Tim Burton

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.
Timothy William Burton

Timothy Walter Burton (g. 1958 m. rugpjūčio 25 d.) – amerikietis yra Akademiniams apdovanojimams ir Auksiniui Gaubliui nominuotas filmų režisierius, rašytojas ir dizaineris, įsimintinas dėl neeilinės tamsios ir gotiškos atmosferos savo filmuose.

Jis yra dviejų „Betmeno“ filmų režisierius, „Betmenas“ (1989) ir „Betmenas grįžta“ (1992). Daug dirbo su garsiu aktoriumi Johnny Depp, kuris vaidino filmuose „Edvardas Žirkliarankis(Edward Scissorhands),Edas Vudas(Ed Wood),Svynis Todas: demoniškas Flyto gatvės kirpėjas(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street). Kiti Tim Burton sėkmės ir kritikų palankumo sulaukę kūriniai yra „Mirusi nuotaka“ (Corpse Bride), „Čarlis ir šokolado fabrikas(Charlie and the Chocolate Factory),Mano gyvenimo žuvis(Big Fish),Beždžionių planeta(Planet of the Apes),Raitelis be galvos(Sleepy Hollow),Marsas atakuoja(Mars Attacks), „Vabalų sultys(Beetle Juice),Košmaras prieš Kalėdas(Nightmare before christmas). Taip pat režisierius bendradarbiauja su kompozitoriumi Danny Elfman.

Vaikystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Burton gime Burbanke, Kalifornijoje. Jis yra pirmagimis iš dviejų sūnų Bill Burton ir Jean Erickson šeimoje. Vaikystėje berniukas buvo uždaras, mėgo vienatvę bei buvo lakios vaizduotės. Jis nemėgo eiti į mokyklą, jam nepatiko kasdieninis ramus priemiesčio gyvenimas, todėl dažnai bėgdavo nuo realybės žiūrėdamas senoviškus, mažo biudžeto siaubo filmus, piešdamas. Kita figūra, smarkiai paveikusi Tim Burton, buvo Vincent Price, kurio filmai ryškiai paveikė būsimojo režisieriaus karjerą. Taip pat Burton buvo įkvėptas Ray Harryhausen kūrybos. Devintoje klasėje jo talentą pripažino vietinė šiukšlių išvežimo kompanija, kai jis laimėjo prizą už jo sukurtą nešiukšlinimo plakatą. Kompanija pakabino plakatus ant šiukšliavežių metams.

Po vidurinės Tim Burton laimėjo „Disney“ stipendiją ir studijavo trejus metus animaciją Kalifornijos Menų institute. Burton pirmas darbas animacijoje buvo piešti „Žiedų valdovo“ iliustracijas. Tuomet Burton buvo pasamdytas „Disney“ kompanijos piešti filmuką, tačiau „Disney“ nepriėmė jo darbo, motyvuodami, jog tai pernelyg žiauru ir nepriimtina rodyti vaikams. Burton nebuvo laimingas darbo „Disney“ periodu, tačiau tuo metu jis parašė ir nupiešė didžiąją dalį žymiojo savo animacinio filmuko „Košmaras prieš Kalėdas“.


Ankstyvoji karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1980-aisiais Burton sukūrė pirmą savo trumpametražį animacinį filmą, šešių minučių trukmės, apie berniuką, kuris fantazuoja apie tai, jog yra jo garbinamas idealas Vincent Price. Šis filmukas yra puikiai įvertintas kritikų ir tai buvo vienas iš pirmųjų dalykų, privertusių žmones pastebėti Burton ir jo kūrybą. Vėlesni jo darbai, kaip „Frankeweenie“, nors buvo orientuoti į vaikus, buvo uždrausti Disney kompanijos, kaip netinkami ir baisūs rodyti vaikams. Ir nors Burton darbai nebūdavo išleidžiami, jis vis vien buvo pastebėtas filmų industrijos ryklių. Neilgai trukus aktorius Paul Reubans paprašė Burton režisuoti filmą „Pee-wee Herman“. Šis savo ruožtu uždirbo 40 mln. dolerių, nors į jį tebuvo investuoti 7 mln. dolerių. Šiam filmui Burton paprašė #REDIRECT Danny Elfman parašyti muziką, kadangi buvo didelis jo grupės Oingo Boingo gerbėjas. Nuo tada Danny Elfman kūrė muziką visiems, išskyrus dviem(„Svynis Todas“, „Edas Vudas“), Tim Burton filmams.

„Vabalų sultys“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po režisavimo televizijos projektų „Alfredas Hitčkokas pristato“ ir „Pasakų teatras“, Burton gavo naują svarbų projektą. Vabalų sultys tai komedija apie porelę, atsidūrusią tarp gyvenimo ir mirties. Vaidina jame tokios įžymybės, kaip Alec Baldwin, Geena Davis ir Michael Keaton, uždirbo 80 milijonų dolerių, nors pats filmas buvo mažo biudžeto, bei gavo Oskarą už Geriausią Grimą. Vėliau jis buvo perkurtas į animacinį filmą tuo pačiu pavadinimu, kurio prodiuseris buvo Tim Burton ir kurį rodė keturis sezonus ABC ir FOX televizijos.

„Betmenas“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Burtono sugebėjimas režisuoti mažo biudžeto filmus ir paversti juos šedevrais, uždirbančiais milijonus, pelnė jam sėkmę ir gerą vardą. Pagaliau jam buvo pasiūlyta režisuoti didelio biudžeto filmą „Betmenas“. Filmas buvo filmuojamas Londone, buvo skirti dideli pinigai, tačiau Burton išsyk ėmė pyktis su kitais filmo prodiuseriais, jis norėjo pagrindiniame vaidmenyje matyti Micheal Keaton, nepaisant jo netinkamo kūno sudėjimo bei komiko reputacijos. Taip pat pakvietė vaidinti klouną Jack Nicholson, kas pritraukė vyresnių žiūrovų dėmesį, kurie nežiūrėtų fantastinių filmų apie superherojus. Kuomet 1989-aisiais birželį filmas buvo pristatytas, tai buvo didžiausia reklaminė kampanija filmų industrijos istorijoje tuo metu ir tai tapo vienu didžiausių visų laikų kino uždarbiu. Filmas uždirbo 400 mln. dolerių pasaulyje ir dar 250 mln. Amerikoje. Filmas parodė, kokią įtaką ir populiarumą Amerikoje ir pasaulyje turi komiksai ir amerikinis herojizmas, Supermeno įvaizdis, gėrio ir blogio kovos, ryškūs psichologiniai charakteriai. Tim Burton teigė, jog esminį poveikį filmui suteikė Jack Nicholson personažas ir jo kova su Betmenu.

„Edvardas Žirkliarankis“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1990-aisiais Burton su Caroline Thompson kartu sukūrė ir režisavo filmą „Edvardas Žirkliarankis“. Vaidinti buvo pakviesta ir Winona Rider, jau dirbusi su Burton filme „Vabalų sultys“. Taip pat anksčiau su juo dirbęs paauglių dievukas Johnny Depp buvo pakviestas vaidinti pagrindinį vaidmenį – Edvardą. Edvardas atrodė kaip žmogus, tačiau vietoje jo rankų buvo žirklės. Filmas filmuotas priemiestyje Floridoje ir labai primena Burton vaikystę Burbanke. Dauguma tą filmą laiko tarsi autobiografija apie paties Burton vaikystę. Jo gerbėjai ir kai kurie kritikai sako, jog tai vienas geriausių režisieriaus darbų. Dirbdamas su Burton, išgarsėjo kaip aktorius ir tapo pasauline žvaigžde pats Johnny Depp – pagrindinius vaidmenis jis gavo filmuose „Edvardas Žirkliarankis(Edward Scissorhands),Edas Vudas(Ed Wood),Svynis Todas: demoniškas Flyto gatvės kirpėjas(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street),Čarlis ir šokolado fabrikas(Charlie and the Chocolate Factory).

„Košmaras prieš Kalėdas“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sukurta eiliuota poema paties Burton, režisuota Henry Selick ir Caroline Thompson. Neeilinė animacija, muzikali atmosfera-animacinis filmas sulaukė didžiulės sėkmės iš gerbėjų pusės bei kritikų liaupsių ir uždirbo 50 mln. dolerių. Ištrintoji scena iš filmuko buvo kaip vampyrai žaidžia ledo ritulį su Tim Burton galva, šis epizodas buvo pakeistas pagrindinio filmuko herojaus moliūgu.

„Edas Vudas“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sukurtas filmas apie blogiausią visų laikų režisierių Ed Wood Jr. Kritikų liaupsių sulaukęs, apdovanotas Akademiniu apdovanojimu, žiūrovų įvertintas kaip itin įdomus filmas.

„Marsas atakuoja“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vėl pradėję bendradarbiauti Danny Elfman ir Tim Burton sukuria komiksais paremtą kino juostą, tačiau didžiulio populiarumo nesulaukia, nepaisant žvaigždžių aktorių komandos Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Michael J. Fox, Sarah Jessica Parker, Natalie Portman, Lukas Haas, Glenn Close, Rod Steiger, and Jack Black. Kritikai filmą įvertino taip pat nevienareikšmiškai, didesnės sėkmės filmas sulaukė už JAV ribų.

„Raitelis be galvos“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje rodytas ir nemenko populiarumo sulaukęs filmas su aktore Christina Ricci ir Johnny Depp. Pripildytas ypatingos Burton pamėgtos gotikinės nuotaikos, filmas buvo itin teigiamai įvertintas kritikų, gavo BAFTA apdovanojimą už geriausius kostiumus, Akademinius apdovanojimus.

„Beždžionių planeta“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Asmeninio gyvenimo pasikeitimų (skyrybų su žmona Lisa Marie) paskatintas, Burton ėmėsi naujo stiliaus filmų kūrimo. Palikdamas tamsius pamėkliškus kraštovaizdžius ir viduramžių vėles užmaršty, Burton imasi ateities transformacijų. Vien per savo premjeros savaitgalį šis filmas uždirbo 68 mln. Dolerių. Nors kritikai peikė filmą, kaip netekusį savo ankstesnės niūrios 1968 metais statytos versijos atmosferos. Nėra aišku, kas paskatino Burton sukurti būtent tokio pobūdžio filmą, yra tik minima, jog buvo daug paskutinės minutės filmo pakeitimų bei siužeto supaprastinimų. Apie tęsinį nekalba nei kino studija, nei pats Burton, nors filmas ir susilaukė didžiulės komercinės sėkmės.

Pastarieji metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tim Burton 2005-aisiais išleido „Mano gyvenimo žuvis(Big fish), kuris gavo net 4 Akademinius apdovanojimus. Žada iš naujo perleisti „Frankeweenie“, taip pat pasirašė sutartį su Disney kompanija kurti 3-D filmus. Pirmasis buvo „Alisa stebuklų šalyje“.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tim Burton gyvena su trečiąja žmona, aktore Helena Bonham Carter, su kuria turi sūnų bei dukrą. Šeima gyvena Londone. Burton artimai bendrauja ir su aktoriaus Johnny Depp šeima, yra vieno iš Depp vaikų krikštatėvis.

Mėgstamiausios Burton detalės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Režisuoti:

Prodiusuoti:

  • Corpse Bride (2005)
  • James and the Giant Peach (1996)
  • Batman Forever (1995)
  • Cabin Boy (1994)
  • The Nightmare Before Christmas (1993)