Minas (egiptiečių mitologija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Senovės Egipto dievybė:
Minas (mn)
Užrašymas:
R22
R12
C8
Klasė: derlingumo dievas
Garbinimo centras: Gebtiu, Ipu

Egiptiečių mitologijoje Minas – senovinis vaisingumo dievas, skatinantis žmonių gimimą ir gyvulių veisimąsi, keliautojų, karavanų globėjas. Buvo vienas populiariausių dievų. Ikonografijoje Minas vaizduotas kaip vyras, ant kurio galvos karūna su dviem plunksnom, viena jo ranka pakelta, o kitoje – erekcijos būsenos falas. Tai neabejotinai vienas seniausių Egipto dievų. Jo atributu buvo laikomos Egipto sėjamosios salotos, kurios laikytos afrodiziaku.

Minas, Karnako šventykla

Mino garbei buvo švenčiama derliaus nuėmimo šventė, kurios metu faraonas auksiniu pjautuvu supjaudavo pirmąjį pėdą. Naujosios Karalystės laikotarpiu buvo pagerbiamas faraono karūnavimo ceremonijose, nes buvo manoma, kad Minas užtikrins faraonui seksualinę energiją ir vaisingumą ir padės susilaukti sūnaus, sosto paveldėtojo.

Pagrindinis Mino kulto centrai buvo Akhmimas (Ipu) ir Koptas (Gebtiu), kur kartu garbinta jo žmona Izidė ir sūnus Horas. Koptas buvo svarbus karavanų prekybos centras, todėl Minui buvo priskiriamos ir prekybos karavanų bei pirklių globėjo funkcijos. Vykstant sinkretizmui, Minas imtas tapatinti su Horu, Sebeku. Viduriniosios Karalystės laikais Horo ir Mino identitai atsiskyrė, Minas susiliejo su Amonu ir įgavo dievo demiurgo, Visatos kūrėjo ir „dievų valdovo“ bruožų, kurie buvo anksčiau buvo priskiriami Amonui.

Graikai Miną tapatino su savo dievu Panu, todėl Achmimo miestą vadino Panopoliu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]