FreeBSD

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
FreeBSD
The Power To Serve

FreeBSD 13.0 darbalaukis su KDE Plasma grafine aplinka
Kūrėjas FreeBSD Project
OS šeima BSD
Kodo modelis Laisvoji programinė įranga
Paskutinė versija 14.0 / 2023 m. lapkričio 20 d.
Branduolio tipas Monolitinis branduolys
Licencija BSD licencija
Svetainė www.freebsd.org

FreeBSD – laisva daugiaplatformė BSD Unix šeimos operacinė sistema, sukurta 4.4BSD-Lite OS pagrindu. Ji palaiko ARM, x86, x86-64, PowerPC, SPARC64 ir RISC-V platformas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

FreeBSD ištakos siekia 1993 metus, kai ji buvo pradėta kurti naudojant operacinės sistemos 386BSD išeities kodus. Vėliau, po įvairių konfliktų dėl autorinių teisių, FreeBSD 2.0 1995 m. buvo išleista 4.4BSD-Lite OS pagrindu. Ši versija pasižymėjo tokiomis naujovėmis kaip lygiagrečių procesų ir virtualios atminties valdymo sistema, portų sistema ir kt.

1998 m. buvo išleista trečioji FreeBSD OS versija, kurioje buvo įdiegtas naujas vykdomųjų failų formatas (ELF), nauja SCSI tvarkyklė, CD įrašymo įrenginių palaikymas ir daug saugumo bei vartotojo sąsajos pataisymų. Vėlesnėse versijose nuolat atsirasdavo pažangios tinklo paslaugų teikimo technologijos, nuolat taisomos saugumo klaidos.

FreeBSD savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudojant FreeBSD OS galima realizuoti įvairius tinklo, saugumo ir suderinamumo sprendimus. FreeBSD dažniausiai naudojama interneto arba intraneto serverio darbui valdyti. Ji geba pateikti patikimas tinklo paslaugas esant didelei apkrovai, o efektyvus atminties valdymas ir daugiaprogramis apdorojimas leidžia sparčiai vykdyti daug lygiagrečių procesų. FreeBSD dera su pigia kompiuterine įranga ir tokiu būdu sudaro ekonomišką alternatyvą komercinėms UNIX operacinėms sistemoms. FreeBSD turi platų programinės įrangos pasirinkimą, jos įdiegimo procedūra yra palyginti lengviausia tarp kitų BSD šeimos OS.

Portų sistema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

FreeBSD naudoja unikalų metodą programinei įrangai įdiegti, pavadintą FreeBSD portų/paketų sistema. Ši sistema sudaryta iš katalogų hierarchijos, kuriuose yra patalpintos kiekvienai programai specialiai sukurtos bylos Makefile, o programinės įrangos diegimui naudoja make įrankį. Naudojant šį įrankį galima greitai ir patogiai įdiegti, pašalinti arba atnaujinti sistemos programinę įrangą. Portų sistemoje straipsnio rašymo metu yra daugiau negu 19000 įvairių programų ir jų skaičius nuolatos didėja. Kiekvienas portų programinės įrangos paketas turi savo prižiūrėtoją (maintainer), kuris yra atsakingas už porto atnaujinimą, priežiūrą bei klaidų taisymą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]