Sviatoslavas Igorevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sviatoslavas Igorevičius
Sviatoslavas Igorevičius
Riurikaičiai
Gimė 927 m.
Kijevas
Mirė 972 m. (~45 metai)
Tėvas Igoris
Motina Olga
Sutuoktinis (-ė) Maluša
Vaikai Jaropolkas,
Olegas,
Vladimiras
Kijevo kunigaikštis
Valdė 945 m. - 972 m. (~27 metai)
Pirmtakas Olga
Įpėdinis Jaropolkas Sviatoslavičius
Vikiteka Sviatoslavas Igorevičius

Sviatoslavas Igorevičius (gimė – 942 m.; mirė – 972 m.) – Naugardo kunigaikštis, Kijevo kunigaikštis (945972), žinomas savo nuolatinėmis karinėmis kampanijomis rytuose ir pietuose prieš didžiąsias Rytų Europos galybes - Chazariją ir Pirmąją Bulgarijos imperiją.

Formaliai Sviatoslavas valdovu tapo būdamas trejų metų, po tėvo Kijevo kunigaikščio Igorio žūties 945 m., tačiau savarankiškai valdyti pradėjo, kaip galima spręsti iš netiesioginių duomenų, apie 961 m. (pagal metraštį 964 m.) Prie Sviatoslavo Kijevo Rusią daugiausia valdė jo motina kunigaikštienė Olga, iš pradžių už mažametį Sviatoslavą, po to vietoje Sviatoslavo per jo ilgus karinius žygius. Grįždamas iš žygio prieš Bulgariją Sviatoslavas 972 m. ant Dniepro slenksčių buvo užmuštas pečenegų.

Ankstyvieji metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal senovės rusų metraščius Sviatoslavas buvo vienintelis Kijevo kunigaikščio Igorio ir kunigaikštienės Olgos sūnus. Jo gimimo metai tiksliai nėra žinomi. Pagal Ipatijaus metraštį[1] Sviatoslavas gimė 942 m., tačiau kituose Būtųjų laikų pasakojimo sąrašuose, pvz., Laurentijaus, tokio įrašo nėra. Tai, kad tokia svarbi informacija perrašinėtojų buvo praleista tyrinėtojus neramina, nors tai neprieštarauja kitiems duomenims. Tam tikruose šaltiniuose kaip gimimo diena minimi ir 920 m., tačiau tai prieštarauja kitiems žinomiems faktams apie Sviatoslavo valdymą. Pagal O.M.Rapovą Sviatoslavas gimė Bulgarijos caro Simeono mirties metais, t. y. 927 m.[2]

Vardas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jis buvo pirmasis Kijevo Rusios kunigaikštis su abejotinu slavišku vardu [3], jo tėvų vardai buvo skandinaviškos kilmės.

X a. Bizantijos šaltiniuose ( Konstantinas VII Purpurinis 905-959 "De Administrando Imperio") , jo vardas buvo užrašomas kaip Sfendoslabos (Σφενδοσθλάβος).

(Liet: Šventastlabas arba Šventastslabas)

Vaikystė ir valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Remiantis istoriniais šaltiniais, po Igorio mirties Olga atėmė iš sūnaus valdžią ir išsiuntė iš Kijevo. X a. 7 deš. Sviatoslavas Igorevičius prijungė prie Kijevo Rusios viatičių žemes, sutriuškino Volgos Bulgariją ir Chazarų kaganatą, nugalėjo osetinus ir čerkesus ir privertė juos mokėti duoklę. 968 m. žygiavo prieš Dunojaus Bulgariją, užgrobė 80 miestų ir įsikūrė Perejaslave, čia įkūrė naująją savo sostinę. Atmušė pečenegus 969 m., grįžo į Balkanus, kur keletą kartų pralaimėjo Bizantijos kariuomenei puolusiai Bulgariją. 971 m. buvo priverstas sudaryti labai nepalankią sau sutartį su Bizantija ir palikti Bulgariją. 972 m. pavasarį žuvo mūšyje su pečenegais.

Sūnūs[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Jaropolkas Sviatoslavičius, Kijevo kunigaikštis
  • Olegas Sviatoslavičius, drevlianų kunigaikštis
  • Vladimiras Sviatoslavičius, Naugardo, Kijevo, Rusios krikštytojas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ipatijaus metraštis
  2. Рапов О. М. Когда родился великий киевский князь Святослав Игоревич // Вестник МГУ. Серия 8. История. 1993. № 4. С. 94-96.
  3. Р.Д.Лях (ред.) История Украины. Донецк, 2001. ISBN 966-7177-62-9. C.41

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sviatoslavas Igorevičius
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Olga
Kijevo Rusios didysis kunigaikštis
945972
Po to:
Jaropolkas Sviatoslavičius