Masačusetsas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Masačusetsas
Massachusetts
Masačusetso vėliava Masačusetso herbas
Laiko juosta: (UTC-5)
------ vasaros: (UTC-4)
Valstybė Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Administracinis centras Bostonas
Apygardos 14
Oficialios kalbos anglų
Įkūrimo data 1788 m.
Gubernatorius Charlie Baker (R)
Gyventojų (2021[1]) 6 984 723 (15)
Plotas 27 336 km² (44)
  - vandens % 13,3 %
Tankumas (2021[1]) 256 žm./km² (3)
Aukščiausia vieta Greiloko kalnas (1064 m)
ISO 3166-2 US-MA
Tinklalapis mass.gov
Vikiteka MasačusetsasVikiteka

Masačusetsas (angl. The Commonwealth of Massachusetts) – 6-oji JAV valstija, esanti Naujosios Anglijos regione JAV šiaurės rytuose. Masačusetso sostinė ir didžiausias miestas Naujojoje Anglijoje yra Bostonas.

Valstijos pavadinimas kilo nuo masačusetsų genties, praeityje įsikūrusios rytinėje valstijos dalyje.

Įsteigta 1788 m. vasario 6 d.

Valstijos žemėlapis

Šioje valstijoje veikia daug valstybinių ir privačių universitetų, bei technologijos įmonių.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ribojasi su Atlanto vandenynu rytuose, pietuose su Konektikuto ir Rod Ailando valstijomis, šiaurėje su Naujojo Hampšyro ir Vermonto valstijomis, vakaruose su Niujorko valstija.

Kranto linija labai raižyta. Pietvakariuose išsikiša Keip Kodo kyšulys, už kurio yra dar keletas salų – Martos Vynuogynas, Nantaketas. Įsiterpia Masačusetso įlanka, Keip Kodo įlanka, Bazardso įlanka.

Didumą valstijos teritorijos užima Šiaurės Apalačų kalnų dalys (aukštis iki 1064 m, Greiloko k.) – Takoniko, Žalieji ir Baltieji kalnai. Masačusetso vidurinėje dalyje Šiaurės Apalačų kalnus kerta tektoninis Konektikuto upės slėnis. Rytuose – Atlanto vandenyno žemumos.[2]

Didžiausios upės – Konektikutas (jo intakai – Dirfildas, Vestfildas, Milersas, Čikopis), Čarlzas, Merimakas. Apie 1100 ežerų ir tvenkinių (didžiausias Kvabino tvenkinys).

Reginys nuo Greiloko kalno
Nantuketo salos pakrantė
Bostonas
Bostono universiteto Medicinos centras

Masačusetso miškingumas siekia 62 %. Būdingi pušynai, yra ąžuolynų, klevynų.[3] Kitos teritorijos daugiausia sukultūrintos arba smarkiai urbanizuotos. Valstijos parkuose ir draustiniuose saugomi pakrantės ruožai ir salos, kalnų miškai, šlapynės, natūralios upių vagos.

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vidutinių platumų drėgnas klimatas. Sausio vidutinė temperatūra nuo –6°C (Masačusetso vakaruose) iki 0 °C (pietrytinėje pakrantėje), liepos 20–22 °C. Per metus iškrinta apie 1000 mm kritulių.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiau nei 80 % valstijos gyventojų gyvena Bostono metropolinėje teritorijoje, garsioje savo praeitimi, švietimo įstaigomis ir išvystyta pramone.

Etninė sudėtis 2020 m.:

Didžiausi miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2020 m. duomenys[4]

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki industrializacijos periodo Masačusetse buvo vystomas žemės ūkis, žvejyba ir prekyba. Iki XX a. valstijoje buvo išvystyta gamybos ekonomika, tačiau nuo XX a. ji buvo perorientuota į paslaugų sritį. Dabartinis Masačusetsas garsėja kaip globalus lyderis biotechnologijų srityje, inžinerijoje, aukštajame moksle, finansuose ir jūrų prekyboje.

Masačusetsas yra daugiausia pramoninė valstija. Jo įvairi pramonė gamina elektrinius įrenginius, pramoninę įrangą, gumą, metalą, plastiką, popierių, bei produktus iš jų, įrankius. Valstija garsi savo juvelyrikos dirbiniais.

Pagrindiniai žemės ūkio produktai yra spanguolės, obuoliai, pienas ir produktai iš jo. Žvejyba, bei kiaukutinių produktų gavyba pastaraisiai metais smuko. Valstijoje kasamos kalkės, molis, smėlis, žvyras, akmuo. Aptarnavimo sektorius, kuriame turizmas yra svarbiausias, dabar samdo vieną trečiąją valstijos populiacijos.

Švietimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. USA: States and Major Cities, citypopulation.de
  2. Masačusetsas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIV (Magdalena-México). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008
  3. Massachusetts Forests, MassWoods
  4. USA: Massachusetts, citypopulation.de

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]