Michailas Kalašnikovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Michailas Kalašnikovas
Michailas Kalašnikovas
Gimė 1919 m. lapkričio 10 d.
Kurja, Altajaus gubernija, Rusija
Mirė 2013 m. gruodžio 23 d. (94 metai)
Iževskas, Udmurtija, Rusija
Tautybė rusas
Veikla rusų ginklų konstruktorius
Vikiteka Michailas Kalašnikovas
Michailas Kalašnikovas 2007 m.

Michailas Kalašnikovas (Михаил Тимофеевич Калашников; 1919 m. lapkričio 10 d. Kurjoje, Altajaus gubernija  – 2013 m. gruodžio 23 d.) – rusų ginklų konstruktorius, technikos mokslų daktaras, Generolas leitenantas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė daugiavaikėje valstiečių šeimoje Kurjos kaime, Altajuje. 1930 m. tėvo Timofėjaus Kalašnikovo, pripažinto buože, šeima iš Altajaus krašto buvo išsiųsta į Sibirą. 1936 m. Michailas Kalašnikovas išvyko į Kazachstaną ir dirbo geležinkelio darbuotoju. 1938 m. pašauktas į Raudonąją Armiją, kurioje tarnavo iki 1949 m. Buvo tanko vairuotoju-mechaniku, pradėjo konstruoti ir modifikuoti patrankas, šautuvus. Už išradimus apdovanotas paties Georgijaus Žukovo. Baigęs tankistų mokyklą išsiųstas į Leningrado Vorošilovo vardo gamyklą toliau tobulinti savo prietaisą.

1941 m. Didžiojo Tėvynės karo metu prie Briansko Kalašnikovas buvo sunkiai sužeistas. 6 mėnesių trukmės gydymosi atostogų metu vyresnysis seržantas sukonstravo savo pirmąjį pistoletą-kulkosvaidį, o 1942 m. jį patobulino. Dirbo artilerijos skyriuje. 1944 m. sukonstravo automato prototipą. 1945 m. pradėjo savo garsiojo automato AK-47 konstrukciją, o 1947 m. bandymuose jis pripažintas veiksmingiausiu. Nuo 1949 m. „Ižmaš“ gamykla pradėjo serijinę Kalašnikovo automatų gamybą.

Po demobilizacijos Michailas Kalašnikovas persikėlė į Iževską ir dirbo vyriausiuoju konstruktoriumi „Ižmaš“ gamykloje 1950–1970 m. jo vadovaujamame konstruktorių biure sukurti unifikuoti automatai AKM, AK-74, kulkosvaidžiai – RPK (rankinis), PK[1].

Michailas Kalašnikovas, atsakydamas į klausimus apie garsiojo savo automato populiarumą, yra pasakęs: Aš didžiuojuosi savo išradimu, bet man liūdna, kad jis naudojamas teroristų. Geriau būčiau sukūręs mašiną, kurią žmonės galėtų naudoti ūkyje, kuri padėtų žemdirbiams – tarkim, žoliapjovę.[2]

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Už nuopelnus ginklų gamyboje Michailas Kalašnikovas apdovanotas daugybe TSRS bei Rusijos apdovanojimų (taip pat Baltarusijos, Kazachstano, Venesuelos ordinais):

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Michailas Kalašnikovas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. 165 psl.
  2. http://www.guardian.co.uk/world/2002/jul/30/russia.kateconnolly