Migros

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Federation of Migros Cooperatives
PramonėMažmeninė prekyba
Įkurta1925 m.
Įkūrėjas (-ai)Gottlieb Duttweiler
Centrinė būstinėCiurichas, Šveicarija
ProdukcijaPrekybos centrai, maisto pramonė, benzinas, elektronika, knygos, namų apyvokos daiktai ir kt.
Pajamos27,41 mlrd. Šveicarijos frankų (2015 m.)
Darbuotojų100 373 (2015 m.)
Tinklalapiswww.migros.ch

Migros – didžiausias Šveicarijoje prekybos centrų ir paslaugų sferos įmonių tinklas. Pavadinimas sudarytas iš prancūziškų žodžių „mi“, reiškiančio pusę arba vidurkį, bei „gros“ – didmeninė prekyba. Pavadinimo prasmę galima būtų apibūdinti kaip mažmeninė prekyba už didmenines kainas. „Migros“ parduotuvės ir yra orientuotos į žemas kainas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įmonę 1925 m. Ciuriche įkūrė Gottlieb Duttweiler, su idėja pigiai prekiauti pagrindinėmis maisto prekėmis. Orientuotasi į žemesnio pragyvenimo lygio pirkėjus, kurie tuo metu negalėjo įpirkti daugumoje prekybos centrų.

Pradžioje buvo pardavinėjamos tik kava, cukrus, ryžiai ir pan., iš pravažiuojančių pro kaimus ir miestelius vilkikų.

1926 m. Ciuriche buvo pastatyta pirmoji parduotuvė. Antroji atsivėrė Tičino kantone.

1935 m. „Migros“ išsiplėtė ir į kitas sritis: atsidarė kelionių agentūra „Hotelplan“, taip pat orientuota į žemas kainas. Vėliau, 1942 m., „Migros“ prekinis ženklas buvo panaudotas ir žurnalui „Wir Brückenbauer“.

Šiuo metu su „Migros“ ženklu egzistuoja įvairiausios parduotuvės ir paslaugų įmonės: kavinės, sporto klubai, degalinės, restoranai, kalbų mokyklos, bankas, draudimo kompanija, vakarinės mokyklos suaugusiems. 1986 m. Gottlieb Duttweiler atidarė ir pirmą poilsio parką. 2005 m. buvo įkurta ir žemų tarifų mobiliojo ryšio kompanija.

Ideologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Migros“ deklaruoja altruistinę ideologiją, kurią pabrėžia žemomis kainomis ir visuomenei naudingų įstaigų, kaip kad vakarinės mokyklos, steigimais. Taip pat „Migros“ neparduoda nei alkoholio, nei tabako produktų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]