Poopo ežeras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Poopo ežeras
Vieta Bolivija
Plotas ~1000 km²
Kranto linijos ilgis 1125 km
Vidutinis gylis >1 m
Didžiausias gylis ~3 m
Įteka Desaguaderas
Išteka Lakachauira

Poopo ežeras (isp. Lago Poopó, keč. Puwpu qucha) – didelis, seklus ir druskingas ežeras centrinėje Bolivijoje, Altiplane. Įeina į Oruro departamento teritoriją.

Ežero vandens lygis smarkiai kinta. Pagrindinis vandens šaltinis (92 %) – iš Titikakos atitekanti Desaguadero upė. Kiti upeliai įteka tik po lietaus. Kai Poopo ežero vandens lygis ypač aukštas, perteklinis vanduo nuteka į Koipasos ir Ujūnio druskos lygumas. Nusekus Titikakai, Desaguaderas neatneša pakankamai vandens, ir Poopas nusenka.

Dėl ežero nenuotakumo ir aridinio klimato, vanduo labai druskingas. Šiaurinė dalis gerokai gėlesnė dėl Desaguadero vandens.

Poopo ežere gyvena 4 vietinės žuvų rūšys: šamažuvė Trichomycterus, bei Orestias genties karpažuvės. Taip pat įveisti vaivorykštiniai upėtakiai ir neotropinės aterinos. Ežero pakrantėse gyvena 34 rūšių paukščiai, iš jų gausiausi – flamingai.

2015–2016 m. ežeras dėl ilgalaikės sausros visiškai išdžiuvo, palikdamas tik druskožemių plotus. Nors Poopo ežeras taip nusekęs yra ne kartą, tačiau dėl vandens išteklių išnaudojimo drėkinimui spėjama, kad ežeras gali nebeatsikurti.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]