Rūdninkų-Žygmantiškių kopynas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Smėlio kopos Rūdninkų poligone

Rūdninkų-Žygmantiškių kopynas – vėjo supustyta smėlio kalvynas (kopynas), esantis Rūdninkų girioje (Šalčininkų rajono savivaldybė). Jis susijęs su senoviniu Švenčionėlių-Vilniaus-Varšuvos proslėniu, kurio plotis siekia nuo 2,5 km iki 10-18 km. Kontinentinės kopos ties Žygmantiškėmis iškyla iki 30 metrų aukščio, o vietomis yra 150−160 metrų absoliutaus aukščio.

Rūdninkų kopa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rūdninkų kopa yra 40 km atstumu nuo Vilniaus.[1] Tai atvira žemyninė kopa, viena iš nedaugelio tokių geomorfologinių darinių kontinentinėje Lietuvos dalyje. Ji eina Rūdninkų girios viduriu iš šiaurės rytų į pietvakarius. Tai yra atvira smėlio plynė, suformuota nuo nuolat mėtomų bombų sukeltų gaisrų, unikalus kontinentinių smėlynų darinys.[2] Sovietų Sąjungos laikais čia buvo karinis poligonas. Jame daugybė keliukų, vedančių minkštu, biriu ir klampiu smėliu.

Artimiausi objektai – Rūdninkų girios biosferos poligonas, Rūdninkų kraštovaizdžio draustinis, Kernavo telmologinis draustinis, Rūdninkų šaudykla, ežeras Kernavas. Artimiausia didesnė gyvenvietė – Rūdninkai.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Violeta Pukelytė. „Senųjų žemyninių kopų tyrimai Lietuvoje“. Baltica, nr. 24 specialus leidimas. Vilnius. 2011. 147–150 [1]
  • Dr. Regina Morkūnaitė. Rūdninkų ir Viešvilės kontinentinių kopų morfogenezės palyginamoji charakteristika. GTC Geologijos ir geografijos institutas. September 2014. Conference: III Lietuvos geografų kongresas: Vilnius. [2]
  • http://www.turizmas.salcininkai.lt/kontinentines-kopos/ Archyvuota kopija 2021-04-16 iš Wayback Machine projekto. Kontinentinės kopos (Turizmas Šalčininkų rajone)