Ohajas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ohajas
Ohio
Ohajo vėliava Ohajo herbas
Laiko juosta: (UTC-5)
------ vasaros: (UTC-4)
Valstybė Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Administracinis centras Kolambusas
Apygardos 88
Įkūrimo data 1803 m.
Gubernatorius Richard Michael "Mike" DeWine (R)[1]
Gyventojų (2021[2]) 11 780 017 (7)
Plotas 116 096 km² (34)
  - vandens % 8,7 %
Tankumas (2021[2]) 101 žm./km² (10)
Aukščiausia vieta Kampbelo kalva (472 m)
ISO 3166-2 US-OH
Tinklalapis ohio.gov
Vikiteka OhajasVikiteka

Ohajas (angl. State of Ohio) – valstija Jungtinių Amerikos Valstijų šiaurės rytuose. Administracinis centras – Kolambusas. Ohajas tapo JAV valstija 1803 m.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžioji dalis Ohajo teritorijos patenka į Centrinių lygumų rytinį pakraštį. Valstijos vidurinėje dalyje iškilusios moreninės kalvos, pereinančios į Aplačų plynaukštę (Ohajo aukščiausia vieta – Kampbelo kalva, 472 m). Ohajo rytuose įsiterpia Aleganio plynaukštės dalis. Vakarinėje dalyje yra karstinių reljefo formų, urvų.[3]

Ohajo žemėlapis

Ohajo šiaurėje klimatas vidutinių platumų žemyninis, pietuose – pereinantis į subtropinį žemyninį. Sausio aukščiausia temperatūra -1 – +3 °C, žemiausia -7–10 °C, liepos atitinkamai + 27–30 °C ir + 16–18 °C. Per metus iškrinta 800–1000 mm kritulių.[3] Žiemą neretos pūgos.

Didesniąją valstijos dalį sudaro Misisipės baseinas: pietiniu pakraščiu teka Ohajo upė, o per valstiją – jos intakai Sajotas, Maskingumas, Didysis Majamis. Tuo tarpu šiaurinės dalies upės (Momi, Kajahoga) teka į valstijoje telkšantį Erio ežerą. Yra mažesnių ežerų ir tvenkinių (Viljamo H. Haršos, Mohaukų, Grando).

Dirvožemiai daugiausia išplautžemiai ir rudžemiai.[3]

Smiltainio uolos Kajahogos slėnio nacionaliniame parke
Erio ežero pakrantė
Sinsinačio centras
Ferma Ohajuje

Ohajo miškingumas – 29,9 %.[3] Auga ąžuolai, uosiai, klevai, bukai, beržai. Didžiuma teritorijos sukultūrinta. Yra Kajahogos slėnio nacionalinis parkas, Veino nacionalinis miškas, saugomi tvenkiniai, urvai, natūralios upių vagos.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visa valstija tankiai apgyvendinta, ypač Erio ežero pakrantė, Sinsinačio–Deitono, Kolambuso aglomeracijos. Rečiau gyvenama pietrytinė dalis.

2020 m. etninė sudėtis:

Didžiausi miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2020 m. duomenys[4]

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ohajas yra labai industrializuotas, bet daug pelno gaunama ir iš naudingųjų iškasenų. Ohajas yra vienas iš kalkių, molio, druskos kasybos lyderių šalyje. Dauguma pelno gaunama iš prekybos ir gamybos. Valstijoje yra daug ūkių, kuriuose auginami kukurūzai, sojų pupelės, kviečiai, taip pat galvijai, kiaulės.

Daug geležinkelio, kanalų, magistralių einančių per valstiją aprūpina ją medžiagomis. Erio ežeru valstija gabena geležį, varį, anglį, naftą, plieną, automobilių dalis. Pagrindiniai Ohajo produktai yra transporto įranga, įvairūs įrengimai, naudingosios iškasenos, bei jau apdirbti metalai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Ohajo valstija skelbia dėl koronaviruso atidedanti pirminius demokratų rinkimus“. delfi.lt. Delfi. ELTA. 2020-03-17. Nuoroda tikrinta 2024-03-12.
  2. USA: States and Major Cities, citypopulation.de
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Ohajas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XVI (Naha-Omuta). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009
  4. Ohio: USA, citypopulation.de