Tylioji kalva

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Tylioji kalva

PavadinimasSilent Hill
Kilmės šalisJAV/Prancūzija
RežisieriusChristophe Gans
Prodiuseris (-iai)Samuel Hadida
Don Carmody
Scenaristas (-ai)Roger Avary
Christophe Gans
Nicolas Boukhrief
VaidinaRadha Mitchell
Sean Bean
Laurie Holden
Jodelle Ferland
Deborah Kara Unger
Alice Krige
Metai2006
Žanrassiaubo
Trukmė127 min.
Kalbaanglų k.

Tylioji kalva (angl. Silent Hill) – 2006 m. JAV siaubo filmas, pastatytas pagal kompiuterinį žaidimą Silent Hill. Filmą išleido „TriStar Pictures“. Montažas – Sébastien Prangère. Kinematografija – Dan Laustsen. Muzika – Jeff Danna ir Akira Yamaoka. Filme pasakojama, kaip miestelio žmonės išniekino ir negailestingai nukankino mergaitę ir kaip jų poelgis susilaukė žiauraus keršto.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Rouz (akt. Radha Mitchell) gyvena tarsi košmare – jos vienintelė dukrelė Šeron (akt. Jodelle Ferland) sunkiai serga. Medikai jai negali pasiūlyti jokių viltį teikiančių gydymo būdų. Nusivylusi motina griebiasi bet ko, kas gali pagelbėti jos kūdikiui. Paskutinė Rouz viltis – netradiciniai gydymo būdai. Ji nusprendžia nuvežti dukrelę į jos gimtąjį miestą – Tyliąją Kalvą (Silent Hill). Tačiau Rouz vyras (akt. Sean Bean) mano, jog tai tiesiog paistalai ir Šeron tai nepadės. Tačiau vilties netekusios motinos niekas nesustabdys – nei vyro protestai, nei sveiko proto balsas. Rouz su dukrele atvyksta į miestelį, o atvykusios patiria avariją ir kažkaip patenka į alternatyvią – keistą, ištuštėjusią ir šiurpą keliančią – jo versiją, iš kurios nebegali ištrūkti. Miestelis, skendintis pelenuose ir tirštame rūke, bauginančiai šnara keistų gyvių žingsniais, o tamsa, nusileidžianti vakarais, atrodo atgyja ir transformuoja viską, prie ko prisiliečia. Patyrusi automobilio avariją Rouz pabunda ir pastebi, kad jos dukra dingusi. Motina ima blaškytis po miestelį, vildamasi, jog ten, rūke, klaidžioja jos mažoji Šeron. Rouz ne vienintelė Tyliojoje Kalvoje. Moteris sutinka keletą nelaimėlių – Tyliosios kalvos miestelio religinės sektos narių. Jie, patekę į rūko ir tamsos spąstus, negali palikti miestelio ir priversti kovoti su tamsos būtybėmis, atsėlinančiomis iš rūko ir tamsos.

Pasigedęs Rouz ir Šeron, Rouz vyras praneša policijai. Ieškoti dingusiųjų motinos ir dukters pasiunčiamas detektyvas Tomas Gučis (akt. Kim Coated). Jiedu nuvyksta į Tyliąją Kalvą – visiškai tuščią miestą, kurį gyventojai paliko prieš 30 metų kilus gaisrui ir kurio teritorija šiuo metu negyvenama dėl po jo žeme degančios anglies, bet nieko neranda.

Miestelyje su Rouz taip pat įkalinta policininkė Sibilė Benet (akt. Laurie Holden). Ji pasirodo tada, kai Rouz labiausiai reikalinga pagalba, tačiau moteris greitai suvokia, jog vien detektyvės pagalbos jai nepakaks. Jos abi galiausiai supranta, kad norint surasti Šeron rūke ir tamsoje slypintys monstrai bus mažiau pavojingi nei Tyliosios Kalvos sektos nariai. Rouz vėliau supranta, kad pabaisos iš tiesų yra Alesos – prieš 30 metų sektos narių sudegintos, bet išgyvenusios – mergaitės keršto įrankis, o sektos nariai, aklai tikėdami fanatiškos vadovės Kristabelos pasakojimais, pastaruosius dešimtmečius gyveno manydami, kad atėjo pasaulio pabaiga ir kad jie vieninteliai likę gyventojai žemėje.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Radha Mitchell – Rouz da Silva (Rose Da Silva), Šeron motina, kuri norėdama išgydyti per miegus vaikštančią dukrą ją atveža į Tyliąją Kalvą.
  • Sean Bean – Kristoferis da Silva (Christopher Da Silva), Šeron tėvas ir Rouz vyras, realiame pasaulyje mėginantis rasti savo žmoną ir dukrą.
  • Laurie Holden – Sibilė Benet (Cybil Bennett), gretimo Bramso (Brahms) miesto policininkė, kuri mėgindama motociklu pasivyti Rouz pati patenka į alternatyvią Tyliosios Kalvos miestelio versiją.
  • Deborah Kara Unger – Dalija Gilespi (Dahlia Gillespie), motina, iš kurios prieš 30 metų Tyliosios Kalvos sektos nariai atėmė ir sudegino dukrą, vardu Alesa, nes Dalija atsisakė nurodyti savo dukros tėvą.
  • Kim Coates – Tomas Gučis (Thomas Gucci) – detektyvas, buvęs Silent Hill miestelio gyventojas, padėjęs Alesai išgyventi po egzekucijos.
  • Tanya Allen – Ana (Anna), Tyliosios Kalvos sektos narė.
  • Alice Krige – Kristabela (Christabella), Tyliosios Kalvos sektos vadovė.
  • Jodelle Ferland – Šeron da Silva (Sharon Da Silva), įvaikinta Rouz ir Kristoferio dukra, gimusi iš sudegintos Alesos sieloje likusio gėrio.
  • Colleen Williams – archivistė
  • Ron Gabriel – senas mechanikas
  • Eve Crawford – sesuo Margaret
  • Derek Ritschel – jaunas policijos pareigūnas
  • Amanda Hiebert – degalinės darbuotojas
  • Nicky Guadagni – apimta sielvarto moteris
  • Maxine Dumont – Kristabelos pagalbininkas
  • Christopher Britton – Adamas
  • Roberto Campanella – Piramidės galva, sektos narius persekiojantis budelis, kuris dėvi piramidės formos šalmą.