Patalinė blakė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cimex lectularius
Patalinė blakė (Cimex lectularius)
Patalinė blakė (Cimex lectularius)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Potipis: Šešiakojai
( Hexapoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Poklasis: Sparnuotieji
( Pterygota)
Būrys: Straubliuočiai
( Heteroptera)
Pobūris: Blakės
( Hemiptera)
Šeima: Parazitinės blakės
( Cimicidae)
Pošeimis: Cimicinae
( Cimicinae)
Gentis: Cimex
( Cimex)
Rūšis: Patalinė blakė
( Cimex lectularius)
Binomas
Cimex lectularius
Linnaeus, 1758

Patalinė blakė (Cimex lectularius) – parazitinių blakių (Cimicidae) šeimos besparnis naktinis vabzdys.

Kūnas apie 4,5–6,5 mm ilgio,[1] raudonai rudas, apaugęs tankiais rudais plaukeliais. Priekiniai priešnugarėlės kampai yra skiautelių formos, ištįsę ir iš šonų apgaubia galvos pagrindą. Kojos bėgiojamosios, bet gali labai greitai ropoti. Turi gerai išvystytą uoslę.

Patalinė blakė dieną slapstosi po tapetais, įvairiose sienų, lubų, baldų plyšiuose, čiužinių klostėse, tarp knygų. Tik labai išbadėjusios (gali badauti iki 6 mėnesių) puola žmogų dieną. Paprastai siurbia kraują naktį tamsoje. Įdūrimo vietoje iššoka stambus gumbas, jį niežti ir skauda. Blakė į žaizdelę įleidžia savo seilių, turinčių erzinančių ir kraują konservuojančių savybių, neleidžiančių jam krešėti.

Patelė deda apie 150–345 baltų kiaušinėlių tose vietose, kur dieną slepiasi. Gemalas vystosi nuo 10 iki 30 dienų. Vystymuisi įtakos turi temperatūra. Lervos panašios į suaugusias blakes, tik mažesnės, vystosi 30–90 dienų, augdamos 4 kartus neriasi. Prieš nėrimąsi jos turi prisisiurbti kraujo, kitaip nustoja augti ir nertis. Suaugusios blakės gyvena iki 18 mėnesių. Žemesnė nei 13 laipsnių temperatūra blakėms pavojinga, todėl jos nustoja vystytis, o kiaušinėliai ir jaunos nimfos žūva.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Blakės Archyvuota kopija 2007-05-21 iš Wayback Machine projekto. Kauno profilaktinės dezinfekcijos stotis. Tikrinta 2012 m. rugsėjo 12 d.