Vikisritis:Futbolas

Futbolas

Futbolas (angl. foot – pėda + ball – kamuolys) – žaidimas kamuoliu tarp dviejų komandų. Kartais skiriant nuo Amerikietiško futbolo vadinamas asociacijos futbolu, pagal Anglijos Futbolo Asociaciją, 1863 m. sukūrusią dabartinių taisyklių futbolo pagrindus.

Šio žaidimo šaknys siekia Antikos laikus (sphaira Graikijoje ir ollis Romos imperijoje); Renesanso laikais Italijoje buvo žaidžiamas artimesnis šių dienų futbolui calcio (dar ir dabar italai futbolą vadina šiuo žodžiu). Toks futbolas, koks žinomas šiandien, buvo pradėtas žaisti XIX amžiaus viduryje (1848 m.), Anglijoje. 1863 m. buvo galutinai nuspręsta dėl pagrindinių futbolo taisyklių (pagrindinė – kamuolį rankomis gali liesti tik vartininkas) ir įkurtas pirmasis futbolo klubas Sheffield Football Club, o 1872 m. Anglijos Futbolo asociacija (angl. Football Accciation, FA) suorganizavo pirmas varžybas – Challenge Cup.

Plačiau...

Rinktinis vaizdas

BayArena yra futbolo stadionas Lėverkuzene, Vokietijoje, kuriame nuo 1958 m. namų rungtynes žaidžia Bundeslygos klubas Bayer Leverkusen.

Rinktinis straipsnis

Luis Alberto Suárez Díaz (adapt. Luisas Suaresas; g. 1987 m. sausio 24 d.) – Urugvajaus futbolininkas, nacionalinės rinktinės ir Liverpool klubo žaidėjas. Žaidžiantis puolėjo arba krašto puolėjo pozicijose.

Suarasas gimė Salte, Urugvajuje, vėliau su šeima persikėlė gyventi į Montevidėjų, kur ir užaugo. 2005 m. pradėjo savo, kaip profesionalo futbolininko karjerą, Nacional klube. Būdamas devyniolikos metų persikėlė į Nyderlandus. Žaidė Eredivisie lygoje, Groningen klube. 2007 m. persikėlė į Amsterdamo AFC Ajax. 2008-2009 m. sezone buvo išrinktas klubo metų žaidėju, nors ir buvo suspenduotas už muštynes su komandos draugu ir per sezoną gautas septynias geltonas korteles. Sekančiame sezone buvo paskirtas klubo kapitonu. Eredivisie lygoje per 33 rungtynes pelnė 35 įvarčius ir buvo išrinktas Olandijos metų žaidėju. Įvairiose varžybose, iš viso pelnė 49 įvarčius ir su Ajax klubu laimėjo Nyderlandų futbolo taurę. 2010-2011 m. sezone pelnė šimtąjį įvartį, žaisdamas Ajax klube ir tapo vienu iš klubo elitiniu žaidėju, įskaitant Johan Cruyff, Marco van Basten ir Dennis Bergkamp. Tame sezone, per rungtynes įsivėlė į incidentą su PSV klubo žaidėju Otman Bakkal. Buvo suspenduotas septynioms rungtynėms. Per tą laiką, 2011 m. sausį, buvo perkeltas į Liverulio klubą už 22,8 milijonus svarų sterlingų. Liverpulyje buvo vienas iš geriausių klubo žaidėju, kuris padėjo klubui pakilti iš dvyliktos ir užbaigti sezoną šeštoje vietoje.

Suaresas 2007 m. reprezentavo Urugvajų iki 20 metų Pasaulio futbolo taurėje. Tais pačiais metais debiutavo Urugvajaus rinktinėje prieš Kolumbijos rinktinę, pelnė įvartį, bet buvo pašalintas iš aikštės, dėl surinktu dviejų geltonų kortelių. 2010 m. pasaulio futbolo čempionate Urugvajus žaidė dėl ketvirtos vietos. Per šias rungtynes Suaresas pelnė tris įvačius savo komandai. Per šį čempionatą, sukėlė patį kontraversiškiausią incidentą. Likus žaist kelioms minutėms iki rungtynių pabaigos, prieš Ganos rinktinę, jis ranka atmušė kamuolį skriejusi į Urugvajaus vartus. Už šį incidentą gavo raudoną kortelę ir buvo pašalintas iš aikštės, baudinys nebuvo realizuotas. Baudinių seriją laimėjo Urugvajus, kuris pateko į čempionato pusfinalį.


Plačiau...

Kaip prisidėti?

Ar žinote, kad?


Sporto vikisritys