Organinis junginys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lang-Bot-as (aptarimas | indėlis)
S robotas: brūkšneliai keičiami brūkšniais (pagal lietuvių kalbos rašybos normas)
Mea (aptarimas | indėlis)
S pataisiau stilių
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Organinis junginys''' – junginys priklausantis didelei cheminių junginių grupei. Esminis organinio junginio bruožas [[anglis|anglies]] ir [[vandenilis|vandenilio]] atomai molekulėje, dažnai ir kartu su kitais. Riba tarp organinių ir [[neorganinis junginys|neorganinių junginių]] nėra labai tiksli ir konkreti galiausiai tai ir nėra taip svarbu. Kadangi visiškai nėra reikalo junginius giežtai išskirti į tokias dvi dideles grupes.
'''Organinis junginys''' – junginys priklausantis didelei cheminių junginių grupei. Esminis organinio junginio bruožas [[anglis|anglies]] ir [[vandenilis|vandenilio]] atomai molekulėje, dažnai ir kartu su kitais atomais. Riba tarp organinių ir [[neorganinis junginys|neorganinių junginių]] nėra labai tiksli.
Kitaip '''organiniai junginiai''' tai junginiai kuriuos nagrinėja [[organinė chemija]].
Kitaip '''organiniai junginiai''' - tai junginiai, kuriuos nagrinėja [[organinė chemija]].


Organiniai junginiai toliau skirstomi pagal [[funkcinė grupė|funkcines grupes]] į:
Organiniai junginiai toliau skirstomi pagal [[funkcinė grupė|funkcines grupes]] į:
Eilutė 42: Eilutė 42:
*[[Vitaminai]]
*[[Vitaminai]]


Dalis sudėtingesnių junginių turi daug funkcinių grupių ir juos taip skirstyti sudėtinga. Junginys gali būti kartu ir [[aromatinis]] ir [[aminas]] ir [[esteris]] ir t.t.
Dalis sudėtingesnių junginių turi daug funkcinių grupių ir juos taip skirstyti sudėtinga. Junginys gali būti kartu ir [[aromatinis]], ir [[aminas]], ir [[esteris]], ir t.t.


== Nomenklatūra ==
== Nomenklatūra ==
Dėl junginių gausos juos pavadinti ir tuos pavadinimus besimokant įsiminti yra neįmanoma. Todėl priimta [[IUPAC nomenklatūra]] tam, kad pavadinimus būtų galima nesunkiai sudaryti pagal formulę. Tai tik dalinis sprendimas, kadangi pagal dabartinę IUPAC nomenklatūrą sudėtingesnių junginių pavadinimai tampa labai gremėzdiški, kartais net sunkiai telpa į kelias eilutes, todėl toks sprendimas tikrai nėra idealus. Greta nomenklartūrinių pavadinimų visi plačiau naudojami junginiai turi ir įprastus, tradicinius.
Dėl junginių gausos juos pavadinti ir tuos pavadinimus įsiminti yra neįmanoma. Paprastumo dėlei priimta [[IUPAC nomenklatūra]], leidžianti pavadinimus nesunkiai sudaryti remiantis junginio struktūra. Tai tik dalinis sprendimas, kadangi pagal dabartinę IUPAC nomenklatūrą sudėtingesnių junginių pavadinimai tampa labai gremėzdiški, kartais net sunkiai telpa į kelias eilutes, todėl toks sprendimas taip pat nėra idealus. Greta nomenklatūrinių pavadinimų visi plačiau naudojami junginiai turi ir įprastus, tradicinius.


[[Kategorija:Organiniai junginiai| ]]
[[Kategorija:Organiniai junginiai| ]]

23:36, 20 birželio 2007 versija

Organinis junginys – junginys priklausantis didelei cheminių junginių grupei. Esminis organinio junginio bruožas anglies ir vandenilio atomai molekulėje, dažnai ir kartu su kitais atomais. Riba tarp organinių ir neorganinių junginių nėra labai tiksli. Kitaip organiniai junginiai - tai junginiai, kuriuos nagrinėja organinė chemija.

Organiniai junginiai toliau skirstomi pagal funkcines grupes į:

Daug organinių junginių svarbūs biochemijoje:

Dalis sudėtingesnių junginių turi daug funkcinių grupių ir juos taip skirstyti sudėtinga. Junginys gali būti kartu ir aromatinis, ir aminas, ir esteris, ir t.t.

Nomenklatūra

Dėl junginių gausos juos pavadinti ir tuos pavadinimus įsiminti yra neįmanoma. Paprastumo dėlei priimta IUPAC nomenklatūra, leidžianti pavadinimus nesunkiai sudaryti remiantis junginio struktūra. Tai tik dalinis sprendimas, kadangi pagal dabartinę IUPAC nomenklatūrą sudėtingesnių junginių pavadinimai tampa labai gremėzdiški, kartais net sunkiai telpa į kelias eilutes, todėl toks sprendimas taip pat nėra idealus. Greta nomenklatūrinių pavadinimų visi plačiau naudojami junginiai turi ir įprastus, tradicinius.