Prienų Šiukštų koplyčia

Koordinatės: 54°38′06″š. pl. 23°56′56″r. ilg. / 54.635136°š. pl. 23.948961°r. ilg. / 54.635136; 23.948961
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

54°38′06″š. pl. 23°56′56″r. ilg. / 54.635136°š. pl. 23.948961°r. ilg. / 54.635136; 23.948961

Prienų Šiukštų koplyčia
Savivaldybė Prienų rajonas
Gyvenvietė Prienai
Adresas Kęstučio g. 9
Statybinė medžiaga tinkuotas mūras
Pastatyta (įrengta) 1875 m.
Stilius klasicizmas

Šiukštų laidojimo koplyčiakoplyčia, stovinti Prienuose, Kęstučio g. 9, šventoriuje, už Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčios – priešingoje pusėje nuo pagrindinių šventoriaus vartų. Koplyčioje palaidota bažnyčios fundatorė Brigita Šiukštienė ir jos vaikai.

Koplyčia pastatyta 1875 m., ji yra nacionalinės reikšmės architektūros paminklas, priklausantis bažnyčios statinių kompleksui, 2015 m. įtrauktas į Kultūros paveldo registrą (unik. kodas 38385).[1]

Koplyčia naudojama bažnyčios inventoriui saugoti. Jos langai saugumo sumetimais uždengti faneros plokštėmis. Viduje išlikęs altoriaus fragmentas. Laidojimo rūsys užsandarintas (anksčiau išplėštas).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Koplyčios istorija siejama su kilminga Šiukštų gimine. ŠiukštosŽemaitijos bajorai, turėję „Pobóg“ herbą. Jie buvo daugelio Žemaitijos dvarų įkūrėjai ir savininkai: įkūrė Babtyno-Žemaitkiemio dvarą, valdė Aristavos, Apytalaukio, Kėdainių, Melagėnų ir kitus dvarus.[2] XVIII a. jie valdė Šaltupio dvarą.[2]

Šiukštų giminė buvo nuolatiniai Kauno žemės teismo teisėjai. Giminės didikai visoje Lietuvoje yra fundavę 15 bažnyčių, tarp jų ir Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčią (1750 m.). Iš giminės yra kilę žinomų dvasininkų. Šiukštos buvo aktyvūs 1831 ir 1863 m. sukilimų dalyviai.

Šiukštų giminės bene didžiausia kapavietė yra Prienų senosiose kapinėse. Ją lanko giminės atstovai iš Lenkijos. Ištyrinėjus visų ten palaidotų Šiukštų nuopelnus, Šiukštų giminės kapavietė bus traukiama į kultūros paveldo registrą.[2]

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiukštų koplyčia kartu su dar keturiomis mažesnėmis, procesijoms skirtomis koplytėlėmis sudaro darnų šventoriaus ansamblį. Šventorių juosiančios tvoros skirtingose pusėse įrengtos keturios stačiakampio plano, kompaktinio tūrio koplytėlės su trikampiais frontonais.

Šiukštų koplyčia sumūryta iš plytų, nutinkuota. Priekiniu fasadu orientuota į bažnyčios pusę, galiniu – nukreipta į šventoriaus tvoroje įrengtus pagalbinius vartelius. Statinys turi klasicizmo stiliaus bruožų, yra stačiakampio plano, su trisiene apside. Statinio dvišlaitis stogas (virš apsidės - trišlaitis) uždengtas skardos danga. Ant kraigo įtaisytas bokštelis su ornamentuotu geležiniu kryžiumi.

Vidinė patalpa vienanavė, nedaloma pertvarinių sienų. Šoninių fasadų langų angos su segmentinėmis sąramomis, dvivėrių durų anga su pusapskrite sąrama. Pietryčių (priekiniame) fasade yra stačiakampė niša su įmūryta akmens lenta, aukščiau, frontone – stačiakampė niša su ovalia anga, kurią dengia geležinis ornamentas. Šiaurės rytų (galiniame) fasade įrengta apvali niša. Priekinio fasado kampus puošia tinkuoto plytų mūro piliastrai su bazėmis ir kapiteliais. Pastogę juosia tinkuoto plytų mūro profiliuotas karnizas.

Pastato pamatas su tinkuotu plytų mūro cokoliu. Koplyčioje, po grindimis, įrengtas laidojimo rūsys. Įėjimas į jį iš vidaus, užkaltas.

Virš įėjimo durų įmūryta akmeninė memorialinė lenta byloja, jog čia palaidota Brigita Šiukštienė, mirusi 1804 m., bei keturi vaikai. Lentos įrašas: „TU GROB / BRYGYDY Z MOLOCHOWCOW SZUKSCIN / STAROSCINEY LELUSZANSKIEY / KTURA UMARŁA DNIA 26 AUGUSTA 1804 Ro / TU GROBY IEY DZIECI / BERNARDA Y LUDVIKA SYNOW FRANCISZKI Y LUDOWIKI CUREK.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Koplyčia“. Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registras. Nuoroda tikrinta 2018-03-06.
  2. 2,0 2,1 2,2 Pirmasis kultūros paveldo objektas Prienų senosiose kapinėse