San Diego Comic-Con International

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 32°42′22.60″ š. pl. 117°09′42.63″ v. ilg. / 32.7062778°š. pl. 117.1618417°r. ilg. / 32.7062778; 117.1618417

San Diego parodų centras

San Diego Comic-Con International (arba tiesiog Comic-Con) – įvairias meno šakas apimanti mugė, kasmet vykstanti San Diege, Kalifornijoje, JAV. Renginys vyksta keturias dienas (nuo ketvirtadienio iki sekmadienio), trečiadienį vyksta uždara peržiūra, skirta tik profesionalams, eksponentams ir kai kuriems svečiams, užsiregistravusiems visoms keturioms dienoms.

Organizacija „Comic-Con International“ taip pat rengia kitas dvi parodas, „WonderCon“ ir „Alternative Press Expo“ (APE). Abu rengiami San Fransiske. Nuo 1974 m. „Comic-Con“ mugėje teikiami Rašalinės apdovanojimai (Inkpot Award) svečiams ir asmenims, kurie domisi populiariųjų menų industrija, bei taip pat „Comic-Con“ direktorių tarybos ir renginio komiteto nariams. Čia taip pat teikiami ir Eisnerio apdovanojimai.

Pradžioje mugėje buvo pristatomi tik mokslinės fantastikos ar fentezi tematikos komiksų knygos, filmai, televizijos programos ir susijusios populiariojo meno šakos. Dabar renginys apima platesnę populiariosios kultūros elementų įvairovę, kaip kad siaubo žanrą, anime, manga, žaislus, kolekcionuojamų kortų žaidimus, kompiuterinius žaidimus, internetinius komiksus ir fentezi romanus. Pasak Forbes, tai didžiausias tokio tipo renginys pasaulyje.[1] 2010 m. San Diego parodų centre, kuriame vyko „Comic-Con“, apsilankė daugiau kaip 130 000 lankytojų.[2] Pagal tai „Comic-Con“ yra ketvirtas didžiausias renginys, susijęs su komiksais, po „Comiket“, „Angoulême International Comics Festival“ ir „Lucca Comics and Games“.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mugė įkurta 1970 m. pavadinimu „Golden State Comic Book Convention“ grupelės asmenų iš San Diego: Shel Dorf, Richard Alf, Ken Krueger ir Mike Towry. Vėliau vadinosi „San Diego Comic Book Convention“.

Renginiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Be paviljonų, seminarų ir studijų, kuriose bendraujama su komiksų knygų profesionalais, mugėje rodomi būsimų kino filmų ir serialų anonsai, rengiamos apžvalgos su žymiausiomis komiksų ir kompiuterinių žaidimų kompanijomis. Vakarais vyksta apdovanojimų ceremonijos, kasmetinis maskaradinis kostiumų konkursas ir „Comic-Con“ nepriklausomų filmų festivalis, kuriame rodomi tiek trumpametražiai, tiek pilnametražiai filmai, neturintys platinimo sandėrių.

Taip pat vyksta eklektinių filmų, japonų animacijos programos, žaidimų ir kitokie renginiai.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. David M. Ewalt (2011-07-25). „The Coolest Costumes Of Comic-Con“. Forbes. Nuoroda tikrinta 2013-07-09.
  2. Weisberg, Lori (2010-11-22). „Comic-Con registration crashes for second time“. San Diego Union-Tribune. San Diego, California. Nuoroda tikrinta 2010-11-24.