Magnus Manske

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Magnusas Manskė
vok. Heinrich Magnus Manske
Magnus Manskė Wikidata jubiliejiniame renginyje, 2015 m.
Gimė 1974 m. gegužės 24 d. (49 metai)
Kelne, Vokietijoje
Tautybė vokietis
Sritis Vikimedijos fondas
Išsilavinimas Kelno universitetas
Žinomas (-a) už Viki programinės įrangos kūrėjas, tobulintojas
Vikiteka Magnus Manske

Heinrichas Magnusas Manskė (vok. Heinrich Magnus Manske, g. 1974 m. gegužės 24 d. Kelne, Vokietijoje) – vokiečių biochemikas, programuotojas, dirbantis vyresniuoju mokslo darbuotoju Didžiojoje Britanijoje, genomikos ir genetikos mokslinių tyrimų Sengerio institute Kembridže.[1] Žinomas kaip Vikipedijos projektų programinės įrangos kūrėjas ir tobulintojas.

Magnusas Manskė 2006 m. baigė biochemijos studijas Kelno universitete. Jo diplominio darbo tema buvo atviro kodo GENtle įrankis molekulinės biologijos srityje.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dar būdamas studentu, M. Manskė buvo vienas pirmųjų, prisidėjęs prie internetinės enciklopedijos Nupedijos, Vikipedijos pirmtakės vystymo,[2] vėliau sukūręs vieną iš pirmųjų MediaWiki programos versijų, kurią naudoja Vikipedija. Nuo 2007 m. M. Manskė dirba Kembridže Sengerio institute, tačiau ir toliau aktyviai prisideda prie Vikipedijos ir Wikidata įrankių tobulinimo.

2012 m. M. Manskė su bendraautoriumi paskelbė žurnale „Nature“ mokslinį darbą, kuriame pristatė naujus būdus, kaip nustatyti maliarijos parazitų vystymosi sritis, bei aprašė metodiką, nustatančią maliarijos atsparumo vaistams veiksnius. Mokslininkai sukūrė metodą išgauti maliarijos parazito DNR tiesiogiai iš kraujo, kas mažina klaidų seką.

MediaWiki vystymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijų laikais M. Manskė buvo vienas aktyviausių naudotojų Nupedijos projekte, prisidėdamas biologijos srities rašiniais bei vystydamas Nupedijos įrankius ir plėtinius. Vėliau, nepritardamas egzistuojantiems programinės įrangos ribojimams, M. Manskė sukūrė vieną pirmųjų versijų programos, vėliau virtusios MediaWiki. Jo naujoji programinės įrangos versija buvo įdiegta 2002 m.

Viki programinė įranga, kuri pradžioje naudota Vikipedijai, buvo vadinama UseModWiki ir buvo parašyta Perl kalba. Augant Vikipedijai ir daugėjant problemų, 2001 m. vasarą M. Manskė pradėjo ieškoti, kaip pakeisti UseModWiki, kad ji būtų paremta duomenimis ir turėtų Vikipedijai būdingas savybes.

2002 m. sausio 25 d. M. Manskė išleido pirmąją versiją vadinamosios Phase IIMySQL sistema paremto PHP išskirtinės programinio kodo dalies, skirtos realizuoti konkrečią taikomąją užduotį. Viena iš M. Manskės inovacijų buvo vardų sričių panaudojimas Phase II atskirti įvairių tipų puslapiams, tokiems kaip „Naudotojas“ ar „Naudotojo aptarimas“, kurie ankstesnėje viki programoje nebuvo skiriami. Phase II taip pat atsirado ir kitų naujovių, tebegyvuojančių iki šiol: rinkmenos įkėlimo, stebimų puslapių sąrašo, automatinio parašo ir naudotojų indėlio peržiūros įrankiai. M. Manskės patobulinimai taip pat leido paprasčiau įterpti paveikslėlius į Vikipedijos straipsnius, be to, jis suteikė galias naujai naudotojų grupei administratoriams: šalinti Vikipedijos puslapius ir blokuoti vandalizmo atvejus.

M. Manskė buvo atvirojo kodo šalininkas, ypač laisvosios programinės įrangos GNU GPL licencijos taikymo srityje, todėl jo ankstyvosios MediaWiki versijos buvo ja apsaugotos.

Vikipedijai augant, M. Manskės kuriama programinė įranga susidūrė su jos įkėlimo problemomis, todėl amerikiečių programuotojas Lee Daniel Crocker ją patobolino, ir taip gimė Phase III. Pastaroji buvo naudojama nuo 2002 m. birželio mėn., o nuo 2003 m. pavadinta MediaWiki. Ši MediaWiki programinė įranga yra dabar naudojama kaip pagrindinė platforma tiek Vikipedijoje ir jos seseriniuose projektuose, tiek ir daugelyje organizacijų ir institucijų.

M. Manskė toliau tobulino MediaWiki įrankius ir plėtinius, įskaitant kategorizavimo, rinkmenų įkėlimo iš Flickr svetainės į Vikiteką įrankius. Jis taip pat patobulino Cite plėtinį, kurio pagalba šaltinių nurodos pateikiamos į XML kalboje panašios sintaksės pagalba.

Pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • M. Manskė laikomas pirmojo straipsnio Vokiškojoje Vikipedijoje autoriumi. Tai buvo molekulinės biologijos srities straipsnis apie polimerazinę grandininę reakciją jo sukurtas 2001 m. gegužės mėn.[3]
  • Vikipedijos steigėjas Jimmy Wales 2002 m. sausio 25–ją paskelbė Magnuso Manskės Diena, įvertindamas jo indėlį į Vikipediją, paskelbdamas: „Šįvakar kiekvienas vikinautas turėtų pakelti tostą už Magnusą Manskę ir jo daugelį išradimų“. Larry Sanger, prisimindamas ankstyvąją Vikipedijos istoriją, aukštai įvertino jo nuopelnus šiame projekte kaip grupės aktorių su pagrindinio vaidmens atlikėju M. Manske nuopelną.
  • 2010 m. M. Manskei su kitais už svarbų indėlį į MediaWiki įteiktas STUG apdovanojimas (Software Tools User Group).[4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]