Marvelė (upė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Marvelė
Marvelės upelis Kaune
Marvelės upelis Kaune
Ilgis 8,3 km
Baseino plotas 21,1 km²
Ištakos Alšėnų apylinkės
Žiotys Nemunas
Šalys Lietuva
Vikiteka Marvelė

Marvelė – upelis Lietuvoje, Kauno rajone ir Kauno miesto pietinėje dalyje; Nemuno kairysis intakas. Prasideda laukuose ties Alšėnų kaimu. Teka į šiaurės rytus, prateka Vakarinį lankstą. Toliau teka Kauno pakraščiais per Armaniškes, Julijanavą. Žemupyje prateka Marvelę. Įteka į Nemuną 207,4 km nuo jo žiočių, tuoj už jo santakos su Nerimi.[1]

Turi bevardį dešinįjį intaką. Marvelės žemupio pakrantėje stūkso Marvelės piliakalnis.

Marvelės upės slėnis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2012 m. rudenį buvo baigtas tvarkyti ir atidarytas lankymui Marvelės upės slėnis, skiriantis Kauno miesto Aleksoto ir rajono Ringaudų seniūnijas, esantis Julijanavos gatvės ir kelio  1903  AkademijaI Kauno fortas  sandūroje.[2] Aleksoto vietos bendruomenės rūpesčiu sutvarkius upės slėnį, atsirado galimybė patekti prie įspūdingų kaskadų. Tam tikslui buvo įrengta minimali rekreacinė įranga lankytojams: betoniniai laiptai, tiltelis per Marvelės upelį, informacinis stendas. Atsiradusi erdvė tinkama organizuoti masiniams renginiams. Vaizdingas slėnis anksčiau buvo paverstas šiukšlynu. Slėnio tvarkymo talkos pradėtos 2004 m., išvežant sunkvežimius padangų ir kitų šiukšlių.

Kaskados akmeninio tilto per upę prieigose pastatytos 1881 m. Istorinės slėnio nuotraukos byloja, kad slėnio krantus vokiečių okupacijos metais jungė lyninis tiltas. Juo iš Ringaudų merginos eidavo į pasimatymus su vokiečių lakūnais, įsikūrusiais Kauno miesto teritorijoje.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Upėvardį bandoma kildinti iš šaknies mar-, kuri sietina su marios, marės („jūra“), taip pat plg. ide. *mor- „stovintis vanduo“, lot. mare „jūra“, sen. air. muir, got. marei, angls. merisc „pelkė“, sen. aukšt. vok. muor „pelkė, liūnas“[3].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]