Vladimiras Komarovas (1927)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vladimiras Komarovas
TSRS pašto ženklas V.Komarovo skrydžiui paminėti

Vladimiras Komarovas (rus. Владимир Михайлович Комаров, 1927 m. kovo 16 d. Maskvoje1967 m. balandžio 24 d. Karabutako kaime, Orenburgo sritis) – septintasis TSRS lakūnas-kosmonautas, kosminių laivų „Voschod“ ir „Sojuz-1“ vadas, inžinierius-pulkininkas. Dukart Tarybų Sąjungos didvyris (1964 ir 1967 m.).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1945 m. baigė Maskvos karinių oro pajėgų specialąją mokyklą, 1949 m. – Bataisko karinės aviacijos mokyklą. Buvo naikintuvo lakūnas Šiaurės Kaukaze ir Pakarpetėje. 1959 m. su pagyrimu baigė N.Žukovskio vardo karinę oro inžinierių akademiją, dirbo inžinieriumi-bandytoju aviacijos kariniame dalinyje.

1960 m. priimtas į būsimų kosmonautų būrį, buvo grupės vadovu-instruktoriumi, kosmonauto P.Popovičiaus dubleriu, rengiantis kosminio laivo „Vostok-4“ skrydžiui.

Pirmasis skrydis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1964 m. spalio 12-13 d. kartu su K.Feoktistovu ir B.Jegorovu kosminiu laivu „Voschod“ per 24 val. 17 min. ir 3 sekundes 16 kartų apskrido aplink Žemę. Tai buvo pirmasis istorijoje grupinis skrydis į kosmosą, pirmąkart ekipaže buvo ne tik lakūnas, bet ir gydytojas bei inžinierius. Pirmą kartą ekipažas skrido be skafandrų. Kosminio laivo kapsulė nusileido Kazachstano stepėse, 312 km nuo Kustanajaus miesto.

Antrasis skrydis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1967 m. balandžio 23-24 d. V.Komarovas į kosmosą skrido nauju kosminiu laivu „Sojuz-1“, pirmąja erdvėlaivio „Sojuz“ modifikacija. Jo dubleriu buvo numatytas Jurijus Gagarinas. Iškart pakilus į orbitą prasidėjo technikos sutrikimai: neišsiskleidė viena iš dviejų saulės baterijų, kosminis laivas pradėjo jausti elektros energijos stygių. Skrydis buvo sutrumpintas. Leidžiantis neišsiskleidė parašiutas, kapsulė dideliu greičiu (virš 50 m/sek) įsirėžė į žemę ir užsidegė. Kosmonautas žuvo.

Tai buvo pirmoji pilotuojamosios kosmonautikos katastrofa. Urna su V. Komarovo palaikais įmūryta į Kremliaus sieną Maskvoje.

Atminimo įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

V. Komarovui, kaip dukart Tarybų Sąjungos didvyriui, jo gimtinėje Maskvoje pastatytas bronzinis biustas, Žemutiniame Naugarde - paminklas.

Jo vardu pavadintas keletas gyvenviečių ir mokyklų, Mėnulio krateris, asteroidas1836 Komarov“, mokslinis-tiriamasis laivas, Eisko aukštoji jūrų aviacijos mokykla, gatvės Astrachanėje, Voroneže, Rostove prie Dono, Kurske, Ufoje, Zaporožėje, Kalugoje, Kijeve, Lvove, Odesoje, Kerčėje.

JAV astronautai, išsilaipinę Mėnulyje, paliko ten atminimo medalius, kuriuose buvo pavaizduoti žuvę kosmoso užkariavime žmonės – V. Komarovas, Jurijus Gagarinas, Virdžilas Grisomas, Evardas Vaitas ir Rodžeris Čafis.[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Комаров Владимир Михайлович (проект "Герои страны")