TurkStream

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Blue Stream
Vieta
ŠalysRusijos vėliava Rusija, Turkijos vėliava Turkija
TrasaAnapa - (Juodoji jūra) - Kirklareli provincija
Nutiestas palei{{{nutiestas palei}}}
Pagrindinė informacija
Tipasgamtinės dujos
PartneriaiGazprom, BOTAŞ
RangovaiAllseas
Pradėtas2017 m. gegužė
Statybų vertė11,4 mlrd. €
Vamzdžio gamintojas{{{vamzdžio gamintojas}}}
Atidarymas2020 m. sausio 8 d.
Techninė informacija
Ilgis930 km
Jungties pajėgumai15,75 mlrd. m3
Kompresorinės stotys1 (Ruskaja)
Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti

TurkStream – tarpvalstybinis magistralinis dujotiekisRusijos į Turkiją.[1][2] Dujotiekis taip pat sujungtas su tarptautinėmis jungtimis su Serbija, Graikija, Šiaurės Makedonija, Bulgarija, Vengrija, Slovakija. Šiuo projektu Rusijos nacionalinis gamtinių dujų tiekėjas Gazprom įgavo pajėgumus tiekti gamtinės dujas į Balkanų pusiasalį apeinant tranzitą per Ukrainą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. atidarytas Blue Stream, pirmasis dujotiekis tarp Rusijos ir Turkijos. 2014 m. gruodžio 1 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie planus tiesti antrąjį tarpvalstybinį dujotiekį. Tuo pačiu metu pasirašytas memorandumas tarp Rusijos nacionalinio gamtinių dujų tiekėjo Gazprom ir Turkijos gamtinių dujų operatoriaus BOTAŞ.

2015 m. pasirašyta sutartis tarp Rusijos ir Graikijos dujotiekių operatorių dėl dujotiekio tiesimo Graikijos teritorijoje. 2017 m. pradėti dujotiekio tiesimo darbai. 2018 m. lapkritį pabaigti dujotiekio povandeniniai darbai, o 2019 m. dujotiekio grandis užpildyta dujomis. 2020 m. sausio 8 d. jungtį oficialiai pradėta eksploatuoti.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]