Travian

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Resursų laukai; Molio karjeras, geležies kasykla, grūdų ferma ir medžių kirtavietė

Travianas (angl. Travian) – internetinis naršyklinis žaidimas.

Žaidimą sukūrė ir 2004 m. išleido Vokietijos įmonė „Travian Games GmbH“.[1] „Traviane“ žaidėjai nuolatos sąveikauja su tūkstančiais tokių pačių dalyvių, besivaržydami tarpusavyje. Žaidimo aplinkoje atkuriama Romos imperijos laikotarpio klasikinė senovė. Žaidimo svetainė patenka į Top 20 lankomiausių Lietuvos vartotojų svetainių (2009 m. sausio 1 d. užėmė 17 vietą).[2] „Travianas“ yra naršyklinis žaidimas, sukurtas PHP programavimo kalba, žaidžiamas tiesiogiai interneto naršyklės pagalba. Tai strateginis žaidimas, kuriame vyksta įvykiai ir kaupiami resursai realiam laikui bėgant.

Žaidimo aplinka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienas žaidėjas, pradeda kaip kaimo vadovas, prieš tai pasirinkęs norimą gentį ir vietą žemėlapyje. Naujai sukurtas kaimas turi 2 gyventojus, jų skaičius priklauso nuo pastatų ir išteklių kiekio ir lygio kaime.[3]

Travian kaimo centras

Aplink žaidėjo kaimą yra 18 išteklių laukų – 4 medienos, 4 molio, 4 geležies, 6 grūdų laukai. Žaidimo pradžioje kiekvienas žaidėjas turi tokį patį išteklių kiekį, tačiau žaidimo eigoje užimdamas arba įkurdamas naujus kaimus jis gali pasirinkti kaimus su kitokiu laukų pasiskirstymu (bendras skaičius visada lieka toks pat).[4] Laukai gamina išteklius priklausomai nuo savo lygio skaičiuojant produkcija per valandą. Norėdamas padidinti produkcijos kiekį, žaidėjas turi padidint lauko lygį. Didžiausias išteklių lauko lygis ne sostinėje yra 10, sostinėje laukų lygis neribojamas. Taip pat egzistuoja oazės, kurios priklausomai nuo tipo gali padidinti kaime gaunamų išteklių kiekį. Resursai reikalingi norint statyti pastatus, kurti ir maitinti kareivius bei didinti išteklių laukų lygį.

Žaidimo pradžioje kaimas turi tik vieną pastatą kaimo viduryje vadinamą „Gyvenamasis pastatas“, turėdamas pakankamai resursų žaidėjas gali statyti naujus pastatus arba didinti esamų lygi. Vystant kaimą leidžiama statyti vis daugiau skirtingų pastatų.[5]

„Travian“ žaidime labai didelę reikšmę turi kariuomenė. Priklausomai nuo savo genties galima kurti skirtingus kareivių tipus, kurie turi unikalius sugebėjimus. Kareivinėse gaminami pėstininkai – jie pigūs, bet gana lėti ir nestiprūs. Arklidėse treniruojama kavalerija – greičiausi ir galingiausi kariai žaidime, bet jų gamybos kaina didesnė nei pėstininkų. Dirbtuvėse gaminamos mūradaužės ir katapultos, vienintelis kareivių tipas žaidime galintis griauti pastatus ir laukus. Senatoriai – pats brangiausiais kareivių tipas žaidime, jie gali „įkalbėti“ kito žaidėjo kaimą prisijungti prie puolėjo imperijos.

Gentys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradėdamas žaisti dalyvis pasirenka gentį, už kurią žais – germanus, galus, romėnus, egiptiečius arba hunus. Kiekviena gentis turi savo privalumų ir trūkumų. Romėnai aprašomi kaip gentis, geriausiai tinkanti naujokams. Jie turi pranašumą statybos technologijose, o romėnų kariai laikomi neprilygstamais. Tačiau romėnų kariuomenė yra brangi. Germanai yra geri puolėjai. Galai pasižymi puikia gynyba ir sparčiai manevruojančia kariuomene. Tačiau žaidimo stilius priklauso nuo kiekvieno žaidėjo pasirinktos strategijos ir sugebėjimų.

Ketvirtoji gentis natarai yra kompiuterio valdomi, jie atsiranda tik žaidimo pabaigoje.

Kaimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vystatantis žaidimui žaidėjas gali sukurti arba užgrobti iš kito žaidėjo papildomus kaimus. Tam naudojami kolonistai arba senatoriai. Kaimų priklausančių vienam žaidėjui skaičius nėra ribojamas, tačiau norint įkurti/užgrobti naują kaimą reikia turėti pakankamą „kultūros taškų“ kiekį. Kultūros taškus generuoja kiekvieno žaidėjui priklausančio kaimo pastatai ir laukai.

Aljansai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidėjai susivienija į aljansus, siekiančius strateginių tikslų: atsispirti galingam priešui, valdyti tam tikrą regioną, laimėti raundą. Aljansų nariai buriasi pagal skirtingus principus: bendrą ideologiją, gimtąjį regioną, mokymosi arba darbo įstaigą ir t. t. Aljansų nariai koordinuoja tarpusavyje karo veiksmus, laikosi bendros strategijos, naudojasi atskirais uždarais vidiniais forumais. Čia prasideda ir aljansų tarpusavio santykiai – diplomatija, karai, sąjungos. Tai yra vienas įdomiausių žaidimo aspektų, nes aljansų pagrindu užsimezga bendravimas, neretai peržengiantis žaidimo ribas.

Žaidimo tikslas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis žaidimo tikslas – pastatyti šimtojo lygio Pasaulio stebuklą. Šiam specialiam pastatui reikia milijonų resursų ir ilgo statybų laiko.[6] Kai tik kas nors sugeba pastatyti šimtojo lygio Pasaulio stebuklą žaidimas baigiasi ir šį pastatą pastatęs žaidėjas ir jo aljansas yra paskelbiami nugalėtojais. Žaidėjai dar kurį laiką gali prisijungti prie žaidimo, bendrauti su kitais žaidėjais, tačiau produkcija nėra gaminama, negalima statyti pastatų, ar pulti kitų žaidėjų.

Žaidimo galo pradžia prasideda apytiksliai 300 dienų nuo paprasto serverio įkūrimo ir po 100 dienų greitajame. Atsiranda ketvirtoji kompiuterio valdoma gentis Natarai, kurie turi Statybų planus, reikalingus statant Pasaulio stebuklą.[7]

Žaidimo variacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo pasauliai yra 53 šalyse, naudojant tos šalies kalbą: anglų – travian.com, travian.co.uk, travian.us, vokiečių – travian.de, lietuvių – travian.lt ir t. t.[8]

Vieną kalbą gali atitikti keli žaidimo pasauliai, kurių kiekvieno vartotojų skaičius gali siekti iki 55000 žaidėjų. Paprastai vienu momentu tam tikrame pasaulyje būna prisijungę 500–3000 vartotojų.

Šiuo metu naudojamos penkios žaidimo versijos 2.5, 3.0, 3.5 ir 3.6,4.0, 4,4 kurių taisyklės nežymiai skiriasi. Dabar yra testuojama „Travian“ 4.0 versija. Ji labai skiriasi grafika ir yra įdiegta daug naujovių. Taip pat egzistuoja greitieji serveriai, kuriuose veiksmas vyksta 3 kartus greičiau negu paprastajame.

Travian Plus[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimas yra nemokamas, tačiau už neprivalomą mokestį galima pasinaudoti tam tikrais privalumais, kurie daro įtaką žaidimo eigai. Papildomos funkcijos suteikia daugiau informacijos apie kaimą ir jį supančią aplinką, gali padidinti produkcijos gamybą 25 % ar leisti statyti pastatus ir laukus nelaukiant normaliomis aplinkybėmis privalomo laiko tarpo.[9]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Das Spiel Travian
  2. [https://web.archive.org/web/20090102173001/http://www.alexa.com/site/ds/top_sites?cc=LT&ts_mode=country&lang=none Archyvuota kopija 2009-01-02 iš Wayback Machine projekto. www.alexa.com]
  3. „Travian the basics“. Suarchyvuotas originalas 2009-02-27. Nuoroda tikrinta 2009-08-04.
  4. „Buildings“. Suarchyvuotas originalas 2009-02-27. Nuoroda tikrinta 2009-08-04.
  5. „Building Tree“. Nuoroda tikrinta 2009-08-04.[neveikianti nuoroda]
  6. „Wonder of the World“. Suarchyvuotas originalas 2009-02-10. Nuoroda tikrinta 2009-08-04.
  7. „Endgame“. Suarchyvuotas originalas 2014-07-26. Nuoroda tikrinta 2009-08-04.
  8. „Traviano serverių statistika“. Nuoroda tikrinta 2009-07-28.
  9. „Travian Plus & Gold“. Suarchyvuotas originalas 2009-02-08. Nuoroda tikrinta 2009-08-04.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]