Vikipedijos aptarimas:Vandalizmas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Atsiprašau, kad iškart taisiau tekstą - tačiau buvo pakeitimai daryti dėl stiliau - visiškai neliečiant esmės, Ačiū, LORETA


Pasiūlyti pakeitimai[redaguoti vikitekstą]

Kurie keičia teksto prasmę (pakeitimai - žaliai)
Pastaba dėl COPYVIO - pirmą kartą dažnas tai padaro nepagalvojęs (nežinodamas), kad tai nepriimta... Vandalizmu laikytina, jei jis tai daro pakartotinai ir net po to, kai buvo įspėtas (siūlyčiau taip)

  • Kito VP dalyvio pasisakymų keitimas diskusijų ir aptarimų puslapiuose, kai šių pasisakymų turinys nėra agresyviai įžeidžiantis. Išimtis: leidžiama (ir patartina) įrašyti parašą naudotojo, kuris užmiršo pasirašyti, o taip pat pataisyti akivaizdžias rašybos, skyrybos ir stiliaus klaidas.
Gal tai ir ne vandalizmas, bet man žmonių darbo gaila. Rašybos, skyrybos ir stiliaus klaidas svarbiau taisyti straipsniuose.
Čia turėta omenyje ne tai, kad tokius pataisymus PRIVALOMA daryti (ir tam gaišti laiką), bet jei kas pastebės rašybos klaidelę ir ją pakeliui panorės pataisyti, dabar tai būtų jau vandalizmas. LORETA as --JonasS 16:35, 22 Vasario 2006 (EET)
Galbūt reiktų pažymėti, kad net ir klaidų taisymas turi būti saikingas (tik tais atvejais, kai nepataisius yra sunku suprasti prasmę - sukeistos raidės ir pan). O dėl parašo parašymo, reiktų paminėti {{anon|}} šabloną (kad tik su šiuo šablonu galima dėti svetimą parašą). knutux 10:00, 1 Kovo 2006 (EET)
  • Kopijavimo teisėmis apsaugotos informacijos pakartotinis arba dažnas įkėlimas.
Ir vienas kartas gali visiems daug košės privirti, tačiau aš, ko gero, neatkreipiau dėmesio į angliškoje versijoje esantį žodį "žinomai". Tą aš pataisysiu nes tai vertimo netikslumas. Audriusa

Skyrelyje Kas nėra vandalizmas:

Vietoje "narsūs" pakeista "drastiški"...

  • "Drastiški" redagavimai. Didelės straipsnio dalies perrašymas nėra vandalizmas, nors, jei nauja versija prastesnė, gali būti atkurtas ankstesnis turinys. Tokiems vartotojams pasiūlyti savo straipsnio versiją paruošti atskirame puslapyje (pvz., savo aptarimų puslapio zonoje), kad VP bendruomenė galėtų ją įvertinti.
Čia gal ir nieko. Audriusa

Pasiūlymas persvarstyti[redaguoti vikitekstą]

Tekstą pradedant skyreliu Lietuviškai Vikipedijai specifinės taisyklės reiktų revizuojant, nes, mano nuomone, joje yra taisytinų aspektų (įskaitant galimybes skirtingai traktuoti ir tuo piktnaudžiauti). Žinau, kad tie tekstai nukopijuoti iš kitų lt.VP puslapių, tačiau tai neturėtų sutrukdyti juos pagerinti.

Galima aišku parengti naują variantą ir jį svarstyti. Audriusa 15:53, 22 Vasario 2006 (EET)

Įspėjamieji šablonai[redaguoti vikitekstą]

Šablonas "ataka"[redaguoti vikitekstą]

{{ataka}}

Jūsų pasisakymas buvo suprastas kaip asmeninė ataka (įžeidinėjimas arba grasinimas) ir todėl buvo atmestas kaip vandalizmas. Atmetęs asmuo neketina kištis į diskusijos esmę. Jūs galite pakartotinai išsakyti savo požiūrį, jei tai darysite mandagiai ir nebaugindamas. Jūsų konstruktyvus indėlis visada laukiamas. Linkime tolimesnio ramaus bei rimto bendravimo. Šio skydelio ištrynimas bus laikomas įrodymu, kad įspėjimas perskaitytas ir suprastas.


Šabloną siūloma naudoti atmetant aiškiai įžeidžiančius arba grąsinančius pasisakymus, kurie paprastai nesibaigia konstruktyviomis išvadomis net jei teisi atakuojanti pusė.


Šablonas "Pakartotinis vandalizmas"[redaguoti vikitekstą]

{{Pakartotinis vandalizmas}}

Šis IP adresas žinomas kaip nuolatinių bei pakartotinų vandalizmo veiksmų šaltinis.


Reikia pasitarti dėl taisyklių keitimo (skyrelio Įspėjamieji šablonai} dėl kai kurių kitų skydelių naudojimo. Gal vertėtų apie juos info irgi įdėti į šias taisykles? Siggis 19:10, 2008 birželio 28 (EEST)

Dėl semantinio tikslumo[redaguoti vikitekstą]

Pasiūlymas patikslinimui:

  • Realybės mistifikacija, išsigalvojimas - prasimanymų sukūrimas (pavyzdžiui, išgalvotų asmenų biografijos). Prasimanymo taisyklė netaikytina plačiai žinomoms legendinėms asmenybėms (kaip J.Kristus), mitologijos ar literatūriniams personažams.

Termino pakeitimas CCV šablone[redaguoti vikitekstą]

Mano įsitikinimu, CCV šablone pasitaikantis keistinas visiškai nevartotinas terminas "kopijavimo teisės" į visuotinai priimtą ir vartojamą teisinę sąvoką "autorių teisės". Tai reikia turėti omeny jau vien todėl, kad neteisėtai atgaminant svetimą turinį be autoriaus sutikimo pažeidžiama ne vien išimtinė autoriaus teisė į atgaminimą ir padarymą viešai prieinamu kompiuterių tinklais, bet ir Berno konvecijoje dėl literatūros ir meno kūrinių apsaugos ir Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme įtvirtintos teisės į autoriaus vardą, kūrinio neliečiamumą ir kitos teisės. Atitinkamai siūlytina nevartoti minėto termino kituose kontekstuose. Iulius

Toks terminas vartojamas todėl, jog kūrinio nuosavybės teisės gali priklausyti ir ne autoriui, jei jis jas yra perdavęs ar pardavęs. Ar ir tuomet vis viena sakoma - autorių teisės? Audriusa 19:43, 24 Balandžio 2006 (EEST)
Autorių ir gretutinių teisių įstatymas aptaria ir turtines teises. Bet gal pastaba ir teisinga, nes šis įstatymas tokios "kopijavimo teisės" visai nemini. Konsultantas 08:35, 25 Balandžio 2006 (EEST)