Vikipedijos aptarimas:Aptarimai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nuobaudos[redaguoti vikitekstą]

Siūlau kur nors pridėti "bausmių" pastraipą, kad turėtume rimtą pagrindą valyti diskusijas (nekonstruktyvius pasisakymus) (knutux 07:27, 1 Kovo 2006 (EET)):

Atminkite, kad nekonstruktyvus ar įžeidžiantis bendravimas kenkia visai Vikipedijai, bei kiekvienam nekorektiškai besielgiančiam diskusijos dalyviui - po pakartotinų pažeidimų dalyvis gali būti baudžiamas apribojant jo teisę pasisakyti toje diskusijose (tokiu atveju bet kokie tolesni pasisakymai bus atmetami), visose Vikipedijos diskusijose ar net bluokuojant dalyvį.

Konstruktyvumas[redaguoti vikitekstą]

Be to, gal verta apibrėžti kažką tokio (šiek tiek formalesnę konstruktyvumo sąlygą) (knutux 07:27, 1 Kovo 2006 (EET)):

Vienas pasisakymas neturi viršyti 2-3 sakinių, (jei viršija, galbūt verta pasisakymą išskaidyti į kelias atskiras temas). Jei formuluojamas klausimas, reiktų tik parašyti konkretų klausimą, be jokių papildomų (bereikalingų) išvedžiojimų ar puolimų (pavyzdžiui, jei kelia abejonių kito dalyvio darytas keitimas, užtenka klausimo "Gal galėtumėte pateikti keitimą [1] patvirtinantį šaltinį"), jei atsakote į klausimą, atsakykite kuo paprasčiau, be papildomų pamastymų (pvz. "Šaltinis - Visuotinės Lietuvių Enciklopedijos straipsnis „Dangoraižis“"), jei klausimas ar atsakymas bus neaiškus, kiti dalyviai pateiks papildomų klausimų."

Nepersistengimas su formatavimais[redaguoti vikitekstą]

Dar vienas siūlymas (knutux 09:33, 1 Kovo 2006 (EET)):

Diskusijose formatavimą reiktų naudoti saikingai - negalima išryškinti ar spalvinti ištisų sakinių, rašyti didžiosiomis raidėmis ar panašiai
Formatavimas visur turėtų būti naudojamas saikingai, - tačiau kartais jis padeda išreikšti papildomą semantinę reikšmę - tad visiškai drausti nereiktų, tad pasiūlyčiau švelnesnę formuluotę (-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo JonasS (aptarimasindėlis)):
Teksto formatavimo galimybes reikėtų naudoti saikingai - vengiant spalvinti ar kitaip išskirti ištisus sakinius, rašyti didžiosiomis raidėmis ir panašiai.
Na pirmoji formuluotė nedraudžia formatavimo (pavyzdžiui kokio žodžio ar dviejų paryškinimo), tačiau ištisų sakinių ryškinimas paprastai jau neberyškina, o tik blaško skaitytoją. Dėl didžiųjų raidžių - manau, kad reiktų drausti visai, kultūringoje diskusijoje ryškinimas tokiu būdų netinkamas. knutux 09:51, 1 Kovo 2006 (EET)
Viskas priklauso nuo to, kaip tai daroma... "Drausti, neleisti" ir pan. turėtų būti vengtina... Reiktų palikti vien tik rekomendacinius nurodymus... Ir taip per gausu visokių draudimų, ribojimų, neleidimų - lyg gyventume karinės diktatūros sąlygomis... Kultūringi žmonės supras ir rekomendacijas... Ir sugebės laiku sustoti, jei reiks... --JonasS 10:03, 1 Kovo 2006 (EET)

Suvienodinimai[redaguoti vikitekstą]

Citata: Netaisykite ir nekeiskite kitų dalyvių pasisakymų. Niekada. Vikipedijoje tai laikoma grubiu etiketo pažeidimu. Vienintelę išimtį sudaro smulkių gramatinių klaidų pataisymai. Savo tekstą taisykite kiek tik širdis geidžia.

Pagal Wikipedia:Vandalizmas (žr. Kito VP dalyvio pasisakymų keitimas ...) tai (gram.klaidų taisymas) būtų jau vandalizmas. Wikipedia_aptarimas:Vandalizmas siūliau pataisyti tą tekstą leidžiant taisyti gram. klaidas, tačiau atsižvelgta nebuvo. --JonasS 09:56, 1 Kovo 2006 (EET)

Na dėl atsižvelgimo, tai gal čia nelabai teisingas požiūris, nes pagal anksčiau galiojusią keitimų siūlymo tvarką, jei niekas pasiūlymams per savaitę neprieštarauja, galima dėti (dabar siūloma taisyklių tvarka skiriasi, bet dar nėra įsigaliojusi). knutux 10:01, 1 Kovo 2006 (EET)
Gal kiek klaidingas mano žodis "atsižvelgimas" - iš tikro buvo išreikštas suabejojimas tokio taisymo būtinumu - todėl pakeitimai ir nebuvo perkelti. Bet kadangi tiedu du teiginiai skiriasi, vieną kažkurį iš jų vis tiek reikia keisti. --JonasS 10:08, 1 Kovo 2006 (EET)

Ką reiškia?[redaguoti vikitekstą]

Skyrelyje „Kam skirti aptarimo puslapiai“ yra tokia frazė „pagrindinė aptarimų puslapių taisyklė yra, kad diskutuojama apie straipsnį, o ne apie straipsnio temą“. Ar kas gali paaiškinti, ką čia norima pasakyti? --JonasS 09:01, 2 Liepos 2006 (EEST)

Manau norėta parašyti, kad straipsnio "Lietuvos istorija" aptarime diskutuojama apie straipsnį, o ne apie Lietuvos istoriją. T.y. aptarimų puslapiai nėra diskusijų forumo analogas.Dirgela 11:43, 2 Liepos 2006 (EEST)
Naudotojų aptarimų ir diskusijų puslapiams galioja tos pačios taisyklės kaip ir straipsnių aptarimo puslapiams.

Wikipedia:Aptarimai


Ar ne reikėtų patikslinti ši skyrelio „dalyvių diskusijų puslapiai“ teiginį išvardinant kaip naudotis Naudotojų aptarimų puslapiais? Tai yra, gal šį skyrelį reikėtų pradėti nuo to, kad, pvz.:

Naudotojų aptarimų puslapiais yra skirtas - bendrauti su konkrečiu dalyviu. Čia gali būti:

  1. keliami dalyviui klausimai,
  2. išsakoma dalyviui argumentuota kritika, argumentuotai abejojama dėl dalyvio veiksmų,
    • informuojant dalyvį apie jo padarytas (daromas) klaidas ar netikslumus:
      • rekomenduotina padaryti nuorodą į straipsnį, kuriame tos klaidos ar netikslumai buvo pastebėti,
    • nurodant, kodėl manoma, kad dalyvis padarė klaidas ar netikslumus:
      • rekomenduotina padaryti nuorodą į taisykles, susitarimus, kurie buvo pažeisti, arba šaltinius kuri pagrindžia Jūsų nuomonę,
  3. teikiami pasiūlymai:
    • pateikiant konkrečias formuluotes, rekomenduojama jas rašyti tiksliai, kaip jos turėtų rašomos, išskiriant kito teksto (pvz. naudojant šabloną {{Quote|formuluotė}}, italics ar paprastas "kabutes").
  4. atsakymai į dalyvio klausimą(-us) ar pastabas turi būti pateikiami ten pat, kur buvo klausimas.

Naudotojų aptarimuose nerašomos:

  1. Bendros skirtos pastabos, kurios nėra skirtos konkrečiam konkrečiai vartotojui. Tam skirtas konkretaus straipsnio, taisyklių ar kito puslapio aptarimų puslapis, kuriame galima išreikšti šias pastabas.
    Siūlomas pagalbos puslapio papildymas

Taip pat manau verta papildyti skyrelį „Kam skirti aptarimo puslapiai“ galimybe teikti pasiūlymus (formuluojant analogiškai), t.y. šio skyrelio pradžią suformuluoti sekančiai:

Aptarimų paskirtis - tobulinti aptariamo puslapio turinį. Čia gali būti:

  1. keliami klausimai,
  2. išsakoma argumentuota kritika, argumentuotai abejojama pateiktais faktais ir informacijos pateikimo būdu,
  3. faktais grindžiama nuomonė (kodėl reiktų keisti straipsnį).
  4. teikiami pasiūlymai:
    • pateikiant konkrečias formuluotes, rekomenduojama jas rašyti tiksliai, kaip jos turėtų rašomos, išskiriant kito teksto (pvz. naudojant šabloną {{Quote|formuluotė}}, italics ar paprastas "kabutes").
    Siūlomas pagalbos puslapio papildymas

Laukiu pasiūlymų ir pastabų dėl mano siūlomo pagalbos puslapio pakeitimo. --Vpovilaitis apt. 09:51, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)

Aišku prieš. Visų pirma, diskusiją daug paprasčiau vystyti, kai ji rašoma viename aptarime, tada matai kas ką prieš tai sakė ir šiaip daugiau tvarkos (negu kaip dabar su tais metais iškilnota ta pati diskusija gal po 6 aptarimus). Antra, rašymas su "quote" bereikalo apkrauna ir išdarko puslapį, galima be mandrysčių naudot italics ar paprastas "kabutes". Dėl argumentacijos, tai aišku geriau, kai pastaba argumentuota, bet jei naudotojas ne naujokas, nematau didelės prasmės dėl kažkokių nuorodų dalinimo. Neapsunkinkim sau gyvenimo, kuo paprasčiau, tuo geriau :) * Hugo ¿díme? 11:41, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)
Nesupratau dėl ko konkrečiai prieštarauji.
  • Šis mano pasiūlymas kaip tik ir yra skirtas, kad aptarimas konkretaus straipsnio, taisyklių ar kito puslapio nebūtų išmėtytas po vartotojų aptarimų puslapius, t.y. nebūtų rašomas skirtingose vietose.
  • Dėl "quote" rašymo sutinku buvau parašęs per griežtai, todėl performulavau, kad būtų jo naudojimas rekomendacinio pobūdžio. Tačiau manau, kad pateikiant siūlymus konkrečioms formuluotėms jų išskyrimas iš kito teksto yra būtinas. Dėl šio išskyrimo būdo manau jis priklauso nuo siūlomos formuluotės dydžio. Mažesnėms formuluotėms ir aš manau, kad pilnai pakanka italics ar paprastų "kabučių".
  • Kaip supratau dėl argumentacijos tu pritari, o kas liečia nuorodas aš ir buvau parašęs, kad jas tik rekomenduojama nurodyti, jei būtų neaišku dėl ko yra teikiama pastaba.
--Vpovilaitis apt. 14:23, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)

Prieštarauju dėl atsakymus rekomenduojama rašyti į klausimą iškėlusio dalyvio aptarimo puslapį. Mano nuomone, visa diskusija konkrečiu klausimu turi vykti viename aptarimo puslapyje: t.y. jei kažkas kažko paklausė mano puslapyje aš jam ir atsakau savo puslapyje, o tai kitu viename aptarime matysis tik vieno naudotojo pasisakymai ir iš šalies nieks nesupras, apie ką čia diskusija. Be to, nereikia persistengt su tais archyvavimais, nes pvz. dabar su Wikipedia aptarimas:Vardinimo taisyklės padaryta kažkokia betvarkė. Kuo mažiau visokių formatavimų ir mandrybių (ypač ten kur visai nereikia), tuo geriau. * Hugo ¿díme? 14:47, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)

Dėl vardinimo taisyklių aptarimų archyvavimo supratau, kad aš paskubėjau. Tuoj atstatysiu. Ačiū už pastabą. --Vpovilaitis apt. 16:47, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)
Atstačiau. --Vpovilaitis apt. 16:59, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)
Taip, atsakymas turi būti pateikiamas ten pat, kur buvo klausimas. Jei labai norisi kažką užrašyti į klausėjo aptarimą, galima naudoti kažką panašaus į en:Template:Talkback. --Martynas Patasius 15:14, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)
Gerai, atsiimu savo pasiūlymą dėl atsakymo pateikimo į klausiusiojo dalyvio aptarimo puslapį. Tokį pasiūlymą buvau iškėlęs nes tokią etikos norma yra įteisinta italų vikipedijoje ir vikižodyne. Galiausiai tai yra tiktai etikos ir pripratimo klausimas. Ir nemanau, kad šioje vietoje reikėtų keisti šią įprastą tvarką. --Vpovilaitis apt. 16:47, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)


Šiek tiek sušvelninau dėl naudotojų aptarimų puslapių. Dar manau reikia išimti sakinį, teigiantį kad dalyvių ir straipsnių aptarimuose galioja vienodos taisyklės: taip akivaizdžiai nėra ir aišku to nereikia. --Nomad 15:28, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)

Sutinku su padarytais pakeitimais ir taip pat aišku pritariu, kad reikia išimti šį sakinį, dėl jo ir pradėjau šią diskusiją. --Vpovilaitis apt. 16:47, 2008 rugpjūčio 21 (EEST)

Kadangi praėjo daugiau kaip trys savaitės per kurias negauta daugiau jokių prieštaravimų keičiu pagalbos puslapį. --Vpovilaitis apt. 14:35, 2008 spalio 17 (EEST)

Balsavimas dėl patvirtinimo[redaguoti vikitekstą]

Taisyklė skirta formatavimui ir diskusijų vietai bei panašiems dalykams nustatyti (tad, pavyzdžiui, mandagumas čia nenagrinėjamas). Ginčų dėl to pasitaiko nedaug, bet pasitaiko. Aprašyta tvarka lyg ir nusistovėjusi. Sakyčiau, galima būtų priimti. --Martynas Patasius (aptarimas) 02:27, 15 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]

Už:

  1. --Martynas Patasius (aptarimas) 02:27, 15 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]
  2. --Powermelon (aptarimas) 18:55, 15 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]
  3. --Snooker apt. 08:57, 16 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]
  4. --AudriusA apt. 19:04, 16 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]
  5. --Zygimantus (aptarimas) 17:49, 17 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]

Prieš:

Susilaiko:

Komentarai:

Sprendimas:

Sprendimas dar nepriimtas. Balsavimo pabaiga numatyta 2015 m. birželio 29 d. --Martynas Patasius (aptarimas) 02:27, 15 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]

Penkiems naudotojams balsavus už ir niekam nebalsavus prieš taisyklė patvirtinta. --Martynas Patasius (aptarimas) 02:28, 29 birželio 2015 (EEST)[atsakyti]

Siūlomas taisyklių pakeitimas[redaguoti vikitekstą]

Siūlau kiek pakeisti taisyklių tekstą, reglamentuojantį parašų klausimą. Dėl parašų problemų pasitaiko ne taip dažnai, bet pasitaiko, tad kai ką, manau, reikėtų sugriežtinti. Pastraipą siūlau išdėstyti taip:

„Kadangi parašas turi palengvinti diskusijos skaitymą ir supratimą, jis turi nurodyti naudotojo vardą ir pasisakymo laiką. Be to, paraše turi būti nuoroda į naudotojo puslapį, jo aptarimą arba indėlio puslapį. Paraše negalima nurodyti vardo, visiškai nieko bendro neturinčio su naudotojo vardu. Parašas gali būti naudojamas ir nestandartinis, bet reikėtų vengti tokių parašų, kurie (patys arba jų išeities tekstas aptarime) yra sunkiai perskaitomi, netvarkingi, erzinantys ar klaidinantys. Parašuose negali būti jokių žinučių, paveikslėlių ar nuorodų ne į naudotojo puslapį, jo aptarimą arba indėlio puslapį.“ --Homo ergaster (aptarimas) 12:05, 30 balandžio 2023 (EEST)[atsakyti]

Aiškumo dėlei prie esamo taisyklių teksto siūlomi pridėti sakiniai išskirti pasviruoju šriftu. --Homo ergaster (aptarimas) 09:48, 3 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Siūlymui pritariu. --Obivan Kenobi (aptarimas) 09:40, 1 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Būčiau linkęs pritarti, bet man įdomu kas yra draudžiamosios žinutės bei kokia paveikslėlių draudimo prasmė. Powermelon (aptarimas) 10:01, 1 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Pora žinučių pavyzdžių: Naudotojo_aptarimas:Manvydasz#(Žyma:_2017_source_edit), Naudotojo_aptarimas:Tired_time#Dėl_parašo. Tai, na, parašas skirtas aiškiai identifikuoti naudotoją, o ne rašyti dėmesį blaškančioms žinutėms. Tas pats ir su paveikslėliais, be to, jie kiek apsunkina puslapio užkrovimą, kiek pamenu, yra pasitaikę, kad žmonės įsideda į parašą animuotus paveikslėlius (pvz., „šokinėjančius“ wiki logotipus). Kaip tai atrodo, galima pasižiūrėti kad ir čia.--Homo ergaster (aptarimas) 10:08, 1 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Pritariu. Tik reikėtų žodį „erzinantys“ pakeisti neutralesniu. Gal „blaškantys dėmesį“?--Ed1974LT (aptarimas) 02:06, 3 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Dėkui už pavyzdžius. Dabartinei formuluotei pritariu. Powermelon (aptarimas) 09:15, 3 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Dar vienas momentas, dėl šitos pačios taisyklės. Reiktų įtraukt reikalavimą, kad parašų gale privalėtų būti mygtukas [atsakyti]. T. y. paspaudei ir rašai, nelendant į source'ą. BigHead (aptarimas) 00:25, 4 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Na, šitas mygtukas techninis dalykas. Kadangi dar palyginti naujas, kartais nesuveikia ar kyla šiokių tokių nesklandumų. Homo ergaster (aptarimas) 08:49, 4 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Bet nesuveikia būtent kaip tik tada, kai kažkokiu būdu sig'as išpustytas. Sutikit, nepatogu ir atvirai trukdo greitam/operatyviam atrašymui, jau nekalbant apie pradedančiuosius. BigHead (aptarimas) 10:49, 4 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Na, taip, nepatogu. :) Tik čia jau būtų naujas pasiūlymas (pagal Vikipedija:Taisyklių ir tvarkų priėmimas), o dabar diskutuojame dėl mano pateikto. Homo ergaster (aptarimas) 22:18, 4 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Žinoma, temos nors susijusios ir neprieštaraujančios viena kitai, bet skirtingos.
Taigi, jūsų pasiūlymui visiškai pritariu ir įsipareigoju balsavime jį palaikyti. BigHead (aptarimas) 22:24, 4 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]

Kaip suprantu, tai visas kipišas dėl Marius Pūkis, kuris ir Linksmintojėlis, ir dar kažkas, trys vienoje diskusijoje. Aš iš karto dėl tokio pasirašinėjimo išsakiau pastabą. Ir kaip visada tapau blogiuku. Realiai, trolis molis diskutavo, o ne rimtas keleivis. Na, bent tokią išvadą pasidariau. /// Kelių aukštų taisyklės... Tada klausimas, ar mano parašas erzinantis? Formuoluotė erzinantis, tai žinant, kiek pas mumis depresuotų, manjačell`ų, tai juos viskas erzina iš eilės. Kiekvienam neįtiksi. /// O data? Aš paprastai nelabai įsivaizduoju kiek ten valandų Grinviče, ar Vilniuje. Ir EN_wiki, jeigu atnaujinu kokią statistiką, datos nerašau, nes neturiu supratimo kiek ten laiko. UTC 12:00 +8 val. ar 9... -- Makenzis Aptarimas Indėlis

Formuluotė „erzinantis“ iš esamo taisyklių teksto, čia nieko naujo. Na, taip, dėmesį į problemą atkreipė Marius Pūkis, bet tokių atvejų pasitaiko ir daugiau (pvz., Naudotojo_aptarimas:ArunasG#Bendri_šaltiniai). --Homo ergaster (aptarimas) 09:48, 3 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Pritariu pasiūlymui, tik su papildymu (ar rekomendacija), pvz., kažkas išvis nededa parašo (dažniau, koks naujokas). Tada po jo pasisakantis galėtų parodyti geros valios ženklą, t.y. padėti anonimo parašą pagal šabloną {{Anon}}. --Vilensija (aptarimas) 07:29, 3 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Vienas sakinys apie šabloną {{Anon}} jau yra ir esamose taisyklėse: „Kiekvienas pasisakymas turėtų baigtis pasisakiusio naudotojo parašu. Nesant parašo, galima vietoje jo įterpti šabloną {{Šablonas:Anon}}.“ Galima pamėginti kiek performuluoti: „Pastebėjus, kad trūksta parašo (pvz., atsakant į nepasirašytą pasisakymą), rekomenduojama įterpti šabloną {{Anon}}.“ Dar būtų galima pridurti „Negalima pasirašyti už kitus naudotojus“. Kartais pasitaiko ir tokių atvejų. --Homo ergaster (aptarimas) 21:54, 3 gegužės 2023 (EEST)[atsakyti]
Yra Pūkis, kuris nenori būti Pūkiu, yra Arūnas, kuris dorm ingliš karalius, tai dėl kelių keleivių visą autobusą pašokindinti tiegiog būtina. Nebent, reikia, tokiems keleiviams nurodyti, kuo remiantis negalima. Tada nurodomos taisyklės. Obivan it kiti dalyviai labai optimistiškai vertina tuos naujokus, galvoja, typo-Mesijus, ateis, atneš naudos wikipedijai. Idėjų fix kamuojami manjačellos turi kažkokį dream, ant kažko užsiciklina ir bando tai sukišti į wikipediją. Aišku, tokiems reikia parodyti pirštuku, kad taisyklės yra, reglamentas, skaitykite ir permanykite. Bet naivu tikėtis, kad jie pirma susipažins su taisyklėmis. Paprastai pritrolina, prirašo apie savo giminaičius, viršininkus. Sutinku, kad būtų daugiau tvarkos, kad studentų kursiniai, atsiskaitymai aka wiki straipsnis yra blogis, kad parašai turi būti ir atitinkti registraciją. Dėl datų, turėtų būti, bet... nesikartosiu. -- Makenzis Aptarimas Indėlis

Tai prieštaravimų kaip ir neatsirado, remiantis „Jei per dvi savaites aptarime neatsiranda prieštaraujančių keitimui, taisykles galima keisti taip kaip pasiūlyta, neskelbiant balsavimo.“ (dėl visa ko palaukiau ilgiau) pakeičiu. --Homo ergaster (aptarimas) 12:29, 15 liepos 2023 (EEST)[atsakyti]

Jau buvau užmiršęs šitą... Paukščių pienas aka Karvutė, kur nei paukštienos, nei pieno... nei jautienos. Pūkius bausti, bet ten trolių levelio žaidėjai, po kurių pasirodymų būna daug karvutės "bandelių", daug urzginmo, amsėjimo ir feikinių parašų. Taip, kad visi suprantam, kad nėra ko per daug nuolaidžiauti. Gaila švaistyti dykai laiką tokiems neklaužadoms. Nuo kompo In kampą, kaip sakydavo romėnai, ant žirnių tokius ir dzin. Reikia "teisinės" bazės wikyje, tai sukurkim. Makenzis (aptarimas) 12:58, 15 liepos 2023 (EEST)[atsakyti]