Silent Hill (kompiuterinis žaidimas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Silent Hill
Kūrėjas Konami
Team Silent
Leidėjas Konami
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data
Žanras (-ai) Išlikimo siaubas
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai M (Mature)
Platforma PlayStation
Versija
Variklis
Platinimas CD-ROM
Licencija
Pirmtakas
Kitos dalys Silent Hill 2
Silent Hill 3
Silent Hill 4: The Room
Silent Hill: Origins
Silent Hill: Homecoming
www.konami-data.com

Silent Hill (liet. Tylioji Kalva, jap. サイレント・ヒル) – psichologinio siaubo kompiuterinis žaidimas, kurį 1999 m. sukūrė japonų kompanija „KonamiSony PlayStation žaidimų konsolei. Tai pirmasis išlikimo siaubo serijos epizodas, susilaukęs didelio publikos dėmesio.

Žaidimui muziką sukūrė kompozitorius Akira Yamaoka (山岡晃). Režisierius – Keiičiro Tojama (外山圭一郎).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tylioji Kalva – tai nuošalus kurortinis miestelis kažkur Jungtinėse Valstijose. Vasarai baigiantis vietovę pamažu palieka turistai – pagrindinis gyvenvietės pajamų šaltinis, o slogią nuotaiką iki šiol drumsčia žmonių prisiminimuose išlikę prieš septynerius metus įvykusio didžiulio gaisro vaizdai.

Tačiau atostogos baigiasi ne visiems. Haris Meisonas (Harry Mason), septynmetės dukros Šeril (Cheryl) prašymu, nusprendžia dar vienerias atostogas praleisti Tyliojoje Kalvoje. Būtent šiame miestelyje prieš septynerius metus jis su žmona (dabar mirusia) pakelėje rado paliktą kūdikį, kurį vėliau nusprendė įsivaikinti.

Kelias į Tyliąją Kalvą ilgas, o dėl automobilio gedimo Haris gali kelionę tęsti tik jau sutemus. Netikėtai visai tuščiame kelyje jį aplenkia policijos motociklas. Haris žvilgteli į šalia sėdinčią dukrą, o pakėlęs akis nustemba, kad šalikelėje guli tas pats motociklas, tik be vairuotojo. Staiga automobilio žibintų šviesoje priekyje pasirodo žmogaus siluetas, o Haris, supratęs, kad sustoti nepavyks, stipriai pasuka vairą į šoną, rėžiasi į sieną ir ištiktas smūgio netenka sąmonės.

Atsipeikėjęs Haris iškart pastebi tuščią keleivio sėdynę, greitai išsiropščia iš automobilio su viena mintimi: rasti Šeril. Kad ir kaip būtų keista, lauke sninga, o visą miestelį gaubia tirštas rūkas. Panašu, kad Tyliojoje Kalvoje visi žmonės dingo, o vietovė paslaptingai atskirta nuo likusio pasaulio – visi keliai baigiasi žiojinčia praraja. Radijas ir telefonai neveikia, susisiekti su išoriniu pasauliu neįmanoma. Dukros paieškas pasunkina dar ir tai, kad nuo šiol miestelio šeimininkai yra įvairios pabaisos, kurios žmonių atžvilgiu svetingai nenusiteikusios.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo metu Haris sutinka šiuos veikėjus:

  • Sibilė Benet (Cybil Bennett) – policininkė iš gretimo miesto Bramso (Brahms), atvykusi į Tyliąją Kalvą išsiaiškinti, kodėl dingo ryšys su vietos policija. Būtent jos motociklą Haris matė važiuodamas į miestelį. Sibilė yra pirmasis žmogus, kurį tuščioje vietovėje sutinka Haris. Ji vienintelė suinteresuota padėti jam surasti dingusią dukrą, tačiau veikėjai susitinka vos keletą kartu žaidime.
  • Dalija Gilespi (Dahlia Gillespie) – pagrindinė neigiama veikėja. Ji viena iš Tyliosios Kalvos sektos vadovių, siekiančių į šį pasaulį atvesti blogio angelą. Jos strategija – pasinaudoti įdukros netekusiu Hariu, kad galėtų rasti metafiziniame lygmenyje pasislėpusią Alesą.
  • Alesa Gilespi (Alessa Gillespie) – Dalijos dukra, kurią ji tyčia sudegino prieš septynerius metus žinodama, kad ji mirti negali ir kad žaizdos ją įkalins kūne neleisdamos laisvai veikti. Ji nebuvo eilinis vaikas, nes buvo pradėta siekiant panaudoti kaip inkubatorių demonui į žemę atvesti. Vis dėlto jai pavyko sukurti košmarišką Tyliosios Kalvos versiją, kurioje įkalino kai kuriuos kulto narius ir sugebėjo pasislėpti nuo savo motinos, tokiu būdu užkirsdama kelią jos planams.
  • Šeril Meison – Hario įdukra, kuri iš tiesų yra dalis Alesos sielos, išsilaisvinusios iš žaizdoto, sudeginto kūno. Tik jai atvykus į Tyliąją Kalvą Alesa galėjo tapti „dievo“ (tamsos angelo) inkubatoriumi.
  • Dr. Maiklas Kaufmanas (Dr. Michael Kaufmann) – vienos iš Tyliosios Kalvos ligoninių direktorius, kulto narys, kurio pagrindinė funkcija žaidime tampa užkirsti kelią Dalijos kėslams.
  • Liza Garland (Lisa Garland) – seselė, kuri rūpinosi sudeginta Alesa Gilespi. Ji egzistuoja tik metafiziniame Tyliosios Kalvos lygmenyje.

Žaidimo principai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Silent Hill“ yra trečiojo asmens perspektyvos laisvai judančios kameros (fonas generuojamas realiu laiku) žaidimas, kurio valdymo schema trimatė (nurodymai eiti į šonus sukioja veikėją pagal/prieš laikrodžio rodyklę).
  • Žaidimas pasižymi prastu matomumu. Žiūrėti į tolį trukdo tamsa arba rūkas.
  • Vienas iš svarbiausių siaubo kūrimo elementų yra aplinkos kaita. Yra trys Tyliosios Kalvos realybės: diena (miestelį gaubia tirštas rūkas ir nuolat sninga), naktis (paprastai atslenka staiga be jokio įspėjimo) ir košmariška miestelio versija (apie šį pasikeitimą įspėja sirenų gausmas; betoninės ir medinės sienos, grindys tampa surūdijusiais (ar kraujuojančiais) metaliniais pastoliais ar spygliuotos vielos tvora; šioje tikrovėje ne visada galioja įprasti fizikos dėsniai).
  • Veikėjas su savimi nešiojasi sugedusį radijo imtuvą, kuris ima čirkšti netoli esant priešui.
  • Plikomis rankomis kautis jokių galimybių nėra. Šaunamųjų ir šaltųjų ginklų arsenalas daugmaž apylygis.
  • Priklausomai nuo atliekamų tam tikrų veiksmų, žaidimas gali baigtis penkiais būdais.

Versijos ir kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimas išleistas

tik Sony PlayStation konsolei.

Europietiška žaidimo versija yra cenzūruota: joje moralės sumetimais pašalinti priešai „vaikai – demonai“.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]