Vikisritis:Latvija/pradžia

Latvijos Respublika (latv. Làtvijas Rèpublika (Làtvija)) – valstybė Europos šiaurės rytuose, Baltijos jūros rytinėje pakrantėje. Latvija yra viena iš Baltijos šalių kartu su Estija (343 km) ir Lietuva (588 km), kurios yra jos kaimynės iš šiaurės ir iš pietų. Rytuose Latvija ribojasi su Rusija (276 km), o pietryčiuose su Baltarusija (141 km). Jūros siena Latvija ribojasi su Švedija. Latvija priskiriama vidutinių platumų klimato zonai.

Latviai ir lietuviai yra vieninteliai gyvi baltų ir baltų kalbų atstovai. Latviai turi daug ko bendra tiek su lietuviais, tiek su estais. Dabartinis Latvijos valstybės pavadinimas kilo nuo latvių kalbos žodžio Latvji, kuris, kaip spėjama, galėjo kilti iš upės pavadinimo Latve ar Latva, neva tekėjusia per dabartinę Rytų Latviją.

Latvija yra unitarinė parlamentinė respublika, kuri administraciniu požiūriu skirstoma į 118 savivaldybes (109 savivaldybių ir 9 miestai). Sostinė ir didžiausias šalies miestas yra Ryga. Latvija nuo 1991 m. rugsėjo 17 d. yra Jungtinių Tautų, nuo 2004 m. balandžio 2 d. NATO, o gegužės 1-ąją, kartu su Lietuva ir Estija ES nare.