Scandinavian Airlines

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Scandinavian Airlines System)
Scandinavian Airlines (SAS)
IATA
SK
ICAO
SAS
Šaukinys
SCANDINAVIAN
Įkurta 1946 m.
Pagrindinis oro uostas Kopenhagos, Oslo ir Stokholmo oro uostai
Dažno keleivio programa EuroBonus
Aljansas Star Alliance
Lėktuvų skaičius 137 (+47 nuomojami)
Maršrutai 176
Būstinė Solna, Švedija
Vadovybė Fritz H. Schur (pirmininkas)
Rickard Gustafson (generalinis direktorius)
Tinklalapis flysas.com

Scandinavian Airlines (SAS) – didžiausia Skandinavijos oro linijų bendrovė, kurią valdo Danija, Švedija ir Norvegija.[1] „SAS“ priklauso „SAS Groupholdingo kompanijai. „SAS“ būstinė yra Švedijos mieste Solna. Iš viso bendrovė valdo 137 lėktuvus ir skraidina keleivius 176 maršrutais.

Oro bendrovė buvo įkurta 1946 m. kaip konsorciumas, aptarnaujantis „Det Danske Luftfartselskab“, „Svensk Interkontinental Lufttrafik“, „Det Norske Luftfartselskap“ ir „AB Aerotransport (ABA)“ įmones. Po poros metų įmonė padėjo teikti paslaugas keliones po Europą, o 1951 m. buvo pervadinta į „SAS“.

1957 m. SAS tapo pirmąja oro linijų bendrove, pasiūliusia savo klientams bilieto aplink pasaulį paslaugą, skrendant virš Šiaurės ašigalio.

1997 m. gegužės mėnesį kompanija kartu su „Air Canada“, „Lufthansa“, „Thai Airways International“ ir „United Airlines“ bendrovėmis įsteigė oro linijų bendrovių aljansąStar Alliance“.

2006 m. įmonė aptarnavo 25,4 milijonus keleivių ir pasiekė 42 milijardo Švedijos kronų pelną. Pagal šį rodiklį „SAS“ tapo 9-ta pagal dydį Europos oro linijų bendrove.

2004 m. SAS buvo padalinta į keturias skirtingas bendroves – „SAS Scandinavian Airlines Sverige AB“, „SAS Scandinavian Airlines Danmark AS“, „SAS Braathens AS“ ir „SAS Scandinavian International AS“. Tačiau po kelerių metų 2009 m. spalį visos vėl buvo sujungtos į vieną kompaniją – „SAS Scandinavian System AB“.

Nuotraukų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Profile for SAS“. Centre for Aviation. Suarchyvuotas originalas 2012-08-22. Nuoroda tikrinta 2012-08-22.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]