Mitriūnų dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mtriūnų dvaras
Mitriūnų dvaro rūmų griuvėsiai
Mitriūnų dvaro rūmų griuvėsiai
Vieta Mitriūnai
Įkurtas 1886
Rūmų stilius Romantizmas

Mitriūnų dvaras – dvaras Mitriūnuose, Panevėžio rajone.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mitriūnų raktas (ekonominis administracinis vienetas, dvarų su aplinkiniais sodžiais grupė), kurį sudarė šie palivarkai – Liubičius, Kurgulai, Miciūnai, Pacūnai (Pociūnai), Padvarninkai, Paskaisčiai - turėjo apie 1000 dešimtinių (virš 1000 ha) žemės. Paskutinis dvaro sodybos savininkas Vaclovas Savickis, 1941 metais ištremtas į Sibirą, jau valdė tik 80 ha žemės. Šiame dvare XIX a. gimė Adolfas Koryzna, 1863 m. sukilimo dalyvis, tremtinys, 13 metų dirbęs aukso kasyklose Urale bei 4 metus lydėjęs aukso krovinius, gyvenęs 62 metus.

Šiaurinėje dalyje išlikę 1886 m. statytų romantizmo stiliaus dvaro rūmų griuvėsiai bei didelis senas ir labai apleistas parkas, kuriame būta parterio su gėlynu ir dviejų tvenkinių.

Rūmai galutinai sunyko ir virto griuvėsiais XX a. devintajame dešimtmetyje, kai buvo iškeldinti juose gyvenę žmonės ir nuplėštas pastato stogas.

Šiuo metu išlikę tik dalis nesugriuvusios pietinio fasado sienos su frontonu, kurioje pastebimi istoristinio dekoro fragmentai. Pirmajame aukšte dominavo neogotikinės arkos, o antrasis aukštas buvo puoštas dorėninio orderio puskolonėmis, vietomis suporuotomis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]