Ovalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Viena iš ovalo formų

Ovalas – plokščia, uždara, iškili, glodi kreivė (pvz., apskritimas, elipsė), turinti bent vieną simetrijos tašką.[1] Analogiškai ovalais yra vadinamos visos automobilių lenktynių trasos, kurių schemos primena šią geometrinę figūrą, taip pat ir greitojo čiuožimo arenos.

Kaip atskiras ovalo atvejis, pažymėtina kiaušinio forma, dažniausiai naudojama norint apibrėžti ovalo sąvoką. Atsižvelgiant ir į kitus mėginimus apibūdinti ovalo sąvoką, galima apibrėžti šias tris ovalo savybes:

  1. Ovalas yra glodi figūra, tai yra, nėra nė vieno taško, kuriame kreivė sudarytų kampą, arba, matematiškai kalbant, ovalas yra kreivė, diferencijuojama kiekviename savo taške.
  2. Ovalas savo forma yra panašus į apskritimą ar elipsę, t. y., ovalas yra iškiloji figūra. Matematiškai kalbant, bet kokia tiesė, kertanti ovalą, tai daro daugiausiai dviejuose taškuose.
  3. Ovalas turi bent vieną simetrijos ašį.

Paskutinioji sąlyga dažnai yra ignoruojama kalbant apie automobilių trasas. Automobilių sporte ovalas yra bet kokia trasa, kurioje visi posūkiai yra tik į vieną pusę (dažniausiai į kairę).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. ovalas(parengė Rimas Norvaiša). Visuotinė lietuvių enciklopedija (tikrinta 2024-02-03).