Tanžeras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tanžeras
طنجة
      
Miesto reginys
Laiko juosta: (UTC+0)
Valstybė Maroko vėliava Marokas
Regionas Tanžero-Tetuano regionas
Gyventojų (2004) 669 685
Vikiteka Tanžeras

Tanžeras (arab. طنجة) – Maroko miestas, jūrų uostas šiaurinėje šalies dalyje, vakarinėje Gibraltaro sąsiaurio pakrantėje, Spartelio iškyšulyje. Tanžeras yra Maroko Tanžero-Tetuano regiono sostinė.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miesto vardas kildinamas iš žodžio Tenga, Tinga ir Titga. Graikų mitologijoje sakoma, kad šį miestą įkūrė Antėjas – Gajos ir Poseidono sūnus. Kada Heraklis uždusino Antėją, miestą pavadino jo našlės Tingos vardu. Netoli miesto yra turistų lankoma Heraklio ola.

V a. pr. m. e. kartaginiečiai įsteigė pakrantėje prekybos postą. I a. pr. m. e. Romos imperijos laikais Tanžeras buvo Mauretania Tingitana sostinė. V a. čia šeimininkavo vandalai, o nuo 534 m. priklausė Bizantijos imperijai. 702 m. miestą užėmė arabai.

Nuo 1471–1580 m. Tanžeras priklausė Portugalijai, 1580–1640 m. – Ispanijai, 1640–1661 m. vėl Portugalijai. 1661 m. Portugalijos princesė Katerina Braganca (Catherine of Braganza) tekėdama už Anglijos karaliaus Karlo II (Charles II of England), Tanžero miestą gavo kaip kraitį. Anglija miestui davė įgulą ir suteikė privilegiją. 1679 m. sultonas Mulai Ismailas bandė užimti miestą, bet tik po ilgos apgulties 1684 m. anglai sugriovę uostą ir patį miestą paliko Tanžerą. 1821 m. Tanžere JAV atidarė pirmąją diplomatinę atstovybę (konsulatą) užsienyje. 1844 m. miestą apšaudė Prancūzijos jūrų laivynas.

XX a. pradžioje Tanžeras tapo diplomatiniu ir komerciniu centru. Čia gyveno apie 40 000 gyventojų (20 000 musulmonų, 10 000 žydų ir 9 000 europiečių). Po 1912 m. Maroko padalinimo Tanžeras atiteko Ispanijai (Ispanijos Marokas), bet 1923 m. miestas buvo tarptautinėje zonoje, kurią valdė – Ispanijos, Prancūzijos JK ir nuo 1928 m. ir Italijos tarptautinės pajėgos. 1956 m. kovo 2 d. Marokui paskelbus nepriklausomybę Tanžeras atiteko Marokui.

Transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš Tanžero nutiestas geležinkelis į pietus link Rabato, Kasablankos ir į rytus, – Fesą ir Udždą. Autostrada Tanžeras-Fesas per Rabatą (250 km) (A2) ir Tanžeras – Setatas per Kasablanką (330 km) (A1). Kita automobilinė magistralė (N2) jungia Tanžerą su Tetuanu. 11 km į pietvakarius nuo miesto yra tarptautinis Tanžero oro uostas (Ibn Batuto tarptautinis oro uostas).

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ittihad Tanger (sporto klubas); futbolo ekipa žaidžia Botola pirmenybėse.
  • Tanžero didysis stadionas, kuris vadinamas ibn Batuto stadionu (pranc. Stade Ibn Batouta; Grand Stade de Tanger); talpina 45 tūkst. žiūrovų.[1][2]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]