Paveikslų galerija (Berlynas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Berlyno paveikslų galerija)
Įėjimas į Kunstforumą ir kartu į paveikslų galeriją iš Potsdamo aikštės

Paveikslų galerija (vok. Gemäldegalerie) yra meno muziejus Berlyne, Vokietijoje, kuriame yra viena geriausių Europos Senųjų meistrų (iki XIX a.) dailės darbų kolekcija.

Muziejus yra Kunstforume, muziejiniame ir kultūriniame Berlyno komplekse, iškart į vakarų pusę, Potsdamo aikštėje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paveikslų galerija įkurta 1830 m. dabartinėje Muziejų saloje Unter den Linden gatvėje. Muziejaus pradinę ekspoziciją sudarė Šventosios Romos imperijos kurfiursto Frydricho Vilhelmo (16201688) ir Prūsijos karaliaus Frydricho II (17121786) meno darbų kolekcijos.

1656 m. prie kolekcijos buvo prijungta Lenkijos – Švedijos karalių Vazų, o 1740 m. – Lenkijos karaliaus Jono Sobieskio Silezijos kolekcijos. Prūsijos karaliai ir toliau turtino kolekciją Lenkijos sąskaita, pvz., po Respublikos padalijimo vyko Lenkijos kultūrinių vertybių plėšimas Prūsijos aneksuotose vietovėse.

1904 m. galerija buvo perkelta į Kaizerio Frydricho muziejų (dabar – Bodės muziejus) Muziejų saloje. Čia, vadovaujant Wilhelm von Bode, buvo stipriai praplėsta dailės kūriniais iš visuomenės suaukotų lėšų. Antrojo pasaulinio karo metu pastatas labai nukentėjo nuo bombardavimų. Apie 400 nepaslėptų dailės darbų buvo pažeisti, keli šimtai dingo arba buvo pagrobti Sovietų Sąjungos ir JAV kareivių.

Po karo kolekcija buvo perskirta į dvi dalis, viena eksponuota Bodės muziejuje, kita – Berlin-Dahlem botanikos sodo muziejuje. 1997 m. galerija buvo įkurta naujai pastatytame Kunstforumo kultūriniame centre, Potsdamo aikštėje.

Interjeras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Meno kolekcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerijoje yra viena reikšmingiausių italų Renesanso ir Nyderlandų, bei olandų Baroko kolekcija pasaulyje. Taip pat, daug vokiečių meno nuo Virduramžių iki XIX a.

Keletas žymiausių dailės darbų:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]