Vikikelionės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vikikelionių projekto logotipas

Vikikelionės (angl. anksčiau Wikitravel; dabar Wikivoyage) – internetinis projektas, kuriamas vikitechnologija bei pagrįstas MediaWiki programine įranga. Vikikelionės nuo 2013 m. sausio 15 d. yra oficialus Vikimedijos projektas.

Tikslas – pateikti laisvai prieinamas aktualias ir patikimas žinias apie visą pasaulį, šalių ir miestų geografiją, demografiją bei kitą medžiagą, svarbią kelionėms. Siekiam sukurti savotišką kelionių gidą, kuriame būtų galima rasti visą reikiamą ir turistams naudingą informaciją.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Projektas pradėtas kurti 2003 liepos mėn. anglų k. 2004 spalio 7 d. pasirodė vokiška versija. 2006 m. projektas buvo parduotas pelno siekiančiai bendrovei „Internet Brands“, tinklalapiuose pasirodė reklama. Netrukus po to itališkojo ir vokiškojo projekto bendruomenės atskilo nuo „Wikitravel“ projekto įkurdami „Wikivoyage“ projektą pastarųjų metų gruodžio mėnesį. Tiek turinys, tiek patys redaktoriai persikelė į naująją svetainę. 2012 m. gruodžio mėn. „Wikitravel“ angliškoji bendruomenė taip pat atskilo, o su ja ir visos likusios bendruomenės persikėlė į vikimedijos fondo serverius. Vikikelionės nuo 2013 m. sausio 15 d. yra oficialus Vikimedijos projektas. Dabar vikikelionės kuriamos beveik 20 kalbų. Sukurta beveik 100 tūkst. straipsnių.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]