Pažastis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jauno vyro pažastis
Moters pažastis

Pažastis – žmogaus kūno sritis tarp krūtinės ir žasto, išsyk žemiau peties sąnario.

Paauglystėje pažastyse tiek vyrams, tiek moterims ima augti plaukai. Šiuolaikinėje Vakarų kultūroje priimta, kad moteris šalina pažastų plaukus, o vyrai paprastai juos palieka. Neseniai JAV ir Europoje dalis vyrų irgi ėmė šalinti pažastų plaukus, kadangi populiarinami beplaukiai vyrai modeliai ir manoma, kad tie plaukai prastai atrodo dėvint berankovius marškinėlius.

Pažastyse yra apokrininių prakaito liaukų, kurių gaminamame prakaite yra nedaug baltymų, kuriuos bakterijos ardo ir išskiria stipraus kvapo aminus. Pažasčių kvapui slopinti gaminamos kosmetinės priemonės nuo prakaitavimo (antiperspirantai) ir dezodorantai.

Pažastys dažnai matuojama kūno temperatūra, kadangi pažastis sudaro gana uždarą erdvę, kurioje patogu laikyti termometrą ir kurios temperatūra yra labai artima branduolinei kūno (kūno ertmių – krūtinės ląstos, pilvo ertmės) temperatūrai.

Sergant buboniniu maru pažastyse ir kirkšnyse iššokdavo bubonai – labai padidėję, patologiškai pakitę limfmazgiai. Pažastyse esantys limfmazgiai padidėja, nors ir ne taip ryškiai, ir sergant kitomis ligomis.

Pažastyje paprastai pakabinami vadinamieji „operatyviniai pistoletų dėklai[1][2], kuriuos taip dėvi policijos, slaptųjų tarnybų operatyvininkai, asmens sargybiniai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dėklas „Liuks“ 1202 pistoletui PM[neveikianti nuoroda] (rus.)
  2. Prie liemenės segamas dėklas