Matė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Maté)
Paragvajietiška matė „Pajarito
Matė geriama specialiu vamzdeliu bombilla
Sutrupinti yerba mate lapeliai ir stiebeliai

Matė (isp. Mate, gvar. Ka'ay) – gėrimas, gaminamas iš paruoštų ir išdžiovintų paragvajinio bugienio (isp. yerba mate) lapų, juos užpylus karštu vandeniu. Tai nacionalinis Argentinos ir Urugvajaus gėrimas, taip pat geriamas ir Paragvajuje, Brazilijoje, Čilėje, rytų Bolivijoje, Libane, Sirijoje.

Matė ruošiama specialiame inde, vadinamame kalabasa (calabaza), kuris gaminamas iš paprastojo ilgmoliūgio vaisiaus. Gėrimas geriamas su specialiu vamzdeliu bombilja (bombilla), kuris tradiciškai gaminamas iš sidabro. Dabar dažniausiai vamzdeliai gaminami iš nikelinio sidabro, nerūdijančio plieno.

Paruošimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Matės paruošimas priklauso nuo regiono, ir geriausias paruošimo būdas tebėra diskusijų objektas. Matės gėrimas paprastai ruošiamas taip:

  • Matės žolė atsargiai supilama į kalabasą (nuo pusės iki trijų ketvirčių indo). Kartais dar įdedama kitų augalų skoniui pagardinti (populiaru Paragvajuje).
  • Paskui indas uždengiamas delnu ir pakratomas, kad žolė susimaišytų, didesnės dalelės nugrimztų, o mažesnės iškiltų į paviršių.
  • Kalebasa paverčiama į šoną, kad pasiliktų tarpas vandeniui pilti. Pilamas 70–80 °C temperatūros vanduo (jei temperatūra per žema – matė bus labai karti, jei per aukšta – dings skonis), tačiau visa matė nedrėkinama, kad būtų galima naudoti daugiau. Virintas vanduo supilamas į termosą, kad begeriant išliktų tokios pat temperatūros.
  • Vamzdelis gėrimui bombilla dedamas į kalabasos kraštą, į jau sudrėkintą matę (nors kartais dedama ir į sausą). Sudrėkinimui galima naudoti tiek šaltą, tiek šiltą vandenį. Matė geriama (ispanų kalboje vartojama frazė tomar mate – „imti matę“) per vamzdelį. Nuolat įpilama karšto vandens. Kartais į matę maišoma cukraus.

Matės gėrimo tradicijos atėjo iš indėnų gvaranių. Ir dabar šalyse, kur matė populiari, laikomasi gėrimo tradicijų, pavyzdžiui, matę paruošęs žmogus pats turi pirmas įtraukti pirmąjį gurkšnį. Matės gėrimu išreiškiamas draugiškumas, bendrumas – gėrimu vaišinami svečiai, kolektyve ji perleidžiama vienas kitam.


Naudingos savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paruošta matės arbata

0,3–1,5 % visų matės medžiagų sudaro kofeinas, apie pusę jo jungiasi su rauginėmis medžiagomis, tad kofeinas veikia organizmą gana ilgai. Šią arbatą patartina gerti patiriantiems įtampą, greitai pavargstantiems, nesugebantiems sutelkti dėmesio, užsiimantiems aktyviu protiniu darbu žmonėms. Be to, matė slopina skrandžio jautrumą, apetitą. Matė ramina nervus ir suteikia reikalingą vitaminų kiekį.

Matės sudėtyje randami A, B, C, E, P ir kiti vitaminai, daugybė mikroelementų (siera, kalis, kalcis, magnis, natris, geležis, varis ir t. t.) eterinių aliejų, taninų, gliukozės, augalinių aliejų ir kitų elementų, kurie suteikia šiai arbatai specifinį skonį. Šios arbatos sudėtyje randamas unikalus alkaloidas – mateinas. Savo poveikiu į žmogaus organizmą mateinas panašus į kofeiną, tačiau veikia daug švelniau ir neturi kofeinui būdingų pašalinių veiksnių. Matė veikia kaip stimuliatorius, įtakojantis fizinį ir psichinį žmogaus aktyvumą, gerina medžiagų apykaitą, normalizuoja kraujospūdį. Eilė tyrimų patvirtina, kad matė teigiamai veikia žmogaus imuninę sistemą.[reikalingas šaltinis] Taip pat ji gerai veikia kaip psichostimuliatorius: pagerina nuotaiką, padeda susikaupti, ramina nervus, ir padeda kenčiant nuo nemigos.

Matės variantai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra keletas regioninių matės variantų:


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikižodynas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas matė