Visuotinė latvių dainų ir šokių šventė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
2008 m. Visuotinė latvių dainų ir šokių šventė

Visuotinė latvių dainų ir šokių šventė (latv. Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki) – kultūros festivalis Latvijoje.

Ši šventė yra vienas reikšmingiausių įvykių Latvijos kultūroje, vyksta kartą per 5 metus Rygoje. Šventėje dalyvauja apie 30 000 dalyvių, tarp kurių chorai, šokių kolektyvai, pučiamųjų orkestrai, folkloro grupės, etnografiniai ansambliai, liaudies muzikos ansambliai, kaimo kapelos, kanklininkų ansambliai, taikomojo ir vaizduojamojo meno studijos, vokaliniai ansambliai, saviveikliniai teatrai ir užsienio kolektyvai.

Latvių dainų ir šokių šventėje vyksta ne tik pasirodymai, bet ir varžybos, kuriose paaiškėja laureatai. Reikšmingiausias vaidmuo tenka chorams ir šokių kolektyvams. Paprastai paskutinės Dainų ir šokių šventės dienos rytą vyksta šventinė eisena, kurioje dalyvauja visi jos dalyviai, o vakare Mežaparko estradoje vyksta uždarymo koncertas.

Dainų šventė vyko tiek Rusijos imperijoje, tiek SSRS, tiek nepriklausomoje Latvijoje. Pirmoji Dainų šventė vyko 1873 m. Nuo to laiko iš viso šventė vyko 25 kartus. 1948 m. pirmąkart šventėje dalyvavo ir šokių kolektyvai. Nuo 1960 m. kas 5 metai vyksta ir Latvijos mokyklų jaunimo dainų ir šokių šventė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]