Vynuoginė sraigė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Helix pomatia
Vynuoginė sraigė (Helix pomatia)
Vynuoginė sraigė (Helix pomatia)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Moliuskai
( Mollusca)
Klasė: Pilvakojai
( Gastropoda)
Būrys: Plautiniai
( Pulmonata)
Šeima: Didsraiginiai
( Helicidae)
Pošeimis: Helicinae
( Helicinae)
Gentis: Helix
( Helix)
Rūšis: Vynuoginė sraigė
( Helix pomatia)
Binomas
Helix pomatia
Linnaeus, 1758

Vynuoginė sraigė (Helix pomatia) – pilvakojų (Gastropoda) klasės moliuskas. Vynuoginė sraigė dar vadinama Burgundiška sraige, kamuolinė sraige, Romos sraige, mėnulio sraige, valgomąja sraige. Tinkamai vartojama naudojama maistui.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Helix pomatia kriauklės

Kiautas 4-5 cm dydžio, su 4-5 apvijomis, įvairiais atspalviais ir 3-5 neaiškiomis juostelėmis. Pati sraigė didelė, nuo rudos iki pilkos spalvos, su labai plačia koja, kūno paviršius raukšlėtas.

Dauginimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sraigė užauga per 12-18 mėnesių. Laisvėje išgyvena iki 7 metų, o nelaisvėje- iki 12 m. Švedijoje užregistruota sraigė, išgyvenusi 35 metus. Deda 30-80 kiaušinėlių. Vynuoginė sraigė yra hermafroditė. Suaugęs individas sveria 22-45 gr, o jauniklis- 0,25-0,40 gr.

Gyvenama aplinka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Randama krūmuose, parkuose, retuose miškuose, soduose ant medžių.

Mityba ir elgesys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minta kai kuriais žemesniaisiais grybais ir kerpėmis bei apie 30 Lietuvoje augančių augalų rūšimis. Tačiau labiausiai mėgsta kiaulpienes bei dilgėles.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVIII a. (šaltinis: „Visuotinis Enciklopedinis Žodynas“, 1288 puslapis) į Lietuvą vynuoginės sraigės buvo atvežtos iš Prancūzijos ir išplatintos didesnių dvarų parkuose ir miškuose, todėl ir dabar dažnai aptinkamos.

Santykis su žmogumi[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje veikia „Nacionalinė vynuoginių sraigių augintojų asociacija“. Aplinkos ministro įsakymu dirbtiniu vynuoginių sraigių veisimu ir auginimu leidžiama užsiimti tik juridiniams asmenims. Respublikoje jas veisia, augina ir perdirba keturios įmonės – „Hesona“, „Gudukas“, „Arčia“ ir „Camargo". Perdirbtos sraigės eksportuojamos į Prancūziją, Belgiją, Kanadą, JAV. Neoficialiais duomenimis, 2003 m. maždaug 30 tonų perdirbtos sraigių produkcijos liko Lietuvoje. 2004 m. leidžiama surinkti 650 tonų gyvų vynuoginių sraigių.

Maistui paruoštos vynuoginės sraigės

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]