Plaukuotoji vandenskrodė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mesovelia furcata

Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Potipis: Šešiakojai
( Hexapoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Poklasis: Sparnuotieji
( Pterygota)
Būrys: Straubliuočiai
( Hemiptera)
Pobūris: Blakės
( Heteroptera)
Šeima: Netikrosios vandenskrodės
( Mesoveliidae)
Pošeimis: Mesoveliinae
( Mesoveliinae)
Gentis: Mesovelia
( Mesovelia)
Rūšis: Plaukuotoji vandenskrodė
( Mesovelia furcata)
Binomas
Mesovelia furcata
Mulsant & Rey, 1852

Plaukuotoji vandenskrodė (Mesovelia furcata) yra blakių pobūrio gentis, kurios atstovai gyvena vandens paviršiuje ir ant vandens ir sausumos ribos.

Šios šeimos blakių kūnas 3 – 4 mm[1] ilgio, ištempto ovalo formos, žalsvos spalvos, išmargintas tamsiai rudomis dėmėmis bei dryžiais. Dažniausiai tai besparniai vabzdžiai, bet randami ir sparnuoti vabzdžiai. Greičiausiai tai susiję su poreikiu užimti gretimas teritorijas ar migruoti.[2] Galva didelė, antenos ilgos, plonos, iš 4-ių segmentų. Pilvelio apačia apaugusi tankiais, sidabriškais, vandens nepraleidžiančiais plaukeliais. Kojos ilgos, ypač užpakalinių kojų pora.

Kiaušinėlius deda į vandens augalų vidų (dėtis apie 100 kiaušinėlių). Nauja karta išsirita pavasarį, išsineria 5 kartus ir tampa suaugusiomis blakėmis. Išsiritusios nimfos labai panašios į suaugusius individus, skiriasi tik dydžiu.

Plėšrūnai. Minta tiek gyvais, tiek negyvais nariuotakojais.

Plačiai paplitusi Europoje[3], Artimuosiuose Rytuose ir rytinėje Palearkties dalyje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Watson, L., and Dallwitz, M.J. 2003 onwards. British insects: the families of Hemiptera. Version: 29th December 2011. http://delta-intkey.com Archyvuota kopija 2013-07-19 iš Wayback Machine projekto.. Žiūrėta 2012.09.13
  2. The Pondweed bug Microcosmos.nl. Žiūrėta 2012.09.13
  3. Distribution of Mesovelia furcata Archyvuota kopija 2016-03-14 iš Wayback Machine projekto. Fauna Europaea (2011) Fauna Europaea version 2.4. Web Service available online at http://www.faunaeur.org Archyvuota kopija 2017-06-02 iš Wayback Machine projekto.. Žiūrėta 2012.09.13