Miloš Forman

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Milošas Formanas
Gimė 1932 m. vasario 18 d.
Časlavas, Čekija
Mirė 2018 m. balandžio 13 d. (86 metai)
Hartfordas, Konektikutas, JAV
Veikla Kino režisierius, aktorius
Žinomas (-a) už Skrydis virš gegutės lizdo“ (1975)
Amadėjus“ (1984)
Vikiteka Miloš Forman
Parašas

Janas Tomašas Formanas (ček. Jan Tomáš Forman, plačiau žinomas kaip Milošas Formanas, angl. Milos Forman, g. 1932 m. vasario 18 d. − 2018 m. balandžio 13 d.) – čekų kino režisierius, aktorius ir scenaristas. Garsus filmais „Skrydis virš gegutės lizdo“ ir „Amadėjus“, kuriuos režisavo persikėlęs gyventi į JAV. Už abu įvertintas „Oskarais“ metų režisieriaus kategorijoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Časlave (tuometinė Čekoslovakija, dabar – Čekija). Tėvas buvo žydas, profesorius Rudolfas Formanas. Vėliau Milošas sužinojo, kad jo biologinis tėvas buvo kitas žydas, architektas. Anksti tapo našlaičiu, kai tėvai mirė Osvencimo koncentracijos stovykloje dėl dalyvavimo Čekijos pasipriešinimo judėjime. Po karo Milošas lankė Karaliaus Jiržio Podiebradiečio Koledžą kartu su Vaclavu Havelu. Vėliau studijavo režisūrą Kino mokykloje Prahoje. Pasaulyje išgarsėjo savo filmu „Juodasis Petras“, sukurtu 1964 m., kuris laimėjo pagrindinį kino festivalio Lokarne prizą. Čekiškuoju periodu filmavo satyrines komedijas, kuriose vaizduojami paprasti žmonės jų kasdienybėje, ironiškai parodant jų keistumus. Ankstyvieji filmai vis dar populiarūs Čekijoje ir Slovakijoje. Kai kurios jų frazės ir situacijos jau įsiliejusios į kasdieninį gyvenimą ir tapusios kultūros dalimi.

1968 metais, kai Tarybų Sąjunga ir kitos Varšuvos pakto šalys įsiveržė į Čekoslovakiją, Formanas buvo Paryžiuje, kur tarėsi dėl filmavimo. Čekų kino studija jį atleido, motyvuodama tuo, kad nelegaliai išvyko iš šalies. Režisierius persikėlė į Niujorką.

Nepaisant įvairių sunkumų, iškilusių naujoje šalyje, Milošas Formanas tęsė režisieriaus darbą. 1971 m. režisuotas filmas „Atotrūkis“ (Take Off) laimėjo Kanų kino festivalio žiuri Didįjį prizą. 1975 metais jo „Skrydis virš gegutės lizdo“ (Keno Kizio novelės One Flew Over the Cuckoo’s Nest ekranizacija) susilaukė milžiniško pasisekimo, laimėjo penkis „Oskarų“ apdovanojimus, tarp jų vieną už režisūrą. 1977 m. režisieriui buvo suteikta JAV pilietybė. Kitas didžiulio pasisekimo sulaukęs jo filmas – „Amadėjus“ – aštuoniskart apdovanotas „Oskarais“.

1977 metais Milošas Formanas įvertintas Krištolinio Gaublio apdovanojimu už nuopelnus kinui.

Mirė 2018 m. balandžio 13 d. Hartfordo mieste, Konektikuto valstijoje JAV.[1]

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

M. Forman režisuoti filmai:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]