano elementas – ugnis.

Aburame klanas – priklauso Šino. Klano nariai valdo vabalus, gali juos naudoti kovoje. Mainais naudotojas leidžia vabalams naudotis jų kūnais kaip namais, o čakros ištekliais kaip maistu. Prireikus vabzdžiai gali atlikti apsauginę, sekimo, ar žudymo funkcijas.

Akimiči klanas – jam priklauso Čodžis. Šis klanas naudoja kovines piliules ar tabletes, kurios sustiprina puolimo galią. Taip pat propaguoja technikas, kurios padidina visą ar dalį vartotojo kūno.

Inuzuka klanas – šitam klanui priklauso Kiba. Šio klano puolimo ginklas – šuo. Jie naudoja gyvūnus kovoje kaip ginklą, padedantį atlikti įvairius kovos veiksmus. Šeimos nariai patys augina šunis-nindzes, kurie visada padeda šeimininkui.

Nara klanas – šiam klanui priklauso Šikamaru. Šiam klanui būdingos šešėlių valdymo technikos, kurios tam tikram laikui gali suparalyžuoti priešą, priversti ji atkartoti savo veiksmus.

Jamanaka klanas – jam priklauso Ino. Klano nariai yra įvaldę minčių perkėlimo techniką, kuria naudojasi norėdami nukenksminti priešą. Akivaizdus technikos trūkumas – kūnas. Jei jo savininkas perkėlė savo mintis į kitą kūną, jo paties kūnas tampa pažeidžiamas.

Sendžiu klanas – laikomas stipriausiu ir garsiausiu klanu (kaip ir Uzumaki klanas – jie buvo giminingi klanai). Sendžiu klanas atsirado prieš pastatant paslėptuosius kaimelius. Šis klanas ir pastatė Konohą. Garsiausi klano nariai – penktoji Hokagė, pirmasis Hokagė, antrasis Hokagė. Galima teigti, kad Uzumaki ir Sendžiu kažkada buvo vienas klanas, bet su dviem lyderiais. Jie sudarė sąjungą vos tik susikūrę.

Šalys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio žemėlapis

Šalių yra daug, iš jų penkios pagrindinės: Ugnies, Žemės, Žaibo, Vandens ir Vėjo. Šalys yra valdomos feodalinių lordų. Kiekviena šalis turi savo nindzių kaimelį, kuris yra valdomas Kagės. Penkių didžiųjų šalių Kagės vadinamos:

  • Hokagė (火影; Pažodžiui reiškia "Ugnies šešėlis") – valdantis Konohagakurę;
  • Kazekagė (風影; Pažodžiui reiškia "Vėjo šešėlis") – valdantis Sunagakurę;
  • Mizukagė (水影; Pažodžiui reiškia "Vandens šešėlis") – valdantis Kirigakurę;
  • Raikagė (雷影; Pažodžiui reiškia "Žaibo Šešėlis") – valdantis Kumogakurę;
  • Tsučikagė (土影; Pažodžiui reiškia "Žemės šešėlis") – valdantis Ivagakurę.

Nindzių kaimeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaimeliai, kuriuose gyvena žmonės ir yra treniruojami nindzės. Jų yra nemažai, penkiesiems stipriausiems kaimeliams vadovauja Kagės.

  • Konohagakurė arba kaimelis Paslėptas Lapuose yra įsikūręs Ugnies šalyje. Kaimeliui vadovauja Hokagė. Jis buvo įkurtas Haširamos Sendžiu ir Madaros Učiha.
  • Kirigakurė arba kaimelis Paslėptas Rūke, dar minimas kaip Kruvinojo Rūko kaimas (dėl kadaise vykdytų žiaurių nindzių egzaminų). Jis įsikūręs Vandens šalyje. Kaimeliui vadovauja Mizukagė.
  • Kumogakurė arba kaimelis Paslėptas Debesyse yra įsikūręs Žaibo šalyje. Jam vadovauja Raikagė.
  • Ivagakurė arba kaimelis Paslėptas Uolose yra įsikūręs Žemės šalyje. Jam vadovauja Tsučikagė.
  • Sunagakurė arba kaimelis Paslėptas Smėlyje yra įsikūręs Vėjo šalyje. Jam vadovauja Kazekagė.
  • Amegakurė arba kaimelis Paslėptas Lietuje yra įsikūręs didžiųjų šalių pasienyje.
  • Otogakurė arba kaimelis Paslėptas Garso, jam vadovauja Oročimaru.
  • Takigakurė arba kaimelis Paslėptas Krioklio.
  • Tanigakurė arba kaimelis Paslėptas Slėniuose yra įsikūręs Upių šalyje.
  • Uzušiogakurė arba kaimelis Paslėptas Sūkurinių Bangų, kitaip dar vadinamas Ilgo Gyvenimo Kaimu (nes jo gyventojai buvo ilgaamžiai) buvo įsikūręs Vandens Sūkurio šalyje. Iš šio kaimelio kilės Uzumaki klanas, tačiau sunaikinus kaimelį Uzumaki klanas išsibarstė po likusį pasaulį.
  • Jugakurė arba kaimelis paslėptas Karštame Vandenyje yra įsikūręs Karšto Vandens šalyje.

Nindzių lygiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akademijos mokiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jie dar nelaikomi tikrais nindzėmis, bet tam ruošiami. Juos moko naudotis ginklais, kontroliuoti savo čakrą, naudoti gendžiutsu ir nindžiutsu.

Genin[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Genin yra žemiausia nindzių kategorija, dažniausiai jie dar nemoka daug kovos technikų. Kai akademijos mokinys, išlaikęs egzaminą, tampa genin lygio nindze, jis įtraukiamas į komandą su dar dviem savo amžiaus nindzėmis ir mokytoju jounin [džōnin] (上忍) lygio nindze.

Vieną komandą sudaro 3 genin ir vienas jounin [džōnin] (上忍), kuris yra jų lyderis ir mokytojas. Jounin [džōnin] (上忍) pagrindinis darbas – išmokyti jaunuosius nindzes komandinio darbo, įdiegti kovos pagrindus ir padėti atskleisti savo talentus.

Čunin[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čunin yra antroji nindzių kategorija. Yra tik vienas būdas tapti čuninu – išlaikyti čunin egzaminą. Egzaminą sudaro trys etapai. Pirmame etape yra tikrinami nindzių įgūdžiai renkant informaciją, darant sprendimus bei bendras nindzių filosofijos supratimas. Antrame etape tikrinama nindzių sugebėjimas įvykdyti misiją ir gebėjimas pasirinkti teisingą kelią. Paskutinis etapas vyksta turnyro pavidalu, kuriame vyksta kovos tarp visų išlaikiusių prieš tai buvusius egzamino etapus. Trečią etapą stebi taryba, kurią sudaro įvairių šalių valdovai. Tačiau nors trečiasis etapas vyksta turnyro pavidalu, tai nereiškia, kad šio turnyro nugalėtojas ir taps čuninu. Pagrindiniai vertinimo kriterijai tampant čunin lygio nindze yra sugebėjimas vadovauti būriui bei greitai sukurti efektyvias taktikas. Čuninas taip pat gauna uniformas, kurios atrodo kaip jounin [džōnin] (上忍). Tuo pačiu jie pradeda vykdyti sudėtingesnes misijas.

Džonin[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jounin [džōnin] (上忍, suromėnintai jounin) yra labai patyrę ir įgudę nindzės, kurie tarnauja kaip kariniai kapitonai. Jiems duodamos A-kategorijos misijos, o patyrusiems jounin [džōnin] (上忍) duodamos ir S-kategorijos misijos. Taip pat jie gali vykdyti misijas vieni patys. Jounin [džōnin] (上忍) kartais yra paskiriami vadovauti bei mokyti trijų žmonių genin komandas. Kol kas nėra žinoma, kaip nindzės pasiekia jounin [džōnin] (上忍) lygį, tačiau aišku, jog šio lygio nindzės paprastai gali naudoti bent du iš penkių elementų (vandens, ugnies, žemės, žaibo ir vėjo), tam tikras gendžiutsu (iliuzines technikas) bei aukštesnio už vidutinio lygio taidžiutsu (kovos naudojant tik fizinę jėgą).

Jounin [džōnin] (上忍) yra aukščiausio lygio nindzės, kuriais įmanoma tapti, neskaitant Kage lygio.

Sanin[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai trečiojo Hokagės mokiniai: Tsunadė, Džiraija ir Oročimaru, kurie kitaip vadinami „Trimis legendiniais nindzėmis“. Šį vardą jiems davė legendinis Salamandrų karys vardu Hanzo iš kaimelio Paslėpto Lietuje iškart po ilgos bei sudėtingos kovos, kurioje jis laimėjo. Hanzo norėjo, kad jie išgarsėtų visame pasaulyje kaip vieni iš stipriausių kada nors gyvenusių nindzių.

ANBU[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai žudymo ir specialių taktinių manevrų būrys. Tai specialiosios parengties būrys, atliekantis labai specializuotas užduotis. Jie tiesiogiai pavaldūs Hokagei. Jų darbas dažnai būna šnipinėti, susekti ir sunaikinti pavojingą taikinį ar apsaugoti Hokagę. ANBU nariai dėvi kaukes ir turi specialią tatuiruotę ant rankos.

Pogrindžio ANBU

Tai beveik tas pats kaip ir paprastas ANBU, tik šie Pogrindžio anbu nariai yra pavaldūs Danzo. Pogrindžio nariai mokomi neturėti jausmų, kad galėtų lengvai nužudyti priešą. Jiems užduotis svarbiau negu bet kas kitas.

Pabėgę nindzės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai nindzės, kurie yra pabėgę iš savo kaimelių. Dėl to jie būna persekiojami, kad kitoms šalims neatskleistų kaimelio paslapčių.

Nindzės medžiotojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai nindzės, kurie medžioja pabėgusius kaimo nindzes, kad apsaugotų savo kaimelių paslaptis.

Kage[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienas iš penkių didžiųjų paslėptųjų kaimų turi savo vadą – Kage. Buvimas Kage reiškia tai, kad tu esi stipriausias ir išmintingiausias savo kaimelyje. Taip pat Kage – tai žmogus kuris yra atsakingas už kaimą. Jį iš anksto gali išrinkti prieš tai buvęs Kage, taip pat jis turi galimybę perleisti savo pareigas savo išrinktam žmogui, kas reiškia, kad vienu metu kaimelis gali turėti du Kage vienu metu, tačiau ankstesnis Kage nebevadovauja kaimeliui, o tai reiškia, kad jis atsistatydina ir tampa neaktyviu Kage. Bet naujojo Kage mirties atveju, prieš tai buvęs Kage ir vėl perima šias pareigas (taip atsitiko su trečiuoju ir ketvirtuoju Hokage). Jei Kagė netikėtai miršta nepalikęs įpėdinio, naująjį vadą renka kaimo taryba, kuriai priklauso ir kaimo senoliai.

Misijų kategorijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

S kategorijos misijos

Šios misijos yra atliekamos labai retais atvejais. Jos yra pačios pavojingiausios. Tik patys Kagės, ANBU nariai ir jounin [džōnin] (上忍) vykdo šias misijas, aišku pasitaiko ir išimčių. Šios misijos dažniausiai siejamos su karais ar kovomis prieš S rango dingusius (pabėgusius) nindzes.

A kategorijos misijos

Tik jounin [jōnin] (上忍) ar aukštesnės kategorijos nindzės gali dalyvauti šiose misijose. Vykdant A kategorijos misijas dažnai neišvengiama mirčių ar didelių sužeidimų.

B kategorijos misijos

Šios misijos nėra tokios pavojingos kaip A kategorijos misijos, bet vistiek yra atliekamos čiunin ar kai kurių jounin [džōnin] (上忍). Šios misijos dažniausiai siejamos su daiktų ar dokumentų sugrąžinimu arba asmenų apsauga.

C kategorijos misijos

Šios misijos dažniausiai yra vykdomos genin bei čiunin. Šiose misijose įprastai tenka saugoti kokį nors asmenį arba persiųsti, gabenti ar atgauti įvairius dokumentus ar daiktus.

D kategorijos misijos

Šios misijos yra žemiausio lygio ir yra skirtos genin lygio nindzėms. Vykdant šias misijas nėra rizikos susižeisti, o tuo labiau mirti. Šiose misijose dalyvauja ir jounin [džōnin] (上忍) kaip genin lygio nindzių vedliai, nors jas gali atlikti ir vieni genin.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]