Vilius Matulis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
dr. Vilius Matulis
dr. Vilius Matulis
Gimė 1933 m. sausio 1 d.
Mumeliškės, Degučių valsčius
Mirė 2009 m. kovo 5 d. (76 metai)
Palaidotas Zarasų rajone, Degučių seniūnijoje, Baltriškių kapinėse
Sritis matematika, informatika
Įstaigos Matematikos ir informatikos institutas (ankstesnis pavadinimas - Fizikos ir matematikos institutas)
Alma mater Vilniaus universitetas, V.A. Steklovo Matematikos instituto Leningrado filialas
Doktorant. vadovas prof. N.A. Šaninas
Žymūs studentai prof. dr. Albertas Čaplinskas, doc. habil. dr. R.R. Pliuškevičius
Žymūs apdovanojimai Lietuvos TSR Ministrų Tarybos premija (1987 m.)

Vilius Matulis (1933 m. sausio 1 d. Mumeliškėse, Degučių valsčius – 2009 m. kovo 5 d.) – Lietuvos mokslininkas, fizikos-matematikos mokslų daktaras, pirmasis Lietuvoje apgynęs disertaciją iš matematinės logikos, vienas iš informatikos mokslo tyrimų Lietuvoje pradininkas.[1] [2]

Mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinės mokslinių tyrimų kryptys: matematinė logika (sekvenciniai klasikinio predikatų skaičiavimo variantai, sekvencijų išvedimo paieškos taktikos). V.Matulis vienas iš pirmųjų Lietuvoje pradėjo taikyti skaičiavimo techniką ir matematinius metodus ne tik mokslo, bet ir praktiniams ūkio uždaviniams spręsti.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1951 m. baigė Antalieptės vidurinę mokyklą.

1956 m. baigė Vilniaus universiteto Fizikos ir matematikos fakultetą. Porą metų dėstė Vilniaus statybos technikume. Nors diplominį darbą rašė iš tikimybių teorijos, vadovaujamas prof. Jono Kubiliaus, 1958 m. išlaikė stojamuosius egzaminus į matematinės logikos aspirantūrą V.A. Steklovo Matematikos instituto Leningrado (dabar – Sankt Peterburgo) filiale ir Fizikos ir matematikos (dabar – Matematikos ir informatikos) instituto buvo komandiruotas specializuotis matematinės logikos srityje (vadovas – prof. N. A. Šaninas). V. Matulis nagrinėjo sekvencinius klasikinio predikatų skaičiavimo variantus bei sekvencijų išvedimo paieškos taktikas. 1961 m. Vilius Matulis sėkmingai baigė aspirantūrą, grįžo į Vilnių ir pradėjo dirbti Fizikos ir matematikos institute.[3]

1962 m. spalio 1 d., ruošiantis institute pradėti naudoti elektronines skaičiavimo mašinas (ESM), buvo įkurtas Skaičiavimo matematikos sektorius (SkMS), kurio vadovu tapo V. Matulis. 1963 m. V. Matulis apgynė fizikos-matematikos mokslų kandidato disertaciją, pradėjo skaityti matematinės logikos kursą Vilniaus universiteto Fizikos ir matematikos fakultete, vadovavo studentų diplominiams darbams.

19621964 m. vadovavo projektui „Kolūkių ir tarybinių ūkių pasėlių ir gyvūlių bandos planavimo sistema“.

1964 m. įkurtas naujas Matematinės logikos ir programavimo sektorius, o jo vadovu paskirtas V. Matulis. Sektoriui buvo numatytos dvi pagrindinės tyrimų kryptys: matematinės logikos teorija ir skaičiavimo technikos taikymas praktiniams ūkio uždaviniams.

1964 m. V. Matulio iniciatyva pradėta domėtis tinklinio planavimo ir valdymo uždaviniais. Pirmosios programos buvo sudarytos Lietuvos statybininkams, bet gana greitai pradėta sudarinėti programas Maskvos, Leningrado, Novosibirsko ir kitų miestų projektavimo ir konstravimo biurams, laivų statykloms bei kitoms organizacijoms. 1969 m. viena iš sistemų buvo demonstruota TSRS Liaudies ūkio pasiekimų parodoje vykusioje sąjunginėje geriausiųjų programinės įrangos darbų peržiūroje ir buvo apdovanota dviem sidabro ir keliais bronzos medaliais.

Tokio masto programų sistemų kūrimo darbai TSRS buvo vykdomi tik keliose grupėse. Grupės teoriniai darbai šia tematika sąjungoje irgi buvo pakankamai gerai žinomi. Už šiuos darbus pagrindiniai jų vadovai V. Matulis ir A. Čaplinskas 1987 m. buvo apdovanoti Lietuvos TSR Ministrų Tarybos premija.

1993 m. buvo išrinktas Vilniaus miesto Tarybos nariu. Tuo pat metu V. Matulis atsisakė darbo institute, išėjo į pensiją.

V. Matulis yra daugelio mokslinių darbų, paskelbtų įvairiuose leidiniuose autorius, ruošė habilitacinį darbą tema „Resursų skirstymo tinklinio planavimo ir valdymo sistemose algoritmų kompleksas“. Be mokslinių tyrimų daug jėgų ir energijos skyrė mokslinei-organizacinei veiklai – organizavo (kartu su sektoriaus darbuotojais) seminarus, konferencijas, renginių darbų leidybą.[4][5][6]

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • A. Čaplinskas, V. Matulis. Sistema „Vilnius“. Koncepcija, struktūra ir naudojimo technologija, 1981 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mažoji Lietuviškoji enciklopedija.- T. 2.- 1971, p. 534.
  2. Liucija Guzejeva // Tarybinė žemė.- 1980, liep. 19.
  3. Tarybų Lietuviškoji enciklopedija.- T. 3.- 1988, p. 19.
  4. V.Matulis MII.LT
  5. Matematikos ir informatikos institutas / [rengėjai Mifodijus Sapagovas, Gintautas Dzemyda, Stasys Rutkauskas, Aidas Žandaris, Dalė Daugaravičienė]. – Vilnius : Matematikos ir informatikos institutas, 2006.
  6. S.Norgėla, Mathematical logic in Lithuania, In book: Logic in Central and Eastern Europe: History, Science and Discourse, University Press of America, 2013, pp. 183–193.