Viktoras Vailokaitis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Viktoras Vailokaitis (1887 m. Pikžirniuose, Sintautų valsčius1956 m. rugpjūčio 21 d. Kaune) – mokytojas, visuomenininkas, kraštotyrininkas ir Šakių Zanavykų muziejaus įkūrėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Augo daugiavaikėje turtingų Suvalkijos ūkininkų šeimoje – tėvai turėjo 130 margų ūkį. Be Viktoro, augo broliai Jonas, Juozas, Antanas, Pranas ir trys seserys (pirmieji du išgarsėjo Lietuvoje įsteigę stambiausią šalyje „Vailokaičių banką“, taip pat savo vardo prekybos ir pramonės bendrovę).

Baigęs Marijampolės gimnaziją, įstojo į Seinų kunigų seminariją, bet po 3 metų iš jos išstojo ir išvyko į Peterburgą studijuoti pedagoginius mokslus. Grįžęs mokytojavo Giluišiuose (prie Punsko), žinomo knygnešio Vinco Markevičiaus sodyboje. Įsitraukė į lietuvišką veiklą, „Žiburio“ draugijos susirinkimuose skaitė paskaitas.

Pirmojo pasaulinio karo metais pasitraukė į Rusiją, mokytojavo Tambove. Grįžęs į Lietuvą dėstė Šakių „Žiburio“ gimnazijoje. 1924 m. iškėlė mintį, kad reikia steigti Zanavykų krašto muziejų. Nors jį palaikė mokytojai Antanas Jusaitis ir Pranas Dovydaitis, muziejus įkurtas tik 1928 m. birželio 21 dieną, Šakių „Žiburio“ gimnazijos viename kambarėlyje. Vėliau muziejus plėtėsi ir 2008 m. atšventė 80 metų jubiliejų.

Persikėlęs iš Šakių į Kauną, Viktoras dirbo brolių Jono ir Juozo Vailokaičių įsteigtoje bendrovėje „Maistas“ ūkio dalies vedėju, „Ūkio banko“ Šiaulių skyriaus direktoriumi. 1921 m. Brolių Vailokaičių iniciatyva įsteigta draudimo akcinė bendrovė „Lietuva“, jos valdybos narys. Senatvę praleido Kaune, palaidotas Petrašiūnų kapinėse.

Duktė Aldona 1938 m. Europos čempionate Romoje su Lietuvos krepšinio rinktine laimėjo sidabro medalį.