Minimalizmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Minimalizmas (angl. minimal art) – dailės, architektūros ir muzikos stilius, išpopuliarėjęs 6-ame ir 7-ame dešimtmetyje JAV, daugiausiai išreikštas skulptūroje. Jis atsirado kaip priešprieša tuo metu dailėje klestėjusioms modernizmo rūšims, visų pirma abstrakčiajam ekspresionizmui.

Kaip judėjimo, nukreipto prieš abstraktųjį ekspresionizmą, minimalizmo principai yra objektyvumas, schematiškas paprastumas, logika ir nuasmeninimas. Meninės išraiškos priemonės nesudėtingos ir iš lengvai suvokiamų elementarių struktūrų, dažniausiai geometrinių, kurios atkartojamos daug kartų. Ne tiek dėmesio skiriama pačiam kūriniui, kiek jo santykiui su erdve. Minimalistiniai darbai dažnai jungiami iš kelių ar net keliasdešimties labai panašių darbų.

Atstovai: D. Juddas, R. Morrisas, S. Le Wittas, R. Sera, K. Andrė, F. Stela ir D. Flavinas. Minimalizmas padėjo susiformuoti konceptualizmui.

Minimalizmas muzikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Minimalistinė muzika.

Kai kurie iš garsesnių kompozitorių, kūrusių minimalistinei priskiriamą muziką: Michael Nyman, Terry Riley, Philip Glass, John Tavener, Moondog, Gavin Bryars, Steve Reich, Arvo Pärt, John Adams, Wojciech Kilar, Louis Andriessen ir kiti.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]