Vitalogy

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vitalogy
Vitalogy viršelis
Pearl Jam studijinis albumas
Išleistas Vinilas: 1994 m. lapkričio 22 d.
CD: 1994 m. gruodžio 6 d.
Įrašytas 1993 m. lapkritį - 1994 m. spalį
Žanras Grunge, alternatyvus rokas, pankrokas, eksperimentinis rokas
Trukmė 55:30
Įrašų kompanija Epic
Prodiuseris Brendan O'Brien, Pearl Jam
Apžvalgos
Pearl Jam chronologija
Vs.
(1993)
„Vitalogy“
(1994)
No Code
(1996)

Vitalogy yra trečiasis amerikiečių alternatyvaus roko grupės „Pearl Jam“ albumas, išleistas 1994 m. lapkričio 22 d. Grupė albumą parašė ir įrašė ankstesniojo albumo „Vs.“ turo metu. Muzika, esanti albume, yra įvairesnė, nei ankstesniuose leidiniuose. Daugumą jų sudaro agresyvus rokas, baladės ir įvairūs kitokie elementai, todėl šis albumas laikomas grupės pirmuoju eksperimentiniu albumu.

Albumas pirmiausia buvo išleistas viniliniu formatu, o CD ir audiokasetės formatai buvo išleisti tik po dviejų savaičių, 1994 m. gruodžio 6 d. Per pirmąją savaitę buvo parduota 34 000 vinilinių kopijų. Iki 2014 m. išleisto Jack White albumo „Lazaretto,“ tai buvo rekordinis pardavimų skaičius nuo 1991 m., kai buvo pradėti sekti šie duomenys. Išleistas CD formatu, albumas tapo grupės antruoju geriausiai parduodamu albumu, nusileidžiančiu tik „Vs.,“ kadangi per savaitę buvo parduoda virš 877 000 „Vitalogy“ kopijų. Vien JAV albumas yra tapęs penkiskart platininiu.

Įrašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prodiusuoti trečiąjį albumą grupė vėl pasirinko Brian O’Brien. Grupė parašė nemažai albumo dainų prieš koncertus „Vs.“ turo metu, o jas įrašė per pertraukas tarp koncertų. Pirmoji įrašų sesija įvyko 1993 m. pabaigoje Naujajame Orleane, kuriame grupė įrašė dainas „Tremor Christ“ ir „Nothingman.“ Likusios dainos buvo įrašytos 1994 m. Sietle ir Atlantoje. Albumas buvo baigtas 1994 m. pradžioje, tačiau dėl leidyklos noro šiek tiek palaukti, kadangi visai neseniai buvo išleistas „Vs.“ albumas, arba dėl grupės kovos su „Ticketmaster“ bilietų platintojais, albumas buvo išleistas kiek vėliau, tik metų gale.

Įrašinėjant albumą, grupėje smarkiai padidėjo įtampa. Grupėje vyravo nesutarimai, muzikantai mažai tebendraudavo. Pasak būgnininko Dave Abbruzzese, nesutarimai prasidėjo, kai gitaristas Stone Gossard nustojo būti grupės kūrybiniu lyderiu. „Vitalogy“ buvo pirmasis grupės albumas, kuriame vokalistas Eddie Vedder priimdavo galutinius sprendimus. Gossard net mąstė apie išėjimą iš grupės. Jis teigė, jog tuo metu buvo taip sunku kažką padaryti bendrai, jog net dauguma dainų buvo parašytos vos dvidešimt minučių prieš įrašymą. Taip pat viską pasunkino ir tai, jog įrašų metu gitaristas Mike McCready atsigulė į reabilitacijos centrą, norėdamas išsigydyti savo problemas su alkoholiu bei kokainu.

Dainoje „Satan’s Bed“ būgnais groja Abbruzzese būgnų technikas Jimmy Shoaf, kadangi pačiam būgnininkui tą dieną ligoninėje šalino tonziles. Vedder ir Gossard paprašė techniko, jog padėtų užprogramuoti ritminę mašiną, tačiau galiausiai nusprendė paprašyti, jog pats atliktų ritminę partiją. Praėjus keliems mėnesiams nuo albumo įrašymo, 1994 m. rugpjūtį, Abbruzzese buvo išmestas iš grupės dėl nesutarimų su kitais nariais. Į grupę buvo priimtas pirmasis grupės „Red Hot Chili Peppers“ būgnininkas Jack Irons. Jis albume groja vos vienoje dainoje – „Hey Foxymophandlemama, That’s Me.“

Muzika ir žodžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupė pritaria kritikams, sakantiems, jog albume yra kiek keistesnių dainų. Grupės gitaristas Mike McCready teigė, jog albume jaučiasi, jog grupė jį įrašinėjo turo metu. Įrašinėjant albumą, Vedder pradėjo grupėje groti gitara ir tai taip pat turėjo didelę įtaką skambesiui. Palyginus su ankstesniaisiais grupės albumais, šiame beveik nėra jokių gitaros solo partijų.

Albume yra keletas keistų dainų, kurias sunku pavadinti dainomis – „Aye Davanita,“ „Bugs“ bei „Hey Foxymophandlemama, That’s Me.“ Dainoje „Bugs“ Vedder groja akordeonu, kurį nusipirko sendaikčių parduotuvėje, o „Hey Foxymophandlemama, That’s Me“ buvo sukurta iš psichiatrinės ligoninės žmonių įrašų.

Daugumoje dainų kalbama apie privatumo praradimą tapus garsenybėmis. Apie tai kalbama dainose „Not for You,“ „Pry, To,“ „Corduroy,“, „Bugs,“ „Satan’s Bed,“ ir „Immortality.“ Albumo įrašinėjimo laikotarpiu Vedder jautėsi itin prislėgtas šlovės, kuriai buvo nepasiruošęs. Daina „Not for You“ yra apie tai, kaip muzikos industrijoje yra išnaudojami jauni talentai, o „Corduroy“ – apie tai, kaip vienas žmogus turi sutarti su milijonu kitų. Dainoje „Pry, To“ vis kartojama frazė „P-r-i-v-a-c-y is priceless to me“ (P-r-i-v-a-t-u-m-a-s man yra neįkanojamas). Nors daug žmonių manė, jog daina „Immortality“ yra apie grupės Nirvana lyderio Kurt Cobain savižudybę, Eddie Vedder tai paneigė. „Better Man“ yra apie santykius, kuriuose vienas žmogus yra užgauliojamas. Tą dainą Vedder parašė dar būdamas mokykloje ir grodavo ją su savo grupe „Bad Radio.“ Nors prodiuseris Brendan O’Brien manė, jog daina nepatiks grupės gerbėjams dėl savo lengvo, pop muziką primenančio, skambesio, daina buvo įrašyta dar „Vs.“ įrašų metu ir pagaliau papuolė į šį albumą.

Išleidimas ir pardavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Vitalogy“ pirmiausiai buvo išleistas viniliniu formatu 1994 m. lapkričio 22 d., dvi savaitės prieš CD ir audiokasetės išleidimą. Jis debiutavo 55 vietoje Billboard 200 tope, per pirmąją savaitę buvo parduota 34,000 kopijų. Iki 2014 m. išleisto Jack White „Lazaretto“ albumo, tai buvo rekordinis pardavimų per vieną savaitę skaičius nuo 1991 m. Tai buvo vienintelis tope esantis tik viniliniu formatu išleistas albumas, kadangi tuo metu visoje albumų rinkoje dominavo CD. Išleidus CD ir audiokasetės formatus, albumas iškart šovė į pirmąją topo vietą ir per savaitę buvo parduota 877 000 kopijų. Tai buvo antrasis muzikos istorijoje daugiausiai kopijų per savaitę pardavęs albumas, atsilikęs tik kitam grupės albumui „Vs.“ „Vitalogy“ vien JAV yra pardavės virš 4,77 milijonų kopijų ir yra tapęs penkiskart platininiu.

Buvo išleisti trys albumo singlai. Pirmasis, „Spin the Black Circle,“ buvo pirmasis grupės singlas, papuolęs į „Billboard Hot 100“ topą, pasiekdamas 18 vietą. 1996 m. Grammy apdovanojimuose šis singlas laimėjo grupės pirmąjį Grammy apdovanojimą, kuris buvo už geriausią sunkiojo roko dainą. Kiti du albumo singlai, „Not for You“ ir „Immortality,“ į tą topą nepapuolė, tačiau pateko į „Mainstream Rock“ ir „Modern Rock“ topus. Taip pat į topus pateko ir dvi albumo dainos – „Better Man“ ir „Corduroy.“ Nors „Better Man“ nebuvo išleista kaip singlas, ji buvo labiausiai komerciškai pasisekusi albumo daina, išbuvusi aštuonias savaites pirmoje „Mainstream Rock“ topo vietoje ir patekusi į antrąją „Modern Rock“ vietą. 1996 M. Grammy apdovanojimuose „Vitalogy“ albumas buvo nominuotas geriausiam metų albumui ir geriausiam roko albumui.

2011 m. grupė perleido albumą, kartu su „Vs.“ Pridėtos trys prieš tai neišleistos dainos: tik gitaros ir vargonų „Better Man“ versija, kitokia „Corduroy“ versija ir demo „Nothingman“ versija. Taip pat pridėtas grupės 1994 m. koncerto Bostone įrašas.

Turas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1995 m. grupė reklamavo turą koncertuose po Aziją, Okeaniją ir JAV. Kartu su grupe grojo naujasis būgnininkas Jack Irons. Turas po JAV buvo trumpas, grota tik vidurio vakaruose ir vakarinėje pakrantėje. Grupė ir toliau boikotavo „Ticketmaster“ bilietų platintojus, atsisakant groti arenose, su kuriomis bendradarbiauja ši kompanija.

Turas po JAV nepraėjo be įvairių nesklandumų. 1995 m. birželį grupė turėjo groti San Franciske, „Golden Gate“ parke, prieš 50 tūkstančių žmonių. Prieš pat koncertą Vedder paguldė į ligoninę dėl apsinuodijimo maistu. Tačiau jis vis tiek atvyko koncertuoti, tačiau sugebėjo atlikti vos septynias iš suplanuotų dvidešimt vienos dainos. Vietoj Vedder, koncertą užbaigė Neil Young. Dėl vokalisto sveikatos būklės, grupei teko atšaukti likusius turo po JAV koncertus. Grupė vėliau perkėlė kai kuriuos koncertus į rudenį.

Dainų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visų dainų autorius Eddie Vedder. Visą muziką parašė Pearl Jam, išskyrus, kur pažymėta (*). Tikrieji kūrėjai pažymėti. 

Nr. PavadinimasMuzika Trukmė
1. „Last Exit“  Abbruzzese, Gossard 2:54
2. Spin the Black Circle“  Stone Gossard 2:48
3. Not for You“  Vedder 5:52
4. „Tremor Christ“  Jeff Ament, Mike McCready 4:12
5. „Nothingman“ (*)Ament 4:35
6. „Whipping“  Vedder 2:35
7. „Pry, To“  Abbruzzese, Ament, McCready, Gossard, Vedder 1:03
8. „Corduroy“  Vedder 4:37
9. „Bugs“  Vedder 2:45
10. „Satan's Bed“ (*)Gossard 3:31
11. „Better Man“ (*)Vedder 4:28
12. „Aye Davanita“  Abbruzzese, Ament, McCready, Gossard, Vedder 2:58
13. Immortality“  Vedder 5:28
14. „Hey Foxymophandlemama, That's Me“ (*) (Dar žinoma kaip „Stupid Mop“)Ament, Gossard, Jack Irons, McCready, Vedder 7:44
55:30
Papildomos dainos perleidime

Visų dainų autorius Vedder. 

Nr. PavadinimasMuzika Trukmė
15. „Better Man“ (tik gitara ir vargonai)Vedder 3:55
16. „Corduroy“ (kitokia versija)Vedder 4:44
17. „Nothingman“ (1993 demo versija, būgnais groja Richard Stuverud)Ament 4:36

Dainos, nepatekusios į albumą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Hard to Imagine,“ daina, nepatekusi į „Vs.“ albumą, buvo perrašyta šiam albumui, tačiau taip pat į jį nepateko. Galiausiai ji atsidūrė filmo „Chicago Cab“ garso takelyje. Daina nepateko į albumą, kadangi netiko prie naujų grupės dainų. Daina „Out of My Mind,“ pasirodžiusi „Not for You“ single, pirmą kartą gyvai buvo sugrota 1994 m. pavasarį ir tebuvo grota vos dukart. Anot Vedder, daina tebuvo koncertinė improvizacija.

Topai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Albumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Topas (1994) Aukščiausia
vieta
Australija 1
Airija 1
Naujoji Zelandija 1
Švedija 1
JAV Billboard 200 1
Suomija 3
Danija 4
Portugalija 4
Jungtinė Karalystė 4
Austrija 7
Olandija 7
Norvegija 7
Vokietija 8
Ispanija 11
Italija 16
Šveicarija 17
Prancūzija 22
Japonija 28
Topas (1995) Aukščiausia
vieta
Kanada 2

Dešimtmečio pabaigos topai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Topas (1990–1999) Pozicija
JAV Billboard 200 76


Singlai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Singlas Aukščiausia topo vieta
JAV
JAV Main
JAV Mod
AUS
CAN
GER
IRE
NLD
NOR
NZ
SWE
UK
1994 „Spin the Black Circle“ 18 16 11 3 92 6 21 5 2 16 10
„Tremor Christ“ - 16 16 67
1995 „Better Man“ - 1 2 9
„Corduroy“ - 22 13
„Not for You“ 12 38 29 26 10 34
„Immortality“ 10 31 62 29
"—" žymi, jog singlas nepateko į tą topą.

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pearl Jam

Papildomi muzikantai ir leidybinė grupė
  • Barry Ament – dizainas
  • John Burton, Caram Costanzo, Adam Kasper, Kevin Scott, Trina Shoemaker – pagalba
  • Nick DiDia – suvedimas
  • Brett Eliason – įrašymas/suvedimas (daina „Hey Foxymophandlemama, That’s Me“)
  • Lance Mercer – fotografija
  • Brendan O’Brien – prodiusavimas, vargonai, įrašymas
  • Pearl Jam – prodiusavimas
  • Jimmy Shoaf – būgnai (dainoje „Satan’s Bed“)
  • Joel Zimmerman – dizainas