Tantra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šri Jantra

Tantra (skr. तन्त्र = IAST: tantra- 'saitas, gija'), tantrizmas – ezoterinės tradicijos, kurių esama hinduizme, bone (senoji Tibeto religija), budizme, džainizme. Tantros įvairiomis formomis egzistavo ar egzistuoja Indijoje, Kinijoje, Japonijoje, Tibete, Nepale, Butane, Pakistane, Šri Lankoje, Korėjoje, Kambodžoje, Mianmare, Indonezijoje, Mongolijoje.

Tantros apibrėžimas yra sudėtingas, kadangi skirtingi autoriai tantrą įvardija įvairiai. Pavyzdžiui, David Gordon White teigia, kad „Tantra yra Azijos tikėjimų ir elgsenos visuma, kuria siekiama įsisavinti ir perduoti energiją (kadangi Visata, kurią išgyvename – tai niekas kitas kaip aiški dieviškosios energijos išraiška; tai energija aukščiausios dievybės, kuriančios ir palaikančios šią Visatą) žmogaus mikrokosme siekiant kūrybinės ir laisvės pilnatvės“.

Indijoje tantra turi panašumų su Vedomis ir joga, turi mantras, savuosius guru.

Kairiosios rankos tantra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kairiosios rankos tantra (skr. वामतन्त्र, वामाचार = IAST: vāmatantra-, vāmācāra-) vadinamos tantrinės praktikos, kurios tikslingai atmeta esamą socialinę tvarką. Į šias praktikas patenka penkių, tradicinėje indų visuomenėje dalykų praktikavimas, vadinamas pañca-makāra („penkios M“): mėsos (māṃsa-) valgymas, žuvies (matsya-) valgymas, fermentuotų grūdų (mudrā) valgymas, alkoholio (mada-) vartojimas ir nesantuokinės sueities (maithuna-) praktikavimas. Kairiosios rankos tantra yra priešybė dešiniosios rankos tantrai, kuri faktiškai neprieštarauja vediniams ir brahmaniškiesiems mokymams. Kairė ranka Indijoje laikoma rituališkai nešvaria, nes ja plaunama išangė.[1]

Tantra budizme[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Budizme tantra yra mahajanos atšaka, dar vadinama vadžrajana, mantrajana, tantrajana, slaptąja mahajana, Slaptąja Mantra, Vaisiaus Važiuokle ir kitais vardais. Nuo bendrosios mahajanos (paramitajanos), Sūtrų arba atsižadėjimo kelio, tantra skiriasi tuo, kad joje žalingų emocijų nesikratoma, o meistriškais metodais jos panaudojamos tobulėjimui. Taigi ši kryptis apibūdinama kaip „perkeitimo kelias“, kadangi jame neigiama žalingų emocijų energija perkeičiama į teigiamą, dvasinę. Ypatingai šiame kelyje naudojama aistra, geismas; meistriška meditacine technika valdoma sueitis pažadina subtiliai palaimingą būseną, kurioje giliai suvokiama tuštuma, visų reiškinių substancinės esybės nebuvimas. Todėl tantra kartais dar vadinama Didžios aistros keliu.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Left-Hand Tantra.0Bruce M. Sullivan. Historical Dictionary of Hinduism. The Scarecrow Press, 1997.0p. 122

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]